ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΠ. Νίκας στην Εκθεση “Πελοπόννησος Expo 2022” στη Δαλαμανάρα, “άριστη η συνεργασία...

Π. Νίκας στην Εκθεση “Πελοπόννησος Expo 2022” στη Δαλαμανάρα, “άριστη η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τα Επιμελητήρια”

“Η ενότητα και η συνεργασία των πολιτικών και των αυτοδιοικητικών δυνάμεων είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να προχωρήσουμε ως χώρα και να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση εγκαινίων -το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου- της Εκθεσης “Πελοπόννησος Expo 2022”, η οποία, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα- άνοιξε τις πύλες της στην Δαλαμανάρα, του Δήμου Αργους – Μυκηνών και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 20 του μήνα.

Στην εν λόγω έκθεση, την οποίαν διοργανώνουν τα Επιμελητήρια ολόκληρης της Πελοποννήσου – Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας-, η Περιφέρεια συμμετέχει με δικό της περίπτερο, ενώ στηρίζει και οικονομικά την διοργάνωση.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δεδομένη, όπως και η επιδίωξή της για συνεχή συνεργασία της μαζί του.

συνέχισε ο περιφερειάρχης -“είναι άριστη η συνεργασία μας με τα Επιμελητήρια, κι όχι μόνο μέσω του ΕΦΕΠΑΕ, κάτι που μπορούν βεβαιώσουν άλλωστε και οι 7 πρόεδροι των εν λόγω θεσμών” δήλωσε ο Π. Νίκας.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι τα Επιμελητήρια αποτελούν βασικό βραχίονα για την ανάπτυξη, όπως και ο ιδιωτικός τομέας -“χωρίς ισχυρό ιδιωτικό τομέα η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της” τόνισε, παρατηρώντας παράλληλα ότι “ο ιδιωτικός τομέας έχει ανάγκη και από έναν δυνατό δημόσιο τομέα, μία δημόσια διοίκηση που θα μπορεί αφ’ ενός να στηρίζει, αφ’ ετέρου να ελέγχει τις προσπάθειες του ιδιώτη, καθώς μιλάμε πάντα για διαχείριση του δημόσιου χρήματος”.

Απευθυνόμενος ο Π. Νίκας προς τους εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου “μέσα από την διαχείριση του ΠΕΠ 2014 – 2020, διέθεσε συνολική πίστωση 95.000.000 ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ με το νέο ΠΕΠ 2021 – 2027 θα διατεθούν περί τα 52.000.000 ευρώ, χωρίς την υπερδέσμευση. Και στην πίστωση αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται οι πιστώσεις από τους αναπτυξιακούς νόμους” τόνισε, παρατηρώντας ότι “και η Περιφέρεια επίσης αποτελεί βασικό βραχίονα για την ανάπτυξη”.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Συνεχίζοντας ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε “άριστες οι προοπτικές της Πελοποννήσου”, και όσον αφορά στην Περιφέρεια, αλλά όσον αφορά στο γεωγραφικό αυτό διαμέρισμα της χώρας μας, δηλώνοντας αισιόδοξος -“έχω αισιοδοξία για την Πελοπόννησο, καθώς και οι 7 νομοί έχουν άριστες προοπτικές, με τον πρωτογενή τους τομέα και τα εξαιρετικά προϊόντα απαραίτητα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, αλλά και με τον τουρισμό ποιότητας που ολοένα αναπτύσσεται” δήλωσε ο Π. Νίκας.

Σημείωσε, ωστόσο ότι “υπάρχουν και προβλήματα, με τα βασικά να αφορούν στις υποδομές, το οδικό, αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο για την επαναλειτουργία του οποίου αγωνίζεται η περιφερειακή Αρχή, όπως βεβαίως και τα λιμάνια. Παρά τα 5 ΕΣΠΑ που πέρασαν, πολλά δεν έχουν γίνει στον τομέα των υποδομών” είπε ο περιφερειάρχης.

ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Αναφερόμενος ειδικά στην Αργολίδα, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι αναμένει τρία σημαντικά έργα από την Περιφέρεια:

-Την ασφαλή οδική σύνδεση του νομού με τον αυτοκινητόδρομο “Μορέας” έργο που ήδη έχει δημοπρατηθεί και οσονούπω υπογράφεται η εργολαβική σύμβαση

– Την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στη γραμμή των αρχαιολογικών χώρων Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, έργο στο οποίο συναινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

– Την υπογραφή, αμέσως μόλις επιστραφεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, της ΣΔΙΤ για τη μαρίνα του Ναυπλίου.

Καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου συνεχάρη για την διοργάνωση της Εκθεσης τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αργολίδας -και της Ενωσης Επιμελητηρίων Πελοποννήσου- Φώτη Δαμούλο, όπως και στους ομολόγους του των υπόλοιπων 6 Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας:

“Η στήριξη της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν ήταν απλώς σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς διέθεσε -και πολύ καλώς έπραξε- πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, καθώς αφορά ολόκληρη την Πελοπόννησο” τόνισε ο Π. Νίκας.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Στη σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων της “Πελοπόννησος Expo 2022”, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας και Ανδρέας Πουλάς, Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου, Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάσος Γανώσης και Γιάννης Μαντζούνης, οι πρόεδροι της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Οικονόμου και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Τάσος Σαρδέλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης, οι δήμαρχοι Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης, Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης και Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από τον επιχειρηματικό κόσμο κ.α.

Μετάβαση στο περιεχόμενο