Το παραδοσιακό καθάρισμα της Μαστίχας Χίου με το χέρι (vid)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν που παράγεται μόνο στη Χίο. Μετά τη συλλογή της από τα χωράφια, κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς με το χέρι, κομμάτι-κομμάτι, για να παραδοθεί στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και στη συνέχεια να προωθηθεί στο εμπόριο.

[iframe width=”1099″ height=”617″ src=”https://www.youtube.com/embed/gY9HovCqvK4″ title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Το καθάρισμα ή πάστρεμα της Μαστίχας όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι αποτελεί μία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία που ξεκινάει συνήθως το Νοέμβριο και απασχολεί τους μαστιχοπαραγωγούς τους χειμερινούς μήνες.

Οι μαστιχοπαραγωγοί, κυρίως οι γυναίκες, απλώνουν το μαστίχι σε μεγάλα χάλκινα ταψιά (σινί όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι) και το καθαρίζουν κομμάτι-κομμάτι με τα χέρια, χρησιμοποιώντας αιχμηρά αυτοσχέδια μαχαίρια, για να αφαιρέσουν μικρά σκουπίδια, φύλλα και ξυλαράκια που έχουν κολλήσει πάνω του.

Ο παραδοσιακός τρόπος καθαρίσματος γίνεται με το χέρι και χρησιμοποιείται από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας.

Πηγή: Chiosphotos

  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • VIDEO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img
- Advertisment -spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Γορτυνία

Την Πέμπτη 09/05/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του Δικτύου του...

Καιρός: Τοπικές βροχές με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Άστατος θα είναι ο καιρός και σήμερα, Πέμπτη (2/5) στη δυτική...

Η Μεγάλη Πέμπτη

H Εκκλησία θυμάται τον Μυστικό Δείπνο. Το Θείο Δράμα κορυφώνεται...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο