Ιουνίου 07, 2016

Πατσαρίνος: Προσβολή για το δημόσιο η 10η παράταση σε έργο με ανάδοχο «συγγενικό πρόσωπο»

Για 10η παράταση σε έργο με ανάδοχο «συγγενικό πρόσωπο» κατηγορεί, η παράταξη Πελοπόννησος Πρώτα, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με ανακοίνωση της και συνεχίζει "Αντί σε κάθε ευκαιρία ο Περιφερειάρχης και οι «περί αυτού» να επιτίθενται στη μισή κυβέρνηση καλά θα κάνουν να δουν και να διορθώσουν τα του «οίκου» τους".

 

Στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου συζητήσαμε για πολλοστή φορά για την παράταση του έργου «Συντήρηση και βελτίωση Ε. Οδού Μεγαλόπολης – Καρύταινας» όπου ανάδοχος είναι η εταιρεία του αδελφού του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη «Β. Τατούλης και ΣΙΑ Ο.Ε. με δ.τ. ΚΑΣΤΑΤ ΤΕΧΝΙΚΗ». Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 31-12-2013, ποσού 663.911,70 € (έκπτωση 52,58%) με χρόνο ολοκλήρωσης, 4 μήνες δηλαδή μέχρι 29/4/2014. Με την τελευταία απόφαση της (κατά πλειοψηφία) η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την 10η παράταση μέχρι 31/7/2016, δηλαδή ολοκλήρωση σε 7πλάσιο χρόνο πάνω από τον συμβατικό! Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για σοβαρό οδικό άξονα που χρηματοδοτείται από το 3ο ΕΑΠ. Μέχρι σήμερα ο ανάδοχος έχει πληρωθεί για όλους τους λογαριασμούς που έχει καταθέσει, έχοντας εκτελέσει περίπου το 75% του συνολικού έργου ενώ από τον Φεβρουάριο του 2016 δεν έχει εκτελέσει καμία εργασία.

Αν και ο ανάδοχος προσκλήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή μας αγνόησε ενώ μέχρι σήμερα προέβαλλε τα επιχειρήματα για ελλείψεις στη μελέτη και για τη μη σύνταξη του Αναθεωρητικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ).

Η όλη εξέλιξη του έργου εκθέτει τη λειτουργία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και προσβάλλει το δημόσιο για τους εξής λόγους:

  • Είναι ένα σύνηθες οδικό έργο σημαντικής προτεραιότητας για την περιοχή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, που ξεκίνησε από το 2013. Τα θέματα που προέκυψαν είναι από αυτά που συναντώνται συχνά σε έργα οδοποιίας και αντιμετωπίζονται από κοινού (Υπηρεσία, ανάδοχος) σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει παραδοθεί σε κυκλοφορία.
  • Το έργο το ανέλαβε, μετά από διαγωνισμό, η εταιρεία του αδερφού του Περιφερειάρχη και θα έπρεπε να υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία ανταπόκρισης στην ολοκλήρωση του έργου.
  • Στην άκαμπτη, ανεξήγητη, πρωτόγνωρη και απαράδεκτη στάση του ανάδοχου αναγκάστηκε και δεσμεύτηκε στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας ότι μέχρι σήμερα θα είχε τελειώσει το έργο. Δυστυχώς κι αυτόν τον «άδειασαν» και τον διέψευσαν τα γεγονότα.
  • Αγνοείται και παρακάμπτεται εύκολα από τη Διοίκηση της Περιφέρειας η αξιόλογη και αξιέπαινη στάση της αρμόδιας Διεύθυνσης, που είχε εντοπίσει από τις αρχές του 2014 τη στάση του αναδόχου (έγγραφα 9309/653/6-2-2014 και 29691/2178/14-4-2014 για καθυστέρηση και αποστολή ειδικής πρόσκλησης ενώ ακολούθησαν, μέχρι πρόσφατα άλλα 7 με παρεμφερές αντικείμενο). Εδώ και καιρό η πρόταση της Υπηρεσίας που έχει κατατεθεί στην Οικονομική Επιτροπή και συνεχώς απορρίπτεται από την πλειοψηφία είναι η έναρξη της διαδικασίας για έκπτωση του αναδόχου.
  • Παρά τις 9 παρατάσεις που έδωσε η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής (με αντίθετες τις 3 παρατάξεις της μειοψηφίας που συμμετέχουν στο όργανο) δόθηκε και 10η παράταση μέχρι 31/7/2016, όταν ο ανάδοχος ζητούσε μέχρι 30/6/2016!
  • Ο ανάδοχος αν και είχε αποδεχτεί και γνώριζε από την αρχή τη μελέτη του έργου, ανέδειξε σε ενδιάμεσο χρόνο την ανάγκη σύνταξης γεωτεχνικής μελέτης σε τμήμα του δρόμου. Παρά τις σωστές κατευθύνσεις και απαντήσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας βρέθηκε άλλη Υπηρεσία (η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας) για να συντάξει χωρίς να έχει δοθεί γραπτή εντολή τη γεωτεχνική μελέτη. Αυτή αν και δόθηκε τέλος Απριλίου στον ανάδοχο, αυτός από τότε μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίθηκε με αποτέλεσμα το έργο να παραμένει. Προφανώς βρέθηκε πρόσχημα για την καθυστέρηση ακόμα κάποιων μηνών.

Δυστυχώς, με όλα αυτά, επιβεβαιωνόμαστε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το «Τατουλιστάν» καλά κρατεί.

Αντί σε κάθε ευκαιρία ο Περιφερειάρχης και οι «περί αυτού» να επιτίθενται στη μισή κυβέρνηση καλά θα κάνουν να δουν και να διορθώσουν τα του «οίκου» τους.

Δεν φτάνει που καταπατάνε την θεσμική – νομική διάταξη (βλ. τελευταία καταγγελία μας) περί απαγόρευσης εμπλοκής συγγενών προσώπων στη λειτουργία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δείχνουν να αγνοούν και ν’ απορρίπτουν εντελώς και την ηθική διάσταση.

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να γίνει άρση του ορισμού ως συντονιστή (του κ. Κωστόγιαννη) για τις Τεχνικές Υπηρεσίες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, γιατί αυτό δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένο, προσβάλλει όλους τους εμπλεκόμενους και τους θεσμούς της Περιφέρειας, ενώ λειτουργεί, όπως αποδεικνύεται σαν «καπέλο» στη λειτουργία των υφιστάμενων Τεχνικών Υπηρεσιών σε ξεχωριστά και σε «ειδικά» θέματα.

Τους καλούμε να μην προκαλούν άλλο το δημόσιο αίσθημα.

Καλαμάτα 7/6/2016

Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»

Ο επικεφαλής

Νίκος Πατσαρίνος

 

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr