ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: “Κανένα κρούσμα ελονοσίας στην Περιφέρεια…”

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφορικά με το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ελονοσίας…

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το πρόγραμμα κωνωποκτονίας και αντιμετώπισης της ελονοσίας που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου δήλωσε:

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από το 2009 και μετά, καταγράφονταν κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σχεδόν κάθε έτος, κυρίως ως σποραδικά κρούσματα, αλλά και σε συρροές (τα έτη 2011- 2012).

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου πήρε τη πρωτοβουλία, συνεργαζόμενη με εξειδικευμένους φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το ECDC,το ΚΕΕΛΠΝΟ και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, προκειμένου να εκπονήσει και να υλοποιήσει εξειδικευμένα προγράμματα κωνωποκτονίας.

Την τελευταία πενταετία σε όλες τις Περιφερειακές μας Ενότητες εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που χρηματοδότησε και συνεχίζει να χρηματοδοτεί προγράμματα για την αντιμετώπιση της ελονοσίας στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα σε στενή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.

Εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές τεχνικές καταπολέμησης όπως η διενέργεια υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών Χώρων (IRS) σε καταλύματα μεταναστών, ο εντοπισμός και θεραπεία των ασθενών µε ελονοσία, η ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων επαγρύπνησης για τη διατήρηση μιας περιοχής ή χώρας σε κατάσταση «απαλλαγμένη από ελονοσία».

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, από το 2012 έως σήμερα, δεν έχει παρατηρηθεί κρούσμα της νόσου με ένδειξη εγχώριας μετάδοσης στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας, διασφαλίζοντας έτσι την Δημόσια Υγεία, την Οικονομία, και το Τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.

Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην οποία θα λειτουργήσει «κέντρο παρακολούθησης- οργάνωσης μηχανισμού επαγρύπνησης και ταχείας αντίδρασης για την διαχείριση επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές», προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν νέες προκλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.

Νοιώθουμε πραγματικά υπερήφανοι που εφαρμόσαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς της χώρας , ιδιαίτερα δε στις Περιφέρειες, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να προστατευθεί η Δημόσια υγεία σε εθνικό επίπεδο.

Είμαστε κάθετα απέναντι , επεσήμανε ο κ. Τατούλης, σε οποιαδήποτε μικροπολιτική σκοπιμότητα που βάζει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας μας και τα συμφέροντα των πολιτών της.

Οι μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις για τόσο σοβαρά θέματα και μάλιστα Δημόσιας υγείας, αποτελούν παλαιοκομματικές πολιτικές πρακτικές που είναι βασικά υπεύθυνες για την κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

Οι Αιρετές Περιφέρειες απέδειξαν για ακόμα μία φορά, ότι αποτελούν εγγύηση για την αποτελεσματική διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας.»

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...
Μετάβαση στο περιεχόμενο