Εκταμιεύεται η δόση των 2,8 δισ. -Απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας

Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου.

Όσον αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ήδη αυτή έχει ανέλθει στο 104% – 105% του στόχου για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους.

Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

aftodioikisi.gr

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο-Στο επίκεντρο τα έργα και οι νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες

Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο είχε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026, στο γραφείο του, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, με αντικείμενο την πορεία σημαντικών έργων και τον σχεδιασμό νέων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την Καλαμάτα. Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η εξέλιξη παρεμβάσεων που βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης

Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις ΠΕ Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026, σε κατάσταση υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι ΠΕ Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας (κατηγορία 3). Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους πολίτες και τους επαγγελματίες να μην προχωρούν

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο την προετοιμασία και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενόψει της περιόδου αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών και έντονων καιρικών φαινομένων. Στο επίκεντρο της

Τροχαία Ζακύνθου: Κράνη αντί για πρόστιμα σε οδηγούς δικύκλων

Κράνη αντί για πρόστιμα μοίρασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά...