Έρχονται τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ -Αλλαγές στο υποστελεχωμένο Δημόσιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τον επαναπροσδιορισμό και τη μετεξέλιξη του ρόλου των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) προανήγγειλε μιλώντας στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, για ζητήματα διοικητικής ανασυγκρότησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η Όλγα Γεροβασίλη.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε ότι «άμεσος στόχος είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη να γίνεται ακόμη πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποτελεσματικά και με τη μικρότερη δυνατή φυσική του παρουσία», κάνοντας «ιδιαίτερη αναφορά στην υπάρχουσα πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ΕΡΜΗΣ, η οποία θα μετασχηματιστεί σε μια νέα διαδικτυακή πύλη υποστήριξης του τομέα των επιχειρήσεων και τη βιομηχανία. Η πλατφόρμα ΝΕΟΣ ΕΡΜΗΣ θα αναπτυχθεί περαιτέρω με βελτιώσεις στη διαλειτουργικότητα των υπαρχόντων επιμέρους συστημάτων. Η νέα πλατφόρμα θα περιέχει επίσης πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τους επιχειρηματίες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

«Τα ΚΕΠ θα ενσωματώσουν νέες, στοχευμένες και απλοποιημένες λειτουργίες και υπηρεσίες που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οδηγώντας σε άμεση μείωση των διοικητικών βαρών», πρόσθεσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τονίζοντας ότι «θα μετεξελιχθούν, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες υπηρεσίες με τεχνολογίες και υποδομές. Οι νέες αυτές υπηρεσίες θα απευθύνονται τόσο στους πολίτες, όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο», πρόσθεσε.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε επίσης στην:

-«Ηλεκτρονική Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση Δικαιολογητικών», με βάση την οποία ένας σημαντικός αριθμός δικαιολογητικών, που προσδιορίζονται ήδη σε τρία (3) εκατομμύρια ετησίως, θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί. Δεν θα απαιτείται, πλέον, από πολίτες και επιχειρήσεις να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά που εντάσσονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Αναζήτησης.

-Στην, ήδη θεσμοθετημένη,  δυνατότητα έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και άλλων εγγράφων στο δημόσιο, αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, «με σημαντικά οφέλη τόσο ως προς την ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων, τη μείωση του κόστους από την περιορισμένη χρήση χαρτιού, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πλήρης και αποκλειστική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων ανταποκρίνεται στο γενικό αίτημα για διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, καθώς και στην ανάγκη να καταστεί αυτή πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και να εναρμονιστεί με τα τεχνολογικά άλματα στη χρήση πληροφορικών λύσεων», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Οι αλλαγές στο υποστελεχωμένο Δημόσιο

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε επίσης αναφορά στην «επικείμενη έκδοση επικαιροποιημένων οργανογραμμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως και η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Στόχος μας είναι, επίσης, η εγκατάσταση μητρώου διαδικασιών στους φορείς της δημόσιας διοίκησης», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «μέσα από σημαντικές τομές που έχουν ήδη νομοθετηθεί, όπως το νέο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, το μητρώο επιτελικών στελεχών και το νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και προϊσταμένων, δημιουργούμε ένα συνεκτικό σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίησή του»

Δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει ότι «η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι υποστελεχωμένη. Όμως, το ανθρώπινο δυναμικό της είναι πλούσιο σε εμπειρίες και δεξιότητες. Στρατηγικός μας στόχος είναι να τις ενισχύσουμε, ιδίως στον τομέα της ψηφιακής ηγεσίας. Στο μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, οι ψηφιακές δεξιότητες και η ψηφιακή ηγεσία είναι βασικές παράμετροι για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού», κατέληξε.

  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • ΚΕΠ
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αργολίδα φιλοξενεί το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Με ισχυρό μήνυμα στήριξης της νέας γενιάς και της καλλιτεχνικής έκφρασης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Απριλίου 2026, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, η κοινή συνέντευξη Τύπου για το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Αργολίδα από τις 23 έως και τις 26 Απριλίου. Το Φεστιβάλ αποτελεί πλέον έναν καθιερωμένο

Βελτίωση οδικής ασφάλειας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου-Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας στην 82η Εθνική Οδό

Αυτοψία πραγματοποίησε την Τρίτη 21 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, στην 82η εθνική οδό, στο τμήμα Καλαμάτα – όρια νομού, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες του έργου «Έργα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου». Το έργο προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ, παρεμβαίνει στο σύνολο της Περιφέρειας και αντιμετωπίζει με κατάλληλες

Δημήτρης Πτωχός: Δίνουμε νέα πνοή σε χώρους με ισχυρή ταυτότητα- Εκπόνηση μελετών για Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και ανάπλαση λαϊκής αγοράς Καλαμάτας

Τη στρατηγική στόχευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επιτάχυνση ώριμων έργων υποδομής και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών επιβεβαιώνει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Καλαμάτας και την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. για την πράξη «Ωρίμανση μελετών αθλητικών υποδομών και αναπλάσεων» στην Καλαμάτα. Η σύμβαση υπεγράφη την Τετάρτη 22 Απριλίου, στα γραφεία

Δυναμική παρουσία του Δήμου Γορτυνίας στη Διημερίδα για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Στο επίκεντρο η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Στις εργασίες της Διημερίδας με τίτλο «Τομεακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027: Πρόοδος που μετριέται, Μέλλον που χτίζεται», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 20 και 21 Απριλίου, συμμετείχε ο Δήμαρχος Γορτυνίας, εκπροσωπώντας την περιοχή σε ένα κρίσιμο φόρουμ για την αναπτυξιακή στρατηγική της επόμενης περιόδου. Η διοργάνωση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και

ΔΗΜΟΦΙΛΗ