ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΚόσμοςΑισιοδοξία για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου

Αισιοδοξία για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυπριακή κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των ερευνών των ΕΝΙ -TOTAL, τα οποία θα καθορίσουν τους επόμενους στόχους σε σχέση με το οικόπεδο Ονησίφορος. 

Πρόκειται για μια γεώτρηση η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την Κύπρο καθώς θα δώσει τις πρώτες γεωλογικές ενδείξεις για την ύπαρξη αντίστοιχων κοιτασμάτων ΖΟΡ.

Μάλιστα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν o «Ονησιφόρος» περιέχει τελικά φυσικό αέριο με βαθμό πληρότητας ίσο με το κοίτασμα «Ζορ», τότε θα μπορούσε να περιέχει πόρους υδρογονανθράκων της τάξης των 18 Τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf) ή 500 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, περίπου δηλαδή ποσότητα που αντιπροσωπεύει τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 125 χρόνια.

Όπως ανέφερε την Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα σημειώνοντας ότι έχουν γίνει και ολοκληρωθεί διάφορες δράσεις εντός της ΑΟΖ και ότι εντός Σεπτεμβρίου αναμένονται αποτελέσματα από τα σεισμικά ευρήματα από εργασίες που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες.

Σημειώνεται τα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο από τους αδειούχους του Τρίτου Γύρου έχουν καταρχήν συμφωνηθεί συνολικά 12 προτεινόμενοι γεωτρητικοί στόχοι.

Εξελίξεις για το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη

Η πρώτη ποσότητα φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη αναμένεται να εξορυχτεί και να πωληθεί μεταξύ του 2020-2022 όπως σημείωσε με επιφύλαξη ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η μεγαλύτερη ποσότητα (πάνω από το 80%) θα πωληθεί στην Αίγυπτο και όπως σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης έχουν εντατικοποιηθεί οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του αερίου. Αυτές αφορούν στις συζητήσεις με την κοινοπραξία των Noble Energy, Shell και Delek Group, για οριστικοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος και προϋποθέτουν να κλείσουν οι σχετικές διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο. Ωστόσο, παρά την πρόοδο των ενεργειακών σχεδιασμών, ο κ. Λακκοτρύπης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την επιρροή που ασκούν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου σημειώνοντας ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το «παζλ σε σχέση με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου»

insider.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο