“Το συνέδριο της ΕΝΠΕ πρέπει να υπηρετήσει την ουσία” τόνισε στη Ρόδο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Το συνέδριο δεν πρέπει να εξαντληθεί σε δημόσιες σχέσεις αλλά να υπηρετήσει την ουσία, να κατατεθούν τα προβλήματα -που είναι πολλά και μεγάλα- έτσι ώστε αναζητηθούν λύσεις”.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα του 8ου τακτικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), οι εργασίες του οποίου -με θέμα “Περιφερειακή διακυβέρνηση – Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας”- ξεκίνησαν χθες Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στη Ρόδο, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και με τη συμμετοχή περίπου 150 συνέδρων.

Ο περιφερειάρχης, παρεμβαίνοντας μετά τις ομιλίες των δύο υπουργών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση παραμένει υποβαθμισμένη, τόσο σε επίπεδο ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, όσο και σε επίπεδο πόρων:

“Πολλά στοιχεία δείχνουν πως οι αλλεπάλληλες διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν ‘μετανιώσει’ για τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Υποσχέσεις δεν τηρούνται, οι υπηρεσίες των υπουργείων ενισχύονται περιφερειακά, όπως και η αποκεντρωμένη διοίκηση, ενώ οι πόροι μειώνονται. Η γραφειοκρατία και η παραπομπή περιφερειαρχών στη δικαιοσύνη για το παραμικρό, η ασάφεια του θεσμικού πλαισίου και πολλά άλλα, πλήττουν καίρια τον θεσμό” τόνισε ο Π. Νίκας για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:

“Οι Περιφέρειες έχουν τις αρμοδιότητες τις οποίες δεν επιθυμεί να έχει η πολιτεία και την ίδια στιγμή στηρίζουν -χωρίς ωστόσο να έχουν αρμοδιότητα- κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να λειτουργήσει το κράτος” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο που περιέγραψε οι Περιφέρειες “στηρίζουν οικονομικά τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας -Αστυνομία και Πυροσβεστική- τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας, την δασική υπηρεσία και άλλες εκφάνσεις του κράτους στην περιοχή τους”.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι η ΕΝΠΕ πρέπει να είναι “σαφής και συγκεκριμένη σε αυτά που ζητεί, καθώς πρέπει να στηρίξουμε τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, να τον προστατεύσουμε, να αγωνιστούμε για αυτόν. Η αυτοδιοίκηση είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για όλες τις δημοκρατικές χώρες, για όλες τις ελεύθερες κοινωνίες” κατέληξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ήταν εισηγητής στην θεματική ενότητα “Οι Περιφέρειες δίπλα στους πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη”, στην οποία μετείχαν επίσης -υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη Αττικής και αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ Γιώργου Πατούλη-, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης (διαδικτυακά), η γ.γ. Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη (διαδικτυακά επίσης), ο Ιωάννης Πασπάλας προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα σήμερα Παρασκευή, ενώ αύριο Σάββατο 26 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη των 13 περιφερειαρχών στο ακριτικό Καστελλόριζο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, είχε συνάντηση, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη), τα έργα των οποίων θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι προτάσεις καλύπτουν μια σειρά δράσεων

Tιμητική εκδήλωση για τον Αργύρη Π.Π. Πετρονώτη

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του...

Το πρόγραμμα των αγώνων των επτά πρωταθλητών του 5ου ομίλου στο δρόμο για τη Γ’ Εθνική

Το πρόγραμμα των αγώνων μεταξύ των επτά πρωταθλητών Ενώσεων...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο