Βαγγέλης Γιαννακούρας: «Μηδενική πρόοδος στα 40 περίπου ενταγμένα έργα αγροτικού ενδιαφέροντος για την ΠΕ Αρκαδίας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επερώτηση Βαγγέλη Γιαννακούρα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

«Μηδενική πρόοδος στα 40 περίπου ενταγμένα έργα αγροτικού ενδιαφέροντος για την ΠΕ Αρκαδίας»

Μετά και την πανδημία του κορωνοϊού έγινε πιο ξεκάθαρο ότι η οικονομία της χώρας δεν πρέπει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν πυλώνα, όπως είναι ο τουρισμός, που κατέχει το 20% του ΑΕΠ, αλλά να αναπτύσσει ισομερώς και άλλους κλάδους της οικονομίας.
Μία μικρογραφία της Ελλάδας είναι η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Αρκαδία. Ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός, που έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα αυτό, λόγω κλιματολογικών αλλά και εδαφολογικών χαρακτηριστικών.
Η δική μας περιφερειακή αρχή της «Νέας Πελοποννήσου» με επικεφαλής τον Πέτρο Τατούλη, είχε ξεκινήσει μία σειρά από έργα αγροτικού ενδιαφέροντος και γεωργικά αλλά και κτηνοτροφικά.
Υλοποιήθηκαν αρκετά, για κάποια όμως από αυτά δεν επιτεύχθηκε η ολοκλήρωσή τους κατά τη διάρκεια της θητείας μας και τούτο, γιατί, όπως είναι γνωστό οι διαδικασίες για τέτοιου είδους έργα είναι χρονοβόρες και λόγω αδειοδοτήσεων αλλά και για την ολοκλήρωση των μελετών.
Ιδιαίτερα δε κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας όλη η κατάσταση επιβαρύνθηκε και από την αλλαγή του Νόμου για τις αναθέσεις με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων και ενταγμένων έργων στην Αρκαδία. Έργα που, αν και μικρά, θα βελτίωναν την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και θα οδηγούσαν στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Έχουμε εντάξει στην κατηγορία αυτή με εξασφαλισμένες πιστώσεις και το τονίζω αυτό σε διάφορα προγράμματα 40 περίπου έργα τα οποία περιμένουν την ολοκλήρωσή τους.
Τα περισσότερα εξ αυτών τον Αύγουστο του 2019, που παραδώσαμε ήταν σχεδόν ώριμα και απέμενε μόνο η διαδικασία της δημοπρασίας, ενώ κάποια άλλα ήταν σε προχωρημένη φάση ωριμότητας.
Σήμερα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τις εκλογές από αυτά μόνο ένα δημοπρατείται τον Ιούλιο του 2020, στα υπόλοιπα δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία που απαιτείται για την υλοποίησή τους.
Τα έργα αυτά επισυνάπτονται στην επερώτηση, γιατί εγώ θέλω πάντα να μιλάω με στοιχεία.
Τα περισσότερα εξ αυτών των έργων, είναι έργα με μικρούς προϋπολογισμούς και μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα, βοηθώντας κατά πολύ τις ανάγκες των αγροτών.
Αν και εσείς σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζετε την πρόθεσή σας να βοηθήσετε τους παραγωγούς και μάλιστα στην τελευταία συνέντευξη τύπου που δώσατε (με αφορμή συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό) είπατε αυτολεξεί ότι «αν αγαπάτε τους αγρότες τους δίνετε νερό». Αυτό εσείς όμως δεν το πράττετε στην Αρκαδία, μία περιοχή που χρήζει ιδιαίτερης βοήθειας, στηρίζοντας τους εναπομείναντες κατοίκους των ορεινών χωριών που φυλάνε Θερμοπύλες, από τη μία μεριά μη εκτελώντας τα προγραμματισμένα έργα και από την άλλη μεριά μειώνοντας τις πιστώσεις ενταγμένων έργων ή ακυρώνοντάς τα.
Είναι έργα τα οποία εντάχθηκαν μετά από αιτήματα των τοπικών κοινωνιών αλλά και μετά από δική μας επιτόπια αυτοψία και αξιολόγηση των υπηρεσιών.
Μετά από ένα και πλέον χρόνο από την εκλογή σας ερωτάσθε.
1. Γιατί δεν υλοποιούνται τα ανωτέρω έργα;
2. Γιατί δεν υπάρχει εξέλιξη ως προς τα βήματα των έργων; ( οικονομική επιτροπή κλπ). Έχουν παραμείνει στο στάδιο που τα είχαμε αφήσει.
3. Με ποιο κριτήριο μειώνετε τις πιστώσεις των έργων; Μάλιστα σε μία εποχή που είναι επιτακτική ανάγκη για έργα λόγω της οικονομικής κρίσης και κυρίως για έργα αγροτικού ενδιαφέροντος;
4. Έχετε σκοπό να τα υλοποιήσετε; Αν όχι, ποιο από αυτά δεν είναι επιλογή σας; Όταν μάλιστα διατυμπανίζετε συνεχώς την βούλησή σας να στηρίξετε τον πρωτογενή τομέα;
5. Είναι αλήθεια ότι θα απεντάξετε έργο, ύψους 2.5 εκ ευρώ στον παραπόταμο Γουδάνη. Ένα έργο που θα το χαρακτήριζα «σταθμό» για την πυρόπληκτη περιοχή του τέως Δήμου Βαλτετσίου, που θα βοηθούσε τα μέγιστα στην αξιοποίηση του κάμπου, όταν μάλιστα τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και εγκεκριμένα από το Ταμείο Πυροπλήκτων για την εν λόγω περιοχή και απέμενε μόνο μία έγκριση της ΠΕΧΩ, λόγω τροποποίησης της αρχικής μελέτης;
κ.περιφερειάρχα, από τη μέχρι στιγμής πορεία σας, αποδεικνύετε ακριβώς το αντίθετο, αφού ό,τι λέτε είναι λόγια και όχι έργα. Θα ήθελα να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ποιο στάδιο βρίσκονται όλα τα επισυναπτόμενα έργα με συγκεκριμένα στοιχεία κατά έργο και όχι με γενικόλογες απαντήσεις.

Για την Παράταξη της «Νέας Πελοποννήσου»
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αρκαδίας

Βαγγέλης Γιαννακούρας

Ο επισυναπτόμενος κατάλογος των ενταγμένων έργων:
1.Τσιμεντόστρωση υπάρχοντος υδραύλακα στην ΤΚ Τριποτάμου Δ. Μεγαλόπολης, προϋπολογισμού 50 χιλιάδων ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΑΠ. Υπολείπεται μόνο η δημοπράτηση.
2. Αρδευτική γεώτρηση στην ΤΚ. Τουρκολέκα Δ. Μεγαλόπολης προϋπολογισμού 50 χιλιάδων ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΑΠ .Υπολείπεται και εδώ μόνο η δημοπράτηση.
3. Ολοκληρωμένη μελέτη για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης μικροκλίματος και ελέγχου καλλιεργειών Δ.Μεγαλόπολης. Μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Απαιτείται χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.
4.Διάνοιξη γεώτρησης στην Τ.Κ. Ελαιοχωρίου χρηματοδότηση ΚΑΠ Αρκαδίας 52.000 ευρώ. Ήδη μειώθηκε η πίστωση στις 20.000 ευρώ. Γιατί έγινε αυτό, όταν πρόκειται για γεώτρηση μεγάλου βάθους;
5. Ολοκληρώθηκε με όλες τις αδειοδοτήσεις από την «Πελοπόννησο Α.Ε» η μελέτη άρδευσης κάμπου ΤΚ Βαλτεσινίκου Δ. Γορτυνίας 30.000 ευρώ ΣΑΕΠ. Απαιτείται ένταξη και χρηματοδότηση.
6. Μελέτη σε εξέλιξη για άρδευση περιοχής ΤΚ Χρυσοχωρίου Δ. Γορτυνίας από την «Πελοπόννησο ΑΕ» 30.000 ευρώ, ΣΑΕΠ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη;
7. Με μεγάλη καθυστέρηση, η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι, δημοπρατείται το ενταγμένο από εμάς έργο, με εξασφαλισμένα χρήματα με 335.000 ευρώ, από ΣΑΕΠ, το αρδευτικό της Κώμης.
8. Κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων στην πυρόπληκτη περιοχή παραποτάμου Γουδάνη, έργο 2,5 εκ. ευρώ. Υπολειπόταν μόνο να ξαναπάει στις υπηρεσίες της ΠΕΧΩ για μία αλλαγή στην αρχική μελέτη. Ένα έργο σταθμός για τον κάμπο του τέως Δήμου Βαλτετσίου που επηρεάζει πολλές τοπικές κοινότητες και με προοπτικές επέκτασής του. Μία περιοχή που επλήγη καίρια από τις φωτιές του 2007 και τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ταμείο πυρόπληκτων. Ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα ενός κάμπου χιλιάδων στρεμμάτων. Επιβεβαιώνετε ή όχι ότι το έχετε απεντάξει;
9. Τσιμενταύλακας στις ΤΚ Δάρα –Πράσινο, έργο 200.000 ευρώ από ΣΑΕΠ.
10. Κατασκευή αρδευτικού τσιμενταύλακα στον ποταμό Αλφειό στο ύψος της ΤΚ Ραψοματίου έργο προϋπολογισμού και πίστωσης 120.000 ευρώ ΕΑΠ.
11.Αποκατάσταση τσιμενταύλακα στην περιοχή ΤΚ Καρυών Δ.Μεγαλόπολης 50.000 ΕΑΠ.
12. Αντιπλημμυρική προστασία για καλλιέργειες του παραπόταμου του Αλφειού Καστρίτη ΤΚ Κάτω Καρυών Δ Μεγαλόπολης ΕΑΠ 35.000 ευρώ.
13. Επέκταση υπάρχοντος αρδευτικού τσιμενταύλακα στην περιοχή του ΤΚ Σαρακινίου Δ. Μεγαλόπολης 135.00 ευρώ ΕΑΠ. Απαιτείται μόνο η δημοπράτηση.
14. Κατασκευή αρδευτικού τσιμενταύλακα στο ΤΚ Γέφυρας Δ. Μεγαλόπολης 55.000 ΕΑΠ. Απαιτείται επίσης μόνο δημοπράτηση.
15. Προμήθεια και τοποθέτηση αντλίας γεώτρησης στην ΤΚ. Τριποταμιά Δ. Γορτυνίας 14.880 ευρώ.
16. Εργασίες επέκτασης αρδευτικού αγωγού στον τέως Δήμο Βαλτετσίου ΤΚ Αθηναίου 43.000 ευρώ.
17. Αντιπλημμυρική προστασία καλλιεργειών ποταμού Ξερίλα στην ΤΚ Βελιγοστή Δ. Μεγαλόπολης 74.400 ευρώ ΕΑΠ.
18. Μελέτη ψηφιακής απεικόνισης- χαρτογράφησης επί συνήθων γαιωδετικών συστημάτων ποταμών και υδατορεμάτων Π.Ε Αρκαδίας με ανάπτυξη συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών και λογισμικού διαχείρισης δεδομένων (Α φάση) 74.400 ευρώ ΣΑΕΠ.
19. Μελέτη οριοθέτησης τμήματος ποταμού Λάδωνα 60.000 ευρώ.
20. Μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης ποταμού πρώην Δήμου Τεγέας. ( Ρίζες, Μαγούλα κλπ) 200.000 ευρώ ΣΑΕΠ.
21. Μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης ποταμών πρώην Δήμου Τρίπολης και Μαντινείας ( Πέλαγος, ΒΙΠΕ, Σκοπή, Μερκοβούνι, Νεστάνη, Σάγκα, Μηλιά, Ζευγολατιό, Νιχώρι) 250.000 ευρώ ΣΑΕΠ.
22. Μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης ποταμών Δ. Βόρειας Κυνουρίας ( Άστρος Δολιανά, Άγιος Ανδρέας, Κορακοβούνι, Ξηροπήγαδο κλπ. ) 120.000 ευρώ ΣΑΕΠ.
23. Μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης ποταμών περιοχών Δ.Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη, Θωκνία, Καμάρα, Καμποχώρι, Ποταμιά, Βελιγοστή, Καμαρίτσα, Γέφυρα) 120.000 ευρώ, ΣΑΕΠ.
24. Αντικατάσταση υδραγωγείου στην ΤΚ Ψαρίου ΔΕ Ηραίας Δ. Γορτυνίας 60.000 ευρώ. Υπάρχει Προγραμματική με Δήμο Γορτυνίας καθώς και μελέτη από την «Πελοπόννησος ΑΕ».
25. Αντικατάσταση δικτύου στην ΤΚ Δόξας Δ. Γορτυνίας 60.000 ευρώ Υπάρχει Προγραμματική με Δήμο Γορτυνίας.
26. Ύδρευση κτηνοτροφικών οικισμών Βασκίνας- Παλαιόχωρας Δ. Νότιας Κυνουρίας 880.000 ευρώ ΚΑΠ. ( Β΄ φάση 2019).
27. Προμήθεια υλικών για κτηνοτροφικό οικισμό Κουρούβελι ΤΚ Βαλτεσινίκου Δ. Γορτυνίας 15.000 ευρώ. Γιατί υπάρχει μείωση προϋπολογισμού στα 1.000 ευρώ; Αυτό σημαίνει κατάργηση του έργου;
28. Προμήθεια υλικών για κτηνοτροφικό οικισμό Λυκοχωρίου ΤΚ Βυδιακίου Δ.Γορτυνίας 12.000 ευρώ. Γιατί και εδώ υπάρχει μείωση προϋπολογισμού στα 1000 ευρώ; Θα το καταργήσετε ως έργο;
29.Συνεχιζόμενες εργασίες αναδασμού κανδήλας.
30. Καθαρισμός κεντρικού καναλιού αναδασμού κανδήλας 19.387 ευρώ , ΣΑΕΠ.
31. Επιδιόρθωση τσιμέντινου αγωγού Βουτσίου 10.000 ευρώ ΣΑΕΠ.
32.Άμεση αποκατάσταση βλαβών και κατασκευή συρματοκιβωτίων στα πρανή του ποταμού Δολιανίτη πρώην Δ. Τεγέας Δήμου Τρίπολης 150.000 ευρώ ΣΑΕΠ.
33. Άμεση αποκατάσταση βλαβών και κατασκευή συρματοκιβωτίων στα πρανή του ποταμού Γαρεάτη πρώην Δ. Κορυθίου Δήμου Τρίπολης 40.000 ΣΑΕΠ.
34. Άμεση αποκατάσταση βλαβών και κατασκευή συρματοκιβωτίων στα πρανή του ποταμού Λάδωνα Δήμου Γορτυνίας 100.000 ΣΑΕΠ.
35.Κατασκευή αγωγού οικισμού Αντζινέικα Αγίου Πέτρου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Υπάρχει Προγραμματική σύμβαση με το δήμο Βόρειας Κυνουρίας.
36. Κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στην ΤΚ Ευάνδρου 55.000 ευρώ. ΣΑΕΠ.
37. Απουσία πιστώσεων για ηλεκτροδότηση ποιμνιοστασίων και γεωργικών εγκαταστάσεων , στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων της Αρκαδίας, με τη συμμετοχή του 80% του κόστους από την περιφέρεια.
38. Έλλειψη πιστώσεων για την εισαγωγή εντόμου για καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς. Ένα πρόγραμμα που έχει αρχίσει δύο χρόνια πριν και από ότι γνωρίζω οι πιστώσεις εξαντλήθηκαν.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο