Επίσημο πωλητήριο στο 40% των μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που προβλέπει την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ σε υπάρχοντες ή νέους εναλλακτικούς προμηθευτές ή άλλους επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που προβλέπει την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ σε υπάρχοντες ή νέους εναλλακτικούς προμηθευτές ή άλλους επενδυτές.

Η απόφαση ουσιαστικά βάζει τέλος στην πρόταση που διατυπώθηκε από πλευράς ΔΕΗ για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων με ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν την ανακαίνιση μονάδων λιγνίτη που αποσύρονται αφού προβλέπει ότι “η ΔΕΗ δεν θα έχει οποιαδήποτε συμμετοχή ή σύνδεση με οποιοδήποτε στοιχείο της αποεπένδυσης, συμπεριλαμβανομένης της προνομιακής προμήθειας ηλεκτρισμού”.

Σε ό,τι αφορά το ποιες μονάδες θα αποεπενδυθούν η απόφαση προβλέπει ότι θα αφορά περίπου στο 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ ενώ το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί σε τεχνικές συζητήσεις με την Επιτροπή. Επίσης στην αποεπένδυση θα συμπεριλαμβάνονται και τα σχετιζόμενα λιγνιτικά αποθέματα.
Επίσης προβλέπεται ότι “η αποεπένδυση θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ Α.Ε., ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής, αντικατοπτρίζοντας την έναρξη και τη λήξη λειτουργίας της λιγνιτικής ισχύος”.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος της απόφασης εμμέσως πλην σαφώς δημιουργεί ζήτημα και για τη σχεδιαζόμενη συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC, για τη μονάδα Μελίτη 2 αφού όπως αναφέρεται ρητά οι επενδυτές που θα μπορούν να συμμετάσχουν στην αποεπένδυση των μονάδων “δεν θα προκαλούν ούτε ενδέχεται να προκαλούν, με βάση τη διαθέσιμη πληροφόρηση, εκ πρώτης όψεως ζητήματα ανταγωνισμού και δεν θα προξενούν κίνδυνο καθυστέρησης για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων”. Η συγκεκριμένη αναφορά ουσιαστικά “φωτογραφίζει” την συνεργασία της ΔΕΗ με την κρατική CMEC, αφού θυμίζουμε ότι η επίσης κρατική κινεζική εταιρεία State Grid έχει αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τέλος το χρονοδιάγραμμα η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ προβλέπει ότι γα μέτρα θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης υποβολής της δεσμευτικής πρότασης από το Ελληνικό Δημόσιο στη ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ μέχρι το Νοέμβριο του 2017 και θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

capital.gr

spot_img
  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • ΔΕΗ
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηλίαση ή θερμοπληξία; Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα

Με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα, η έκθεση στον ήλιο και η παραμονή σε ζεστό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσουν επιπτώσεις στην υγεία. Η ηλίαση και η θερμοπληξία αποτελούν δύο καταστάσεις που μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του καύσωνα και έχουν κοινά χαρακτηριστικά

Ρύθμιση 72 δόσεων στον ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις Πάνω από 2.500 υποβολές

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που αφορούν χρονικά διαστήματα έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη νέα ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και

Καλοκαιρινή δράση στο Γύθειο από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας, στα πλαίσια των καλοκαιρινών του δραστηριοτήτων, προσφέρει για άλλη μια χρονιά ανάσα δροσιάς στα μέλη

Ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Εξωκλήσιο του εορταζομένου Προφήτου, του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε