Αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαριλάου Τρικούπη που ανήγειρε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου

“Η προτομή του Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί την εκπλήρωση ενός μεγάλου χρέους, ως Πελοποννήσιοι και ως Κορίνθιοι, προς τον πολιτικό αυτό άνδρα, ο οποίος εμπνεύστηκε και υλοποίησε το έργο της διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου, το οποίο θεωρείται εξόχως σημαντικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το περασμένο Σάββατο 1η Οκτωβρίου, στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Χ. Τρικούπη, στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα, προς τον οποίον ο περιφερειάρχης επέδωσε αντίγραφο της Σφραγίδας της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Η προτομή  -που εγκαταστάθηκε στον ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλοντα χώρο του περιπτέρου τουριστικής πληροφόρησης της Περιφέρειας- αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο χώρος στον οποίο τοποθετήθηκε παραχωρήθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία της Διώρυγας “Γέφυρα Α.Ε.”.

“ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΕΟΣ”

“Συγκινημένος και υπερήφανος” δήλωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, για το γεγονός ότι -όπως τόνισε- “εκπληρώνεται ένα μεγάλο χρέος” προς τον Χαρίλαο Τρικούπη, “τον άνθρωπο που σχεδόν πριν 130 χρόνια εμπνεύστηκε και υλοποίησε το έργο της διάνοιξης της διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου, έργο που και σήμερα θεωρείται εξόχως σημαντικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες”.

Επισήμανε δε, ότι η διάνοιξη της διώρυγας -αλλά και η τεράστια ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στη χώρα μας,  την οποία επέτυχε ο Τρικούπης, έγινε σε μια μια εποχή που δεν υπήρχαν οικονομικά “πακέτα” από την Ευρώπη.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και Κορινθίων, καθώς και με την ΑΕΔΙΚ, προς τους οποίους εξέφρασε ευχαριστίες.

“ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΗΝ ΔΥΣΤΟΚΙΑ ΣΕ ΕΡΓΑ”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, στην ομιλία του μετά τα αποκαλυπτήρια, ανέλυσε τα πολιτικά, οικονομικά και αναπτυξιακά επιτεύγματα του Χαρίλαου Τρικούπη, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω πολιτικός “μεταμόρφωσε όλη αυτή τη δυστοκία, όλη αυτή την αποξένωση που υπήρχε στην Ελλάδα με τα έργα τα οποία άφησε” μέσα από “το τρίπτυχο δημοκρατία, εξωτερική πολιτική και εσωτερική ανασυγκρότηση”.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “ο Χ. Τρικούπης υπηρέτησε την πολιτική ως τέχνη και όχι ως τεχνολογία” για να αντιδιαστείλει ότι “σήμερα η πολιτική, παγκοσμίως, μετατρέπεται από τέχνη σε τεχνολογία” παρατηρώντας ότι πλέον “υποκείμεθα κατά τρόπο αφόρητο στο λεγόμενο πολιτικό μάρκετινγκ. Η εικόνα κυριαρχεί η εντύπωση κυριαρχεί. Το έργο πάει πίσω, η πράξη πάει πίσω και μέσα σε αυτό τον κατακλυσμό της εικόνας, η πολιτική παύει να έχει διάρκεια”.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Νωρίτερα, στην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο υφυπουργός αρμόδιος Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, οι βουλευτές Κώστας Κόλιας και Γιώργος Ψυχογιός, οι δήμαρχοι Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης και Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ενώ αναγνώστηκε μήνυμα του υφυπουργού Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα.

Παρέστησαν επίσης στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου, Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Οικονόμου, εκπρόσωποι της ΑΕΔΙΚ “Διώρυγα”, φορέων, συλλόγων, φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...
Μετάβαση στο περιεχόμενο