ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕλλάδαΕΡΕΥΝΑ: "Βουλιάζει" στη φτώχεια η Ηλεία

ΕΡΕΥΝΑ: “Βουλιάζει” στη φτώχεια η Ηλεία

Στη φτώχεια και την εξαθλίωση βουλιάζει η Ηλεία χρόνο με τον χρόνο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την επεξεργασία δεδομένων που δημοσιεύθηκαν σε σχετικές έρευνες.

Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν γίνει στον νομό, όπως αναφέρει το Imerisia.gr, το μέσο δηλωθέν εισόδημα κυμαίνεται στις 8.593 ευρώ σε σύνολο περίπου 79.446 φορολογούμενους, κατατάσσοντας την Ηλεία μεταξύ των φωχότερων περιοχών πανελλαδικά. Ο μέσος φόρος στους Ηλείους είναι περίπου 675 ευρώ.

Με βάση την έρευνα της «διαΝΕΟσις» για την ακραία φτώχεια στην Ελλάδα σε επίπεδο περιφερειών,στη Δυτική Ελλάδα καταγράφεται ποσοστό 17,9% για το 2016, το υψηλότερο σε όλη την Ελλάδα! Αυτό σημαίνει ότι από τους 679.796 κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, περίπου 120.000 συμπολίτες μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ελάχιστες ανάγκες διαβίωσης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συντελεστές της έρευνας όρισαν ως όριο ακραίας φτώχειας για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά τα 437 ευρώ για ημιαστικές-ημιαγροτικές περιοχές και στα 647 ευρώ για πόλεις όπως η Πάτρα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της κοινωνικής και οικονομικής τραγωδίας που βιώνει η περιοχή μας, χωρίς μάλιστα να διαφαίνονται προοπτικής άμεσης αναστροφής της κατάστασης.

Αν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσουμε το 28,9% της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαπιστώνουμε ότι έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο καθοδικής πορείας, με απρόβλεπτες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις…

Μετάβαση στο περιεχόμενο