Τάκης Γατσόπουλος: Παράκαμψη Λαγκαδίων-Πάλι σε σημείο μηδέν

Παράκαμψη Λαγκαδίων-Πάλι σε σημείο μηδέν Η Περιφερειακή Αρχή ίσως μοιραία για το έργο.

Εμπλέκει για την απώλεια χρηματοδότησής του και πρώην Υπουργό ΥΠΕΚΑ και πρώην Αρκά Υπουργό.

Συζητήθηκε στις 30-5-2016 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου επερώτησή μου με τίτλο: -Λαγκάδια-Λευκοχώρι: Ο «Γολγοθάς» των Γορτυνίων.. και τα «εξασφαλισμένα» .…από το 2012 …72.000.000 €… -Ε.Ο.!!!!!! Τρίπολης-Πύργου. Μένουμε Ευρώπη ;;;;

  Τελειώνοντας την τοποθέτησή μου και με εδραιωμένη την πεποίθηση ότι η σημερινή συγκυρία απαιτεί επιτέλους ποιοτική αναβάθμιση στη λειτουργία των θεσμών και ειδικότερα του Πε.Συ., σημείωσα κατά λέξη: Αναμένουμε απάντηση με συγκεκριμένα στοιχεία όπως σας ζητήσαμε….και είχατε το χρόνο να ετοιμάσετε …..όχι και πάλι συνήθεις αόριστες υποσχέσεις ή το χειρότερο υπεκφυγές …

Δυστυχώς όμως η Περιφερειακή Αρχή επιβεβαιώνοντας ακριβώς τους προηγούμενους φόβους μας, εμφανώς ενοχλημένη και αμήχανη κατέφυγε πάλι για να θολώσει τον έλεγχό της  και να συγκαλύψει τις ευθύνες της που προκύπτουν σε αναίτιες προσωπικές επιθέσεις και σε ανεπίδεκτο αξιολόγησης λαϊκισμό…

Στην ουσία του θέματος παρουσιάστηκε παντελώς πρόχειρη, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα,  με αντιφάσεις μεταξύ ακόμη και  των ιδίων των εκπροσώπων της και με τις συνήθεις απόπειρες μετάθεσης ευθυνών.

           Τελικά πέτυχε και στο συγκεκριμένο πρόβλημα να αναδείξει τη βαθύτατη έλλειψη αξιοπιστίας που τη διακρίνει και την πλήρη περιφρόνησή της όχι μόνο στο θεσμό του Πε.Συ. αλλά κυρίως στη νοημοσύνη των Πολιτών, που δυστυχώς όμως γι΄αυτή, διαθέτουν.

.

Ειδικότερα o  κ. Τατούλης:

Ι. Στις 3-4-2012 σε συνέντευξη τύπου έλεγε: «Από τα σημαντικότερα έργα που προχωράει η Περιφέρεια είναι ο δρόμος Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία που εδώ και δεκαετίες μένει ανολοκλήρωτος…..έχει ωριμάσει το έργο της Παράκαμψης Λαγκαδίων, το οποίο το πρώτο εξάμηνο (ενν. 2012) θα ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 70 εκ. ευρώ μαζί με τις παρακάμψεις Σταυροδρομίου και Καλλιάνι…».

«Στην Γορτυνία αναμένεται εντός του α΄ εξαμήνου  (ενν. 2012)  να ενταχθεί στα τομεακά  προγράμματα  του Υπουργείου Υποδομών το έργο της Παράκαμψης Λαγκαδίων που έχει υψηλό επίπεδο  ωριμότητας και κόστος 70 εκατομμυρίων ευρώ. »

ΙΙ. Στις 8-6-2012 στα Πρακτικά της με αριθμό 230/2012 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  του έργου της Παράκαμψης Λαγκαδίων έλεγε κατά λέξη: «Έχουμε φροντίσει και έχουμε εξασφαλίσει από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, το έργο να ενταχθεί με 72 εκατομμύρια στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΟΜΕΔΙ» «Ανοίγει ο δρόμος για την Παράκαμψη Λαγκαδίων-Εξασφαλισμένa 72.000.000 ευρώ για το έργο!»..

Θυμίζω ότι εντελώς συμπτωματικά οι εκλογές γίνονταν σε 8 μέρες (17-6-2012) !!!!!!!

ΙΙΙ. Στις 30-5-2016 στη συζήτηση της επερώτησής μου στο Πε.Συ. σε περίληψη βλ. 

στο 11.20΄: εμφάνισε τεχνηέντως και για πρώτη φορά το έργο όλης της Ε.Ο. ως ενιαίο και μεγάλο, άρα αδύνατο!!!!

στο 13.30΄: υποστήριξε ατεκμηρίωτα ότι κανένα τμήμα του έργου δεν έχει ωριμάσει μελετητικά….!!!!!  και

 το χειρότερο στο 14.40΄΄ είπε «ναι έκανα δήλωση», αναφερόμενος στα 72.000.000€ και αποπειρώμενος να μετριάσει τα «εξασφαλισμένα» έδειξε παράλληλα με απογοήτευση την ηγεσία του τότε ΥΠΕΚΑ και Αρκά Υπουργό …

 Όμως ακόμη και με την εκδοχή αυτή η ευθύνη του κ. Τατούλη είναι μεγάλη διότι όχι μόνο δεν αντέδρασε όπως όφειλε στους συγκεκριμένους Υπουργούς, όταν το α΄εξάμηνο του 2012 το έργο δεν εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα του ΥΠΟΜΕΔΙ, όχι μόνο δεν τους κατήγγειλε δημόσια όπως όφειλε, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν ενημέρωσε σχετικά τους Πολίτες,  όπως επίσης όφειλε και οι οποίοι  μόλις τώρα πληροφορούνται κάτι τέτοιο.. Μάλιστα και πάλι δεν κατονόμασε τους παραπάνω Υπουργούς, παρότι αποτέλεσαν μαζί του, όπως υποστήριξε, το μοιραίο δίδυμο της απώλειας της τότε υπαρκτής και ίσως ανεπανάληπτης.. χρηματοδοτικής ευκαιρίας του έργου της Παράκαμψης Λαγκαδίων.

Το απαράδεκτο όμως είναι ότι παρόλα αυτά ο κ. Τατούλης συνέχισε να υπόσχεται την εκτέλεση του έργου ακόμη και στις 31-10-2014 …προφανώς και πάλι λόγω των επερχόμενων εκλογών….

 Σύντομα τα τεύχη δημοπράτησης για την παράκαμψη Λαγκαδίων λέει ο Τατούλης….. «…Η παράκαμψη Λαγκαδίων θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και προχωράμε παρά το μεγάλο κόστος»

  Η παράκαμψη Λαγκαδίων προχωρά μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων.. με αναφορά μάλιστα ακόμη και της γέφυρας Ερυμάνθου!!! 

Σήμερα ο κ. Τατούλης προσφεύγει σε αναληθείς για δημιουργία εντυπώσεων δικαιολογίες, δεν αρθρώνει  λέξη για τις δεσμεύσεις του 2014, ανακαλύπτει μελετητικά προβλήματα σε όλα τα τμήματα της Ε.Ο., ενώ ταυτόχρονα υποκριτικά σωρεύει την Παράκαμψη Λαγκαδίων με τα υπόλοιπα προς κατασκευή τμήματά της για να εμφανισθεί ως ιδιαίτερα δαπανηρό συνολικά έργο και επομένως αδύνατο…..

«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ωριμότητα μελετών για τους κόμβους Σταυροδρομίου και Λαγκαδίων  και θα ωριμάσουν και οι άλλες…» ενώ όπως προεκτέθηκε στις 31-10-2014 αναφέρθηκε και στη Γέφυρα Ερυμάνθου!!!!.

IV. Η αλήθεια που τελικά αποκαλύφθηκε στη συζήτηση της επερώτησης είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή «σιγή» έχασε από τα χέρια της την μοναδική ίσως ευκαιρία της εκτέλεσης του έργου τουλάχιστον της Παράκαμψης Λαγκαδίων, έτσι όπως απέτυχε να δρομολογήσει ένα μεγάλο έργο από τα τόσα που κατά καιρούς εξαγγέλλει και θα απογείωναν την Αρκαδία….

Είναι χαρακτηριστικό, για να μην αναφερθώ σε χρόνους από άλλες Π.Ε., ότι η διάσχιση της Αρκαδίας (π.χ. Φωκιανό-Τριποταμιά), συνεχίζει να απαιτεί χρόνο ίσο σχεδόν με εκείνο της διαδρομής Αθήνας-Καβάλας!!!!, ενώ παράλληλα είχαμε 133% αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το Μάρτιο 2016

 Τα όποια έργα είναι ή τυφλά πελατειακά ή ταλαιπωρημένα επιπέδου Προέδρου Κοινότητας και μάλιστα κάποια τελευταία στη Γορτυνία αποτελούν παράπλευρη  απόρροια επερωτήσεών μας που βέβαια μεγεθύνονται για να δημιουργήσουν πλασματική εικόνα.

Όμως η αμείλικτη καθημερινότητα προδίδει οδυνηρά για τους Πολίτες την Περιφερειακή Αρχή, όπως και τους πολιτευόμενους δεκαετίες σωτήρες της ερημοποιημένης σήμερα Αρκαδίας, αυτούς του ηλιόλουστου Αρκαδικού Σαββατοκύριακου, των εορτών και των πανηγύρεων….

Συμπέρασμα:

Η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη και στο συγκεκριμένο έργο αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Τα χρήματα για την Παράκαμψη των Λαγκαδίων χάθηκαν, τα υπόλοιπα τμήματα της Ε.Ο.!! Ε-74 ξεχάστηκαν στα συρτάρια των Υπουργείων και βρισκόμαστε και πάλι σε σημείο μηδέν… ενόψει μάλιστα της σημερινής προβληματικής δυνατότητας Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και της Ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

           

  Τώρα πλέον οι Πολίτες και οι Συλλογικότητές τους έχουν το λόγο…

Τρίπολη Ιούνιος 2016

                               

                                           Τάκης Γατσόπουλος

                             Περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας

 Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο