Εθιστικό το Facebook όσο η κοκαΐνη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ατελείωτη ενασχόληση με το Facebook είναι το ίδιο εθιστική με την… κοκαΐνη υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Με τη βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου των εθελοντών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές, οι ειδικοί κατάφεραν να διακρίνουν ποιοι χρήστες δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς το «μπλε» μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, είδαν ότι ο εθισμός τους στο Facebook επηρέαζε την φαιά ουσία του εγκεφάλου τους με τρόπο που παρέπεμπε στον εθισμό στην κοκαΐνη.

Τα νέα ευρήματα

Στη μελέτη έλαβαν μέρος φοιτητές από τους οποίους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο με στόχο την αξιολόγηση της χρήσης του Facebook στην καθημερινότητά τους. Μετά την συμπλήρωσή του, οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές μια σειρά από εικόνες. Κάποιες από αυτές σχετίζονταν με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και οι φοιτητές κλήθηκαν να πατούν ένα κουμπί κάθε φορά που αυτές εμφανίζονταν μπροστά τους.

Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Reports: Disability and Trauma», τα άτομα που πατούσαν το κουμπί αστραπιαία ήταν εκείνα που είχαν συγκεντρώσει υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ εθισμού τους στο Facebook.

«Τα αποτελέσματα είναι καλά» υποστηρίζει ο καθηγητής Οφίρ Τουρέλ, «καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η εν λόγω εθιστική συμπεριφορά μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη θεραπεία. Θεωρούμε ότι η συμπεριφορά αυτή πηγάζει από το χαμηλό κίνητρο ελέγχου της, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε κακές κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας».

Εθισμός στα social media

Ο εθισμός στα social media δεν είναι καινούριος. Αρκετές είναι άλλωστε οι μελέτες που έχουν επίσης επισημάνει κάτι τέτοιο αναφέροντας μάλιστα ότι οι εθισμένοι χρήστες στο Facebook και στο Twitter οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν την αλόγιστη χρήση τους, εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης. Ήδη προ τετραετίας, μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σικάγο είχε δείξει ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι «πιο εθιστικά ακόμα και από την νικοτίνη και το αλκοόλ».

 

tovima.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κόρινθος συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής

Στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής ημέρας Μουσικής, ο Δήμος Κορινθίων οργανώνει μουσικές εκδηλώσεις. Ξεχωρίζει η συναυλία με τον σημαντικό συνθέτη και σπουδαίο κιθαρίστα με διεθνή δράση και αποδοχή Αντώνη Μιτζέλο. Την σκηνή θα μοιραστούν μαζί του οι αγαπημένοι στο κοινό Final Act!! Στη συναυλία θα συμμετέχει  & η θρυλική μπάντα της πόλης “Μουσικές Αναδρομές”. Παρασκευή 21

10ο Τουρνουά Μαχητικών Τεχνών Δημητσάνας από τους «Αετούς Γορτυνίας»

Το 10ο Τουρνουά Μαχητικών Τεχνών Δημητσάνας διοργανώνεται το Σάββατο 22...

Στον Κορυδαλλό ο Απόστολος Λύτρας – Προφυλακίστηκε με απόφαση του εισαγγελέα

Στον Κορυδαλλό κρατείται πλέον ο Απόστολος Λύτρας, μετά την απόφαση...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο