Πλεύρης: Οι ανακοινώσεις για lockdown και εμβολιασμένους (vid)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά πλειοψηφία εισηγήθηκαν θετικά στην πρόταση της Κυβέρνησης για επιπλέον κοινωνικές ελευθερίες στους εμβολιασμένους πολίτες.

[iframe width=”790″ height=”444″ src=”https://www.youtube.com/embed/Jw8zil7ZOxk” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες στο εξής σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν επιπλέον ελευθερίες.

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορονοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

Η επιτροπή επίσης έθεσε στο επίπεδο 4 δηλαδή στο “κόκκινο” δύο ακόμη περιοχές, τις Σέρρες και την Καρδίτσα, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία εξέτασε χθες η ειδική επιτροπή.

Όπως είπε ο υπουργός, τα μέτρα που θα ανακοινώνονται θα ισχύουν για 15 ημέρες.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

  • Κανένας περιορισμός για εμβολιασμένους
  • Όχι επιπλέον μέτρα στις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο
  • Χωρίς περιοριοριστικά μέτρα
  • Παραμένουν οι ισχύοντες κανόνες και περιορισμοί για τους μικτούς χώρους
  • Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή το Σάββατο και θα ισχύσουν για 15 μέρες

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Ο υπουργός επεσήμανε πως πλέον η φιλοσοφία των μέτρων που θ ανακοινώνονται στο εξής θα είναι διαφορετική όσον αφορά στη λειτουργεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία παραμένει ως έχει. Σημείωσε βέβαια ότι πλέον η επιτροπή “θα δίνει τις γενικές κατευθύνσεις για να μπορούμε τοποθετούμαστε στα μέτρα. Μια πρώτη διαφορά από τα προηγούμενα μέτρα, είναι ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα θα ισχύουν για 15 ημέρες. Εντός των 15 αυτών ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και θα ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Άρα οι περιορισμοί που υπάρχουν κατά βάση υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους σε διαφορές μορφές δραστηριότητας, ώστε να είναι απλοποιημένοι, κατανοητοί και πλήρως ομαδοποημένοι”.

Πρόεδρος ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης

Λαμβάνοντας το λόγο ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε ότι “Ο ΕΟΔΥ αλλά και γενικά η δημόσια υγεία βρίσκονται σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας που επεκτείνονται σε παγκόσμια κλίμακα. Γνωρίζω τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας αλλά είμαι αισιόδοξος ότι με στόχευση, συνέπεια και συνεργασία θα ανταποκριθουμε σε αυτές. Άλλωστε η δουλειά που έγινε στον ΕΟΔΥ τα προηγούμενα δύο χρόνια παρότι μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες και αντίξοες άλλαξε θετικά την προσέγγιση απέναντι στη δημόσια υγεία. Δουλειά μας είναι τώρα να συνεχίσουμε σε αυτή τη σύγχρονη κατεύθυνση απαντώντας πιο άμεσα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις που όπως αποδεικνύεται στην πράξη δεν είναι πάντα προβλέψιμες”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Ο περιορισμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής στα αντιβιοτικά, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και η έμφαση στην πρόληψη, θα είναι βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας. Έχουμε την γνώση, την εμπειρία και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα προς όφελος όλων. Προτεραιότητα του ΕΟΔΥ των επόμενο καιρό θα είναι η διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας στην περίοδο της πανδημίας”.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Delphi Economic Forum | Δημήτρης Πτωχός: Ψηφιακές υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη Το μοντέλο της Πελοποννήσου

Τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον τομέα της ψηφιοποίησης, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη συμμετοχή του στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο μπήκε στην δεύτερη δεκαετία της ζωής του, φιλοδοξώντας να εστιάσει το ενδιαφέρον

Παρέμβαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Ευθυμίου, στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφων για την ευημερία στον εργασιακό χώρο ως στρατηγική προτεραιότητα...

Στο πλαίσιο των εργασιών του Delphi Forum, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου, συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Employee Wellbeing: Building Resilience in the New Economy», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Πανταζόπουλος. Κατά την τοποθέτησή της, η Υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης της ευημερίας στην εργασία, ως βασικής προϋπόθεσης για

Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 27 έως 30 Απριλίου

Κατά την περίοδο 27 έως 30 Απριλίου, θα καταβληθούν συνολικά 1.177.920.384,15 ευρώ σε 1.725.124 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. 1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ: Στις 27 Απριλίου θα καταβληθούν 1.121.872.384,15 ευρώ σε 1.663.804 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων Μαΐου 2026. Στις 30 Απριλίου θα καταβληθούν

Έγκριση δημοπράτησης για τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Μικρά Μαντίνεια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου Προϋπολογισμός 6,16 εκατ. ευρώ

Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της προστασίας της παραλιακής ζώνης της Μεσσηνίας αποτελεί η έγκριση δημοπράτησης του έργου με τίτλο «Έργα Αντιδιαβρωτικής Προστασίας Μικράς Μαντίνειας», συνολικού προϋπολογισμού 6.165.000 ευρώ, από την Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου. Το έργο αφορά παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων διάβρωσης της ακτογραμμής, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί, προκαλώντας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ