«Μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη και ηθική» - Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μαϊος 03, 2022
Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει για την άνοιξη του 2022 εκδηλώσεις και δράσεις που ανοίγουν τις πόρτες του στο κοινό.

Σας περιμένουμε τις Τετάρτες του Απριλίου και του Μαΐου στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο στην Τρίπολη για ένα 2/μηνο αφιερωμένο στην τεχνολογία και στην επιστήμη. Με την υποστήριξη του Δήμου Τρίπολης.

Οι ομιλίες είναι ανοικτές στο κοινό!

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, 19:00
Μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη και ηθική

Ποιος έχει την ευθύνη αν το έξυπνο ψυγείο σας παραγγείλει μόνο του 100 κιλά ντομάτες, αν ένας ρομποτικός αστυνομικός σας βλάψει, αν ένα αυτόματος δικαστής σας αδικήσει, ή αν το αυτόνομο αυτοκίνητό σας αποφασίσει να πάει ευθεία στη στροφή;

Η ηθική είναι ένα σύνολο κανόνων και συμβάσεων που καθορίζουν τις "κοινά αποδεκτές συμπεριφορές" σε μια κοινωνία και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο πολιτισμός, η ηλικία, η θρησκεία και άλλα. Αν και τα τελευταία χρόνια η δημόσια ανησυχία έχει αυξηθεί στον τομέα της ηθικής της πληροφορικής (εξαιτίας συμβάντων λογοκλοπής, κλοπής ταυτότητας, παρακολουθήσεων,...) το ευρύ κοινό δεν αντιλαμβάνεται ακόμα πλήρως την κρίσιμη σημασία της ηθικής στον τομέα αυτό.

Ο Δρ. Χρήστος Τρυφωνόπουλος θα παρουσιάσει δύο σύγχρονα παραδείγματα τεχνολογίας, αυτά των αυτόνομων οχημάτων και την τεχνητής νοημοσύνης, και θα αναφέρει τους προβληματισμούς σχετικά με τις ηθικές αποφάσεις που αυτά μπορεί να εμπεριέχουν και κατά πόσο αυτές θα είναι κοινωνικά αποδεκτές.

Οι ομιλίες θα γίνονται στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης στις 19:00, διοργανώνονται από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχουν δωρεάν είσοδο, και είναι ανοικτές σε όλους όσους θέλουν να ακούσουν και να συζητήσουν θέματα στην αιχμή της τεχνολογίας.

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia