Ενστάσεις Γιαννακούρα για την παραχώρηση του Στρατοπέδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επερώτηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου «Παραχώρηση Στρατοπέδου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη (11ο Σύνταγμα Πεζικού) για χρήση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Μετά από την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη για συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για παραχώρηση του Στρατοπέδου «Θεοδώρου Κολοκοτρώνη» (11ου Συντάγματος Πεζικού) για χρήση από υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακύπτουν διάφορα ερωτήματα ,τα οποία δεν γνωρίζω αν η Περιφερειακή Αρχή τα έχει υπολογίσει.
1. Με ποια εξουσιοδότηση και από ποια συλλογική απόφαση, όταν για όποιο αίτημα απαιτείται απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προέκυψε το αίτημα της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση του Στρατοπέδου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» (11ο Σύνταγμα Πεζικού) στην Περιφέρεια;
2. Γνωρίζει ο κ.Περιφερειάρχης ότι μέχρι το Καλοκαίρι του 2016, βάση του άρθρου 84 του Νόμου 3883/2010 υπήρχε η δυνατότητα παραχώρησης ακινήτων ιδιοκτησίας Ενόπλων Δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νόμος , όμως που άλλαξε, τον Ιούλιο του 2016 με τον υπ’ αριθμ. 4407 και προβλέπεται πλέον η αξιοποίηση με εκμίσθωση μόνο ,των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του 11ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο είναι ενεργό και είναι το μεγαλύτερο έμπεδο επιστράτευσης της Πελοποννήσου σε περίοδο κρίσης ή πολέμου. Το ίδιο ισχύει και για τμήμα του Στρατοπέδου.
3. Σας έχει απασχολήσει ότι η κατάργηση του 11ου Συντάγματος Πεζικού θα συμπαρασύρει και την κατάργηση της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου (IV Μεραρχία Πεζικού), κάτι που θα αποτελέσει πλήγμα για την οικονομία της Τρίπολης, καθότι μεγάλος αριθμός οικογενειών Αξιωματικών-Υπαξιωματικών θα πρέπει να φύγουν από την πόλη;
4. Σας διαφεύγει, διότι δεν είστε από την Τρίπολη, η ταύτιση του ιστορικού 11ου Συντάγματος Πεζικού με την πόλη, ενός Συντάγματος που έχει γράψει λαμπρές σελίδες σε όλη την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Η κατάργησή του συνεπάγεται «χτύπημα» στην ιστορία της Τρίπολης και μάλιστα ενός Συντάγματος που φέρει το όνομα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, όταν σε ένα χρόνο γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και δεν θα υπάρχει στρατόπεδο στην Ελληνική Επικράτεια που θα φέρει το όνομα του Αρχιστράτηγου του Γένους.
5. Ήδη φαίνεται ότι ο τρόπος κατάταξης των Νεοσυλλέκτων που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια βαδίζει προς κατάργηση και διαβάζουμε στον Τύπο πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των στρατοπέδων Σπάρτης και Καλαμάτας.
6. Γνωρίζετε ότι το κτίριο το οποίο κτίστηκε το 1909 και συμπληρώνει 111 χρόνια ζωής είναι διατηρητέο και θα χρειαστούν ειδικές άδειες από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων για παρεμβάσεις στους εξωτερικούς χώρους καθώς και αποχαρακτηρισμός από την Πολεοδομία;

7. Έχετε υπολογίσει το κόστος ανακατασκευής των συγκεκριμένων χώρων καθότι είναι κατασκευασμένοι για στρατόπεδα και απαιτούνται μεγάλες μετατροπές για να γίνουν λειτουργικά για την Περιφέρεια και ας μην ξεχνάμε και την παλαιότητα τους κάτι που σημαίνει πως θα απαιτηθούν σοβαρές και μεγάλες παρεμβάσεις.
8. Ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων τις οποίες θα επισκευάσει, μετασκευάσει ή κατασκευάσει εξ’ αρχής η Περιφέρεια στο χώρο του Στρατοπέδου;
9. Ποια θα είναι η ετήσια αντιπαροχή που ο νόμος προβλέπει ότι θα καταβάλλεται στο ΥΠΕΘΑ;
10. Γνωρίζετε ότι εντός του αστικού ιστού της Τρίπολης υπάρχουν δύο μεγάλα οικόπεδα ιδιοκτησίας της Περιφέρειας, εκτάσεως περίπου 10 στρεμμάτων το καθένα, στα οποία ίσως με λιγότερα χρήματα και με λιγότερα εμπόδια, θα μπορούσε η Περιφέρεια να οικοδομήσει κτίριο στο ένα εξ αυτών για τη στέγαση των υπηρεσιών της; Προς ενημέρωσή σας το ένα είναι πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού της Τρίπολης και το άλλο είναι στον χώρο της ΥΕΒ.
Κατόπιν των ανωτέρω, πέραν της απάντησης που ορίζει ο Κλεισθένης που οφείλετε να δώσετε ως Περιφερειακή Αρχή, ζητώ το Περιφερειακό Συμβούλιο, σήμερα, να αποφασίσει για συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του.

Για την Παράταξη της «Νέας Πελοποννήσου»
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αρκαδίας

Βαγγέλης Γιαννακούρας

 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση

Σχετ.: α) Η υπ΄ αρίθμ. πρωτ. Οικ. 5400/07.11.2013 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, όπως ισχύει, β) Ο Ν. 4177/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, γ) Το υπ΄ αρίθμ. πρωτ. 6557/18.04.2024 έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας, αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην

Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4),...

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο