ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕλλάδαΜήνυμα σε δημάρχους: Μην βγάζετε σε πλειστηριασμούς πρώτες κατοικίες!

Μήνυμα σε δημάρχους: Μην βγάζετε σε πλειστηριασμούς πρώτες κατοικίες!

Έκκληση απεύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (κεντρική ένωση δήμων Ελλάδας) προς τους δημάρχους, προκειμένου να μην εξαντλούν την αυστηρότητα του νόμου για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε περιπτώσεις μικρών οφειλών από ευπαθείς ομάδες και κατόχους πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με επιστολή του, προς τους δημάρχους όλης της χώρας επισημαίνει: «Μπορεί η δαμόκλειος σπάθη του νόμου να μας υποχρεώνει να κινούμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες ακόμα και για μικρά ποσά, ωστόσο αυτό έχει ως συνέπεια να οδηγούμαστε σε κοινωνικές αδικίες και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για το σύνολο των συμπολιτών μας».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι «η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων με τους οφειλέτες και η συμφωνία ρυθμίσεων των οφειλών σε δόσεις αποτελεί μια ουσιαστική λύση. Η σχετική διαδικασία ρύθμισης οφειλών προβλέπεται στο άρθρο 170 του Ν. 3463/06 όπως ισχύει κάθε φορά».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε επικοινωνία που είχε σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή του έθεσε το ζήτημα για την ανάγκη επικαιροποίησης του επίμαχου θεσμικού πλαισίου.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προκειμένου να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πρόταση για την αλλαγή του νόμου.

Μέσω της πρότασης αυτής θα καλείται η κυβέρνηση να εξασφαλίσει όλα εκείνα τα νομοθετικά όπλα που θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην εξαντλεί την αυστηρότητα του νόμου σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κατόχων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι είναι οφειλέτες μικρών ποσών.

Δείτε το κείμενο της επιστολής, του Γ. Πατούλη:

“Με αφορμή πρόσφατες περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα ήθελα να σας απευθύνω έκκληση προκειμένου να μην εξαντλείτε την αυστηρότητα του νόμου σε περιπτώσεις μικρών οφειλών από ευπαθείς ομάδες και κατόχους πρώτης κατοικίας,

Μπορεί η δαμόκλειος σπάθη του νόμου να μας υποχρεώνει να κινούμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες ακόμα και για μικρά ποσά, ωστόσο αυτό έχει ως συνέπεια να οδηγούμαστε σε κοινωνικές αδικίες και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για το σύνολο των συμπολιτών μας.

Οι δήμοι ακολουθούν για την είσπραξη ληξιπρόθεσμών οφειλών τη προβλεπόμενη διαδικασία από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Ν. 356/74, όπως ισχύει σήμερα.

Η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων με τους οφειλέτες και η συμφωνία ρυθμίσεων των οφειλών σε δόσεις αποτελεί μια ουσιαστική λύση. Η σχετική διαδικασία ρύθμισης οφειλών προβλέπεται στο άρθρο 170 του Ν. 3463/06 όπως ισχύει κάθε φορά.

Θεωρούμε ότι ο νόμος που προβλέπει να εκπλειστηριάζεται ακίνητη περιουσία για χρέη πεντακοσίων και χιλίων ευρώ στους δήμους πρέπει να αλλάξει.

Ήδη σε επικοινωνία που είχα με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή του έθεσα το ζήτημα για την επικαιροποίηση του επίμαχου θεσμικού πλαισίου. Με πρωτοβουλία μου, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προκειμένου να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πρόταση για την αλλαγή του νόμου.

Στόχος μας είναι να καλέσουμε τη κυβέρνηση να εξασφαλίσει όλα εκείνα τα νομοθετικά όπλα που θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην εξαντλεί την αυστηρότητα του νόμου σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κατόχων πρώτης κατοικίας οι οποίοι είναι οφειλέτες μικρών ποσών”.

aftodioikisi.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο