«Στα αζήτητα» πάνω από τα μισά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγονοι κρίνονται το 60-70% των πλειστηριασμών που διενεργούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις τράπεζες.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία των δύο τελευταίων εβδομάδων, η πλειονότητα των ακινήτων δεν συγκεντρώνουν αγοραστικό ενδιαφέρον, είτε λόγω της μικρής εμπορικής αξίας είτε της υψηλής τιμής εκκίνησης.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, το 70% των ακινήτων που βγήκαν στο σφυρί έμειναν στα… αζήτητα, ενώ αυτή την εβδομάδα το ίδιο ποσοστό μειώθηκε στο 58%. Σημειώνεται ότι, βάσει της διαδικασίας, τα εν λόγω ακίνητα θα επιστρέψουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μετά από δύο μήνες –εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση της οφειλής και αναβολή– με χαμηλότερη τιμή.

Παρότι η διαδικασία των πλειστηριασμών προχωρά με γοργό ρυθμό το τελευταίο διάστημα, θα χρειαστούν 12 έως 16 μήνες από σήμερα μέχρις ότου να ομαλοποιηθεί η διαδικασία και να δημιουργηθεί μια εύρυθμη αγορά, εξηγεί στο insider.gr ο κ. Παύλος Μυλωνάς, αναπληρωτής γενικός διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Σημαντική τροχοπέδη είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το άκαμπτο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί ουσιαστικά η ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων.

Στο σημείο αυτό έχει αναφερθεί επανηλειμμένα η επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, η οποία μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις της από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ζήτησε να υπάρξει πρόνοια ώστε να προστατευτούν οι συμβολαιογράφοι που βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο επεισοδίων από συλλογικότητες που εναντιώνονται στους πλειστηριασμούς.

Έντονη ανησυχία για τις τιμές των ακινήτων

Η μικρή κινητικότητα –προς το παρόν– στην αγορά ακινήτων προκαλεί πονοκέφαλο στις τράπεζες, οι οποίες δεν θέλουν οι τιμές των ακινήτων να υποχωρήσουν κάτω από τα σημερινά επίπεδα, τα οποία είναι ήδη κατά 40% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Για το λόγο αυτό, αγοράζουν οι ίδιες πολλά από τα ακίνητα αυτά, προκειμένου να κρατήσουν τις τιμές σε ένα βιώσιμο επίπεδο, το οποίο θα δικαιολογεί και τα επίπεδα των προβλέψεων στους ισολογισμούς τους.

Αυτό στο οποίο ελπίζουν τράπεζες και κυβέρνηση είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα στην εγχώρια αγορά ακινήτων, κυρίως με επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών χωρίς να χρειαστεί να αναθεωρήσουν ανοδικά τις προβλέψεις έναντι των εξασφαλίσεών τους.

Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τις τράπεζες που ήδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, εν μέσω stress tests, καθώς θα ενέτεινε την ανάγκη για τυχόν πρόσθετα κεφάλαια.

insider.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: Ο πολιτισμός ενώνει, εμπνέει και ανοίγει δρόμους για το αύριο-Πρεμιέρα για το 13ο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Σε ένα σκηνικό μοναδικής ιστορικής και αισθητικής αξίας, η Αρχαία Μεσσήνη άνοιξε και φέτος τις πύλες της στη νέα γενιά, φιλοξενώντας την πρεμιέρα του 13ου Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου 2026. Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και θεατρικών ομάδων από την Ελλάδα και το

Στον πανηγυρικό Εσπερινό της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στη Μονεμβασία εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Στον πανηγυρικό Εσπερινό προς τιμήν της Παναγίας Χρυσαφίτισσας, πολιούχου της Μονεμβασίας, που τελέστηκε την Κυριακή 19 Απριλίου 2026 στον ομώνυμο Ιερό Ναό εντός της καστροπολιτείας, παρέστη ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης εκπροσωπόντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτριο Πτωχό στις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής, αναδεικνύοντας τη διαχρονική σημασία

Ευχαριστήρια επιστολή για τα Γεωργάντεια 2026

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ Α.Μ.Κ.Ε.Πιστοποιημένος Φορέας Αθλ. Τουρισμού & Δραστηριοτήτων Αθλ. Αναψυχής της Γ.Γ.Α.Προς : Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα ΤζιούμηΑξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Με ιδιαίτερη εκτίμηση θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την πολύτιμη υποστήριξη και συμβολή σας, στη διοργάνωση των «Γεωργάντειων 2026». Η ουσιαστική συμβολή σας στην επιτυχή υλοποίηση της διοργάνωσης συνέβαλε καθοριστικά

Επιτυχής εθελοντική δενδροφύτευση με τη στήριξη του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Απριλίου η εθελοντική δενδροφύτευση στην περιοχή, με τη συμμετοχή πολιτών, συλλόγων, παιδιών και εκπροσώπων του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Η δράση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα συνεργασίας και εθελοντισμού, με σημαντική συμβολή όλων των συμμετεχόντων και ξεχωριστή την παρουσία των παιδιών, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη φύτευση των δέντρων. Ο Δήμος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ