Κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έκανε ελέγχους στα πυρηνελαιουργεία

Έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε αρκετά πυρηνελαιουργεία σε Μεσσηνία και Αργολίδα από την Δευτέρα 15/02 έως και σήμερα Παρασκευή 19/02, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών για την δυσοσμία που δημιουργείται από την λειτουργία τους και τις ενέργειες των Δημάρχων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι ελεγκτές ενημέρωσαν τους Αντιπεριφερειάρχες και την Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου για τους ελέγχους, τα αποτελέσματα βέβαια θα δοθούν από την αρμόδια υπηρεσία όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις κατά τους ελέγχους.

Το Πρόβλημα

Το πρόβλημα που δημιουργείται στις περιοχές που λειτουργούν πυρηνελαιουργεία (Νέα Κίος Αργολίδα, Μελιγαλάς Μεσσηνίας κλπ.) είναι η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται όταν οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Η Αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι οι χημικές ενώσεις και τα σωματίδια που εκπέμπονται απο την διαδικασία επεξεργασίας του πυρήνα δεν είναι τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αλήθεια είναι επίσης ότι οι οσμές και γενικά η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τα πυρηναιλεουργεία και αυτό επηρεάζει και την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και τον τουρισμό.

Η κατάσταση σήμερα

Οι πολίτες φωνάζουν, οι δήμαρχοι κάνουν μυνήσεις, η περιφέρεια υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος”, για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της όχλησης – ρύπανσης που δημιουργείται από την λειτουργία ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία.

Υπενθυμίζουμε ότι για την λειτουργία των μονάδων αυτών απαιτείται Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους όρους αυτούς.
Στους όρους καθορίζεται η παραγωγική διαδικασία, οι βοηθητικές ύλες που χρησιμοποιούνται, η χρήση νερού και ενέργειας που απαιτείται, τα απόβλητα, ο θόρυβος καθώς και οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

Ενδεικτικά κάποιοι από τους όρους που επιβάλλονται είναι οι εξής:

Τεχνικά έργα και µέτρα αντιρρύπανσης ή γενικότερα αντιµετώπισης της υποβάθµισης του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται να τηρηθούν.

Αντιµετώπιση Εκποµπών από την Αποθήκευση, τη Μεταφορά και το Χειρισµό Υλικών

  • Το εξάνιο να αποθηκεύεται σε τρεις κλειστές στεγανές και στεγασµένες δεξαµενές.
    Να καταβάλλεται προσπάθεια ελαχιστοποίησης των εκποµπών από την αποθήκευση εξανίου στις δεξαµενές.
    Οι δεξαµενές αποθήκευσης εξανίου να είναι κατασκευασµένες σύµφωνα µε τις ισχύουσες προδιαγραφές για αποθήκευση χηµικών προϊόντων και να πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας (αναπνευστικές διατάξεις, κλίµακες, κιγκλιδώµατα, ανθρωποθυρίδες).
    Να εξασφαλίζεται η διατήρηση της κατάλληλης θερµοκρασίας των δεξαµενών αποθήκευσης εξανίου µε την ύπαρξη και λειτουργία συστήµατος καταιονισµού µε νερό όπου και όποτε απαιτείται.
    Οι δεξαµενές αποθήκευσης εξανίου να είναι συνδεδεµένες µε το σύστηµα απόσταξης που είναι σχεδιασµένο ώστε να µην δηµιουργούνται υπερπιέσεις ή υποπιέσεις µεγαλύτερες των 0,2 bar.
    Οι δεξαµενές αποθήκευσης εξανίου να βρίσκονται εντός στεγασµένους χώρου µε λεκάνη ασφαλείας κατάλληλου όγκου, ώστε να συγκρατούνται τυχόν διαρροές προκειµένου να αποφεύγεται η ρύπανση του περιβάλλοντος σε περιπτώσεις ατυχηµατικών διαρροών. Τυχόν διαρροές να αντλούνται και να συλλέγονται σε κλειστά δοχεία.
    Το παραγόµενο πυρηνέλαιο να αποθηκεύεται σε κυλινδρική δεξαµενή 
  • Η αποθήκευση του νωπού τριφασικού ελαιοπυρήνα να γίνεται σε στεγασµένους χώρους, εντός της µονάδας.
    Η αποθήκευση του νωπού διφασικού νωπού ελαιοπυρήνα να γίνεται εντός υπόγειων στεγανών σκαµµάτων 
    Η αποθήκευση του πυρηνόξυλου να γίνεται σε στεγασµένο χώρο
    Απαγορεύεται η αποθήκευση του νωπού ελαιοπυρήνα εκτός του γηπέδου της εγκατάστασης.

Ατµοσφαιρικές εκποµπές

  • Οι εγκαταστάσεις καύσης του πυρηνόξυλου να συντηρούνται επιµελώς 
  • Σε κάθε ξηραντήριο να λειτουργεί κυκλώνας αποκονίωσης κατάλληλης απόδοσης, όπως περιγράφεται στο θεωρηµένο φάκελο της βιοµηχανίας, προκειµένου να τηρείται το όριο εκποµπής σωµατιδίων
    Ο ατµολέβητας να είναι εφοδιασµένος µε κυκλώνα αποκονίωσης κατάλληλης απόδοσης, όπως περιγράφεται στη θεωρηµένη Μ.Π.Ε της βιοµηχανίας, προκειµένου να τηρείται το όριο εκποµπής σωµατιδίων
    Οι µεταφορικές διατάξεις του ξηρού ελαιοπυρήνα και του πυρηνόξυλου να είναι εφοδιασµένες µε καπάκια ώστε να αποφεύγονται οι διάχυτες εκποµπές σκόνης.
    Τα φορτηγά µεταφοράς πυρηνόξυλου να είναι καλυµµένα.
  • Ο τριφασικός ελαιοπυρήνας, σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, να υφίσταται επεξεργασία εντός πέντε ηµερών από την ηµεροµηνία παραλαβής του.
    Να µην παραλαµβάνεται ελαιοπυρήνας µε εµφανείς ενδείξεις έναρξης ζυµώσεων.
    Η θερµοκρασία του αέρα ξήρανσης στην είσοδο των ξηραντηρίων να κυµαίνεται µεταξύ των 400 – 700 OC ανάλογα µε την περιεχόµενη υγρασία του προσκοµιζόµενου ελαιοπυρήνα.
    Τα ξηραντήρια να είναι εφοδιασµένα µε εφεδρικό σύστηµα εξουδετέρωσης οσµών αποτελούµενο από τέσσερεις νεφοποιητικές κεφαλές εγκατεστηµένες στις τέσσερεις καπνοδόχους των ξηραντηρίων και µία δοσοµετρική αντλία πιέσεως για την τροφοδοσία του αντιοσµητικού υδατοδιαλύµατος (ειδικές ενεργές ουσίες).
    Οι ατµοί του εξανίου να ανακτώνται µε ψύξη – συµπύκνωση και στη συνέχεια ο διαλύτης να επαναχρησιµοποιείται στη διαδικασία της εκχύλισης.
    Να είναι εγκατεστηµένοι πλησίον του δαπέδου της εγκατάστασης ανιχνευτές διαρροής εξανίου.
    Να γίνει ανάπτυξη ζώνης πρασίνου περιµετρικά των εγκαταστάσεων αποτελούµενη από δέντρα επιλεγµένα από φυτικά είδη προσαρµοσµένα στο περιβάλλον της περιοχής . Η εταιρία υποχρεούται να µεριµνά για την διατήρηση του υφιστάµενου πρασίνου και του πρασίνου που πρόκειται να φυτευθεί. Επίσης να γίνει ανάπτυξη πρασίνου και στους χώρους του γηπέδου της µονάδας που δεν είναι αναγκαίοι για την λειτουργία της.
    Η κατανάλωση διαλύτη (εξάνιο) να µην υπερβαίνει τα 3kg/τόνο ελαιοπυρήνα.

Επίσης, οι μέγιστες συγκεντρώσεις ρυπαντικών φορτίων στην ατμόσφαιρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια που καθορίζονται στις διατάξεις της κάτωθι νομοθεσίας:
Α. Κ.Υ.Α. Η.Π. 14122/549/Ε.103/11
Β. Κ.Υ.Α. 38030/2127/Ε103/08
Γ. Κ.Υ.Α. Η.Π. 22306/1075/Ε103/07
Δ. Κ.Υ.Α. Η.Π. 29459/1510/05 καθώς και του
Ε. Π.Δ. 1180/81.

 


H Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διενεργεί τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι στα έργα και τις δραστηριότητες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο