Έρχονται απολύσεις για εκπαιδευτικούς – Ποιοι φεύγουν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκασιαρχείο από έναν μήνα μέχρι έξι… χρόνια έκαναν εκπαιδευτικοί σε σχολεία αλλά και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που έστω και με καθυστέρηση τιμωρήθηκαν με οριστική απόλυση ή με διακοπή της μισθοδοσίας τους.

Αρμόδιες υπηρεσίες, υπουργείο Παιδείας και πανεπιστήμια έδωσαν μάχη με το τέρας της γραφειοκρατίας, μέχρις ότου ανακαλύψουν και τελικά αποπέμψουν τους «εκπαιδευτικούς-φαντάσματα», οι οποίοι αντί να βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας ως όφειλαν, ήταν εξαφανισμένοι και μάλιστα ελάμβαναν και τον μισθό τους ολόκληρο ή ένα μέρος αυτού.

Το φαινόμενο αυτό -που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει τον κόσμο της εκπαίδευσης που εργάζεται σκληρά κάτω από δύσκολες συνθήκες- ήρθε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά όταν πριν από μερικές ημέρες η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας έκοψε τον μισθό σε καθηγητή, ο οποίος δεν πήγαινε ποτέ στο αμφιθέατρο, φέρνοντας σε απόγνωση και τους φοιτητές, οι οποίοι τον κατήγγειλαν τελικά.

Επίσης όταν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης υπέγραψε τις απολύσεις τεσσάρων εκπαιδευτικών για πειθαρχικά παραπτώματα, όλες οι αποφάσεις αφορούσαν το πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο για το παράπτωμα αυτό απολύθηκαν δύο εκπαιδευτικοί από την Κεντρική Μακεδονία, ένας εκπαιδευτικός από την Κρήτη και ένας από το Νότιο Αιγαίο. Στους εκπαιδευτικούς είχε επιβληθεί από τα Πειθαρχικά Συμβούλια η ποινή της οριστικής παύσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από αυτούς εξαφανίστηκε για 8 μήνες, άλλος για 5 μήνες και οι άλλοι δύο από 32 έως 37 εργάσιμες ημέρες.

Η διαδικασία που απαιτείται από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί ότι ένας εκπαιδευτικός απουσιάζει αδικαιολόγητα από τη δουλειά του είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, καθώς μπορεί να ξεκινά από μία καταγγελία και να συνεχίζεται με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), τη συνεδρίαση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων και την οριστική παύση με την υπογραφή του υπουργού ή των πρυτανικών Αρχών αντίστοιχα.

Πάρα το γεγονός ότι τόσο ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας όσο και η σχετική νομοθεσία είναι σαφείς, οι διαδικασίες έως ότου τέτοιες περιπτώσεις κριθούν οριστικά κινούνται με ρυθμό χελώνας. «Μπορεί να περάσουν δύο και παραπάνω χρόνια έως ότου συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Υπάρχει φόρτος και η κατάσταση είναι κάπως όπως στα δικαστήρια», τόνισε χαρακτηριστικά στο «Έθνος» μέλος πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Η διαδικασία

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιες Αρχές στις περιπτώσεις που κάποιος εκπαιδευτικός απέχει αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά του είναι η εξής: Όταν ο εργαζόμενος απουσιάσει 22 συνεχόμενες εργάσιμες μέρες αδικαιολόγητα από τη δουλειά του (ή τριάντα μέρες μέσα σε έναν χρόνο) παραπέμπεται σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Για να γίνει αυτό, ο διευθυντής του σχολείου (ή ο προϊστάμενος, αν πρόκειται για άλλη θέση) πρέπει να ενημερώσει τον εκάστοτε διευθυντή Εκπαίδευσης και αυτός να κινήσει τη σχετική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ διαπιστώνεται το παράπτωμα και στη συνέχεια η υπόθεση παραπέμπεται στα Πειθαρχικά Συμβούλια, τα οποία επιβάλλουν την ποινή της οριστικής παύσης του υπαλλήλου. Η απόφαση αυτή για να οριστικοποιηθεί πρέπει να υπογραφεί στη συνέχεια και από τον υπουργό Παιδείας.

Έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, ο εργαζόμενος συνήθως βρίσκεται σε αργία και σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνει το 1/3 των αποδοχών του. Τα ζητήματα αυτά ρυθμίζονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα 3528/2007, που είναι σε ισχύ και σήμερα αλλά με τροποποιήσεις που έγιναν το 2012 και το 2015.

Την περασμένη εβδομάδα οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου της Πάτρας προχώρησαν στη διακοπή της μισθοδοσίας καθηγητή του Πανεπιστημίου, ύστερα από καταγγελίες που είχαν γίνει ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν εμφανιζόταν στα μαθήματά του.

Οι καταγγελίες έγιναν τόσο από τον πρόεδρο του τμήματος όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι και ανέφεραν ότι δεν τον έχουν δει ποτέ στο μάθημα.

Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο καθηγητή έχει ιστορία 6 ετών, αφού από το 2010 του έγιναν οι πρώτες συστάσεις από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ιδρύματος, αλλά και από την προηγούμενη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο ίδιος όμως, όπως καταγγέλλει το ίδρυμα, δεν υπάκουσε στις συστάσεις και έτσι η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας, κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, αποφάσισε, ως όφειλε, να του διακόψει τη μισθοδοσία.

Όπως τόνισε στο «Έθνος» η κυρία Κυριαζοπούλου, «για να φτάσει στο σημείο να αποφασίσει η διοίκηση του ιδρύματος την παύση πληρωμής, πρέπει να προηγηθούν χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς οι κατηγορίες σε βάρος κάποιου πρέπει να είναι αποδεδειγμένες. Συνεπώς χρειάζονται προσεκτικά βήματα, τα οποία καθορίζουν οι νομικές μας υπηρεσίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μας βοήθησε η αξιολόγηση των φοιτητών.

Τώρα όσον αφορά το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο πληρωνόταν χωρίς να εργάζεται, είναι κάτι που θα εξεταστεί, καθώς υπάρχει και η δυνατότητα αναδρομικής στέρησης μισθού. Η υπόθεση αυτή βασάνιζε το πανεπιστήμιο εδώ και πολλά χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν διενεργηθεί ΕΔΕ και νωρίτερα είχαν γίνει συστάσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι αποφάσισα να εκμεταλλευθώ τις δυνατότητες που μου δίνει ο νόμος και ξεκινήσαμε από την περικοπή του μισθού».

Σύμφωνος με την απόφαση αυτή είναι και ο κ. Δημοσθένης Πολύζος, αναπληρωτής αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο οποίος τόνισε με χαρακτηριστικό τρόπο στο «Έθνος»: «Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για τα θέματα αυτά και να είναι το παράδειγμα με το οποίο θα πορευτούμε όλοι. Διαφορετικά όταν οι εργαζόμενος βρίσκεται σε περιβάλλον αυθαιρεσίας, τότε γίνεται δυνάστης. Οι νόμοι που έχουμε για τα θέματα αυτά είναι μια χαρά. Αρκεί να εφαρμόζονται».

Απολύσεις-εξπρές με νόμο του Ρέντσι

Το φαινόμενο της αδικαιολόγητης απουσίας από την εργασία δεν είναι ελληνικό βέβαια. Στην Ιταλία η κυβέρνηση του Ρέντσι σχεδίασε την άμεση απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τη θέση εργασίας τους.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι εργαζόμενοι της δημόσιας διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τη θέση εργασίας τους, μέσα σε 48 ώρες από τη διαπίστωση αυτής της μεμπτής συμπεριφοράς τους παύονται των καθηκόντων τους.

Στη συνέχεια έχουν στη διάθεσή τους 15 ημέρες για να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ενώ σε διάστημα άλλων δύο εβδομάδων η Δημόσια Διοίκηση θα αποφασίζει αν είναι ένοχοι (και κατά συνέπεια θα τους απολύει) ή αν οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν ευσταθούν.

Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα ισχύει και για τους υπαλλήλους που «χτυπούν καθημερινά κάρτα» για απόντες συναδέλφους τους. Σε περίπτωση που κάποιο διευθυντικό στέλεχος του Δημοσίου δεν καταγγέλλει την αδικαιολόγητη απουσία υπαλλήλων και δεν ζητά να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, θα κινδυνεύει και ο ίδιος με απόλυση και με ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο έτη.

Στην Ισπανία….

Στην Ισπανία δύο δημοτικοί υπάλληλοι (ένας κηπουρός και ένας οδηγός) απείχαν από τη δουλειά τους όχι μία και δύο μέρες, αλλά 15 χρόνια!

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Χερέθ ντε λα Φροντέρα κατάλαβαν την απάτη, όταν σε έρευνα για τις ημέρες ασθενειών και απουσιών των εργαζομένων διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένοι δεν είχαν πατήσει ούτε μία ημέρα στη δουλειά τους για το 2015.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι η απουσία των δύο υπαλλήλων ήταν σε γνώση του σωματείου τους! Αυτό που υποστήριξαν οι… κοπανατζήδες (κηπουρός και οδηγός) είναι ότι είχαν κάνει συμφωνία για μερική απασχόληση και οι ώρες εργασίας θα καλύπτονταν από άλλους συναδέλφους τους!

Έθνος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μουσική Βραδιά στο Ξηροπήγαδο

Τη Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:30 στο...

Σοκαριστικό βίντεο από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Επίθεση με πυροβολισμούς κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ...

Συλλήψεις στην Μεσσηνία για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Συνελήφθη ένα (1) άτομο για παράβαση της...

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο της Σταματίας Πρίντζου

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Δήμου Νότιας Κυνουρίας για τον θάνατο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο