Η ακύρωση του ΣΔΙΤ θέτει σε άμεσο κίνδυνο η απώλεια τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Φεβρουαρίου 23, 2016
Κατά της απόφασης της Κυβέρνησης για κατάργηση του έργου ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου τάχθηκαν με κοινή δήλωση τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας), Ιωάννης Μανιάτης (Αργολίδας) και Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνίας).

Αναφορικά με την απόφαση για την κατάργηση του έργου ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, οι Βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας), Ιωάννης Μανιάτης (Αργολίδας) και Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνίας), δήλωσαν:

«Το έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου ακυρώνεται μετά από πρόταση και απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δυστυχώς ψήφισε στη Βουλή και η Νέα Δημοκρατία. Το συγκεκριμένο έργο έλυνε μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Πελοπόννησο, απήλλασσε τους πολίτες από υπέρογκα πρόστιμα και παράλληλα δημιουργούσε προϋποθέσεις ανάπτυξης και θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Είναι μια απόφαση με την οποία τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η απώλεια τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, χωρίς ταυτόχρονα να δρομολογείται οποιαδήποτε εναλλακτική λύση με ανάλογη αποτελεσματικότητα.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια, τους Δήμους και τους πολίτες τη Πελοποννήσου θα συνεχίσουν να επιβάλλονται.

Ταυτόχρονα, όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απροκάλυπτα και κυνικά αναιρούν τον ίδιο τους τον εαυτό: ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί μέσω του κ. Σταθάκη πριν λίγους μήνες ενέταξαν το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνέχεια σχετικής προειδοποίησης που του απηύθυνε η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης κα Crețu, ενώ η ΝΔ όχι μόνο διεξήγαγε και διαπραγματεύτηκε το σχετικό διαγωνισμό, αλλά, επιπλέον, με 3 υπουργούς της συμμετείχε πριν 1,5 χρόνο στη σχετική παρουσίαση της σύμβασης στην Τρίπολη.

Στις ευθύνες της κυβέρνησης προστίθεται κι η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας της να καλέσει σε κοινό τραπέζι διαλόγου την Περιφέρεια, τους Δήμους και τον ανάδοχο, προκειμένου να συζητηθούν και επιλυθούν όλα τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Η Αυτοδιοίκηση, Τοπική και Περιφερειακή έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο ρόλος της Πολιτείας οφείλει να είναι υποστηρικτικός των συνεργειών και χρηματοδοτικός.

Η έγκριση της σχετικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και η δυο φορές θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας, επιβάλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου με διαφανή, θεσμικού χαρακτήρα διαβούλευση και συνεννόηση, να αποτραπεί τόσο η συνέχιση της απαράδεκτης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιφέρειας από απορρίμματα, όσο κι η απώλεια της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος και συνάμα τον δίκαιο, ανταποδοτικό και αναλογικό χαρακτήρα των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες.

Γνωρίζαμε την εχθρότητα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε κάθε μορφής επένδυση. Η επίθεσή του προς τη συγκεκριμένη επένδυση πηγάζει και από τις ιδεοληψίες του, αλλά και από οικονομικά συμφέροντα.

Κατάπληξη όμως προκαλούν και τα κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ.»

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 • 19 Μάι

  ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΕΛΕΝΗΣ Π.

  ΤΡΙΠΟΛΗ | 28ης Οκτωβρίου 14

  08:30 - 08:30 (Επ.), τηλ.: 2710238588

 • 19 Μάι

  ΦΡΑΓΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ.

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ | Ψαρών 18

  08:00-14:00 &17:00-08:00 (Επ.) τηλ.:  2721086245

 • 19 Μάι

  ΜΕΛΛΟΥ Ο. - ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Δ.

  ΝΑΥΠΛΙΟ | Τσολακοπούλου 2

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2752022622

 • 19 Μάι

  ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ | Παπανδρέου Γεωργίου 45

  08:00 - 14:00 17:30 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2741076210

 • 19 Μάι

  ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΣΠΑΡΤΗ | Αγίου Νίκωνος 47

  08:00-08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2731023575

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia