ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕλλάδαΤο σχέδιο αναδιοργάνωσης της αστυνομίας - Πως θα αστυνομεύεται η Αρκαδία

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της αστυνομίας – Πως θα αστυνομεύεται η Αρκαδία

Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσίασαν σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και άλλων υπηρεσιών, με μια «Καλλικρατική» λογική, αλλά και ίδρυση άλλων εκεί που υπάρχει ανάγκη, αποδέσμευση αστυνομικών από την φύλαξη στόχων και εσωτερικές παρεμβάσεις, με γνώμονα, όπως είπε ο κ. Τόσκας, την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας στον σκοπό της, που είναι η δίωξη του εγκλήματος και η δημόσια τάξη.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε οτι το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο το αργότερα σε 15 ημέρες, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν σταλεί όλες οι διαταγές για την αποδέσμευση συνολικά 700 αστυνομικών από την φύλαξη στόχων, οι οποίοι θα μετακινηθούν αμέσως στις νέες υπηρεσίες τους και ο ίδιος θα δώσει συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για τις μετακινήσεις. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί θα διατεθούν για την δημιουργία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, οι οποίες διπλασιάζονται στην Αττική, καθώς έχει διαπιστωθεί οτι προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην δίωξη του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, επιτυγχάνεται:

– Μείωση 21% του συνολικού αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών.
– Εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, οι οποπιες θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών.
– Μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται). Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αγορά περιπολικών, καύσιμα και άλλα λειτουργικά έξοδα.

Όπως είπε ο κ. Τόσκας, τα περισσότερα περιπολικά εχουν κάνει πάνω απο 300.000 χιλιόμετρα και είναι απαραίτητη η ανανέωση και συντήρη του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ο γενικός γραμματέας κ. Αναγνωστάκης, (ο οποιος «όργωσε» όλη την Ελλάδα για τις επαφές με τους τοπικούς φορείς, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιοργάνωσης), ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετξύ άλλων καταργούνται 18 αστυνομικοί σταθμοί, οι οποίοι ήταν κλειστοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στοίχισαν συνολικά στο ελληνικό κράτος 300.000 ευρώ.

Στο πλάισιο της αναδιοργάνωσης καταργούνται συνολικά 258 περιφερειακές υπηρεσίες σε όλη τν Ελλάδα, (από 1206 γίνονται 948) και ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις.

Στην Αττική, όπως είπε ο Αρχηγός κ. Τσουβάλας, δεν καταργούνται αστυνομικά τμηματα, αλλα γίνονται συγχωνεύσεις υπηρεσιών, (από 246 σε 188), δεν θα πειραχτεί σε γενικές γραμμές το κέντρο και οι περιοχές με υψηλή εγκληματικότατα, αλλά θα γίνει ανακατανομή προσωπικού και αλλαγές κυρίως στην Άμεση δράση, για την μέγιστη δυνατη αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, στόχος είναι να υπάρχουν διαθέσιμες 1-2 ΟΠΚΕ σε κάθε περιφέρεια για κάθε οκτάωρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός στην παρουσίαση ανέφερε: «Η Ελληνική Αστυνομία εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Στόχος μας ήταν να επανέλθουμε στις βασικές αρχές της Αστυνομίας, που είναι η αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, ο εξυγχρονισμός για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κινδύνων. Δεν μας ενδιαφέρει πρωταρχικά η μείωση του κόστους, αλλά η αύξηση της αποτελεσματικότητας… Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναδιοργάνωση από κάτω προς τα πάνω».

Ο κ. Αναγνωστάκης που είχε και την κύρια ευθύνη για την κατάρτιση του σχεδίου, τόνισε ότι όλη η προσπάθεια στηρίχτηκε στο τετράπτυχο:

– Πολιτική βούληση με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. «Είκοσι χρόνια τώρα όσα σχέδια έγιναν έμειναν στα συρτάρια. Δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις απο κέντρα πολικάντικα και ψηφοθηρικά».
– Νέο οργανόργαμα από κάτω προς τα πάνω, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες και όχι σκοπιμότητες αλλου είδους.
– Κοινωνική και συνδικαλιστική συναίνεση. Για πρώτη έγινε κοινωνική διαβούλευση με όλους τους τοπικούς φορείς και τις συνδικαλιστικές ενώσεις, με μεγάλο ποσοστό αποδοχής, αλλά και από την μεγάλη πλειοψηφία των ενστόλων.
– Υποστήριξη του σχεδίου με επικουρικές δράσεις, όπως οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, ευέλικτες και πεζές περιπολίες, τοπικός αστυνομικός κ.λ.π.

Τα κύρια σημεία της ανδιοργάνωσης, η οποία «δανείζεται στοιχεία και απο άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες, όπως τα παρουσίασε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ είναι:

– Ίδρυση σε κάθε Καλλικρατικό δήμο τουλάχιστον ενός αστυνομικού τμήματος, εκτός απο την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις.
– Ίδρυση Τμημάτων ‘Αμεσης Δράσης σε οκτώ αστικά κέντρα, (Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο).
– Διατήρηση αστυνομικών σταθμών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
– Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης της Αμεσης Δράσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατάργηση της υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης, αλλά διατήρηση των υπηρεσιών του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης.
– Διατήρηση των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στον άξονα Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι.
– Κατάργηση των Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και των Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσηςπου λειτουργούν στην Τρίτη εσωτερική ζώνη της χώρας. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν αλλάζει αυτό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω ιδιαιτερότητας.
– Ιδρύονται έξι νέα Τμήματα Ασφάλειας, αλλά συγχωνεύονται άλλα με τα αστυνομικά τμήματα, το ίδιο γίνεται και με μάποια τμήματα διώξης ναρκωτικών, τα οποία επίσης συγχωνεύονται με τα Τμήματα Ασφαλείας.
– Ίδρυση 10 αμιγών τμημάτων διαβατηριακών ελέγχων στα σημεία εισόδου- εξόδου της χώρας καθώς και μια σειρά άλλες αλλαγές.

Ο κ. Τόσκας, τόνισε, τέλος, ότι θα μπορούσαν ίσως να γίνουν και άλλες πιο ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά με τα σημερινά δεδομένα έγινε το καλύτερο δυνατό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις στο μέλλον, αν στην πράξη κριθεί απαραίτητο.

ffffff

Δείτε περισσότερα στοιχεία για όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο ΕΔΩ.

real.gr/ astynomia.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο