Πώς θα γίνει η κτηματογράφηση των νέων περιοχών

Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών στον μεγάλο διαγωνισμό για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας βάζει πλέον σε μια συγκεκριμένη βάση την επανεκκίνηση του έργου.

Η 4η και τελευταία γενιά κτηματογράφησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2020, παράλληλα με την κύρωση των δασικών χαρτών.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» παρουσίασε ένα κατάλογο με τα 10 βασικά ερωτήματα για τη διαδικασία κτηματογράφησης των νέων περιοχών, δίνοντας απαντήσεις.

1. Πότε θα ξεκινήσει η κτηματογράφηση στο υπόλοιπο 60% της χώρας;

– Αν δεν ασκηθούν ένδικα μέσα, τότε οι συμβάσεις θα υπογραφούν τον Μάιο του 2017, ειδάλλως το φθινόπωρο.

2. Ποτέ θα κληθούν οι πολίτες να υποβάλουν δηλώσεις στο κτηματολόγιο;

– Λογικά στις αρχές του 2018.

3. Ποιος υποβάλλει δήλωση στο κτηματολόγιο;

– Οποιοσδήποτε (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έχει ένα είδος ιδιοκτησιακού δικαιώματος: πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, δουλεία, τα «δικαιώματα προσδοκίας», θέση στάθμευσης, τίτλο μεταφοράς συντελεστή κ.λπ.

4. Πώς υποβάλλονται οι δηλώσεις;

– Οι δηλώσεις υποβάλλονται αναλογικά ή ηλεκτρονικά στο γραφείο κτηματογράφησης με προθεσμία 3 μηνών (από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η έναρξη υποβολής δηλώσεων) για τους κατοίκους εσωτερικού και 6 για τους κατοίκους εξωτερικού.

5. Τι απαιτείται για την υποβολή δήλωσης;

– Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα με απλά φωτοαντίγραφα (δεν είναι ανάγκη να είναι επικυρωμένα) των πράξεων που το αποδεικνύουν. Επίσης συνιστάται η ταυτόχρονη υποβολή του πιστοποιητικού εγγραφής/μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο. Η υποβολή τοπογραφικού δεν είναι υποχρεωτική παρά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το τοπογραφικό αναφέρεται ή έχει προσαρτηθεί στο συμβόλαιο. Ωστόσο είναι προφανώς καλύτερο και ασφαλέστερο για τον πολίτη να υποβάλει το δικό του τοπογραφικό, με ακριβείς συντεταγμένες, ιδίως για τα ακίνητα εκτός αστικών περιοχών.

6. Τι ισχύει για τις περιοχές όπου υπάρχει δασικός χάρτης;

– Με βάση τον δασικό χάρτη το Δημόσιο θα δηλώσει την ακίνητη περιουσία του. Και εφόσον προκύψει αντιδικία για ένα ακίνητο, ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίσει συγκεκριμένα έγγραφα (λ.χ. παραχωρητήριο) που να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία του έναντι του Δημοσίου.

7. Πότε καταβάλλεται το «κτηματόσημο»;

– Καταβάλλεται είτε κατά την υποβολή της δήλωσης (μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας), ή σε δεύτερο χρόνο, μετά την έκδοση του εντύπου «προσωρινής καταχώρισης δήλωσης» στις τράπεζες. Ωστόσο όταν δεν καταβάλλεται αμέσως, ο πολίτης δεν μπορεί να εκδώσει αποδεικτικό υποβολής δήλωσης.

8. Τι γίνεται αν κάποιος δεν υποβάλει δήλωση στο κτηματολόγιο;

– Το ακίνητό του καταχωρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και έπειτα από μερικά χρόνια, όταν οριστικοποιηθούν οι εγγραφές, θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο.

9. Τι γίνεται αν κάτι καταγραφεί λανθασμένα;

– Υπάρχει χωριστή διαδικασία για τη διόρθωση των εγγραφών. Αν πρόκειται για κάτι απλό, όπως ένα ορθογραφικό λάθος, λύνεται με μια αίτηση. Αν υπάρχει αντιδικία ακολουθείται η διαδικασία των εντάσεων και κατόπιν η δικαστική οδός.

10. Τι γίνεται αν επιθυμώ να πωλήσω το ακίνητο, ενόσω η διαδικασία κτηματογράφησης βρίσκεται σε εξέλιξη;

– Η αλλαγή ιδιοκτησίας θα πρέπει να δηλωθεί στο κτηματολόγιο.

aftodioikisi.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περί Πρωτοκόλλου και Εθιμοτυπίας στο Λεβίδι στον Παναρκαδικό και στην Expo

Παρατηρώντας τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον τόπο...

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, την Δευτέρα 15 Απριλίου. Η προετοιμασία για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο ήταν το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναλύει

Ο Αποστόλης Στρέμπας πρώτος σκόρερ στην Α’ κατηγορία Αρκαδίας

Ο Αποστόλης Στρέμπας είναι ο πρώτος σκόρερ με 27...

Κώστας Τζιούμης: «Απρέπεια και απρεπείς»

Σε δήλωση του Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αναφέρεται...
Μετάβαση στο περιεχόμενο