Διαξιφισμοί Τσιρώνη –Τατούλη για την διαχείριση των απορριμμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Να μη διανοηθεί κανείς να πειράξει το έργο της Περιφέρειας» τόνισε ρητά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης για το έργο της Ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ιωάννη Τσιρώνη, και πρόσθεσε εμφατικά «ανεξάρτητα από το τι λέει η Κυβέρνηση εμείς θα υλοποιήσουμε το έργο μας».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε επίσης ότι ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας και όχι της Κυβέρνησης, αφού αυτή έχει, βάσει νόμου, την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού και υπογράμμισε ότι «καμία περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί στη χώρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας».
Ο κ. Τατούλης, αφού παρουσίασε το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στον κ. Υπουργό, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έχει χαρακτηρίσει πρότυπο περιβαλλοντικό έργο και ότι έχουν εξασφαλιστεί 65 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το κόστος στον πολίτη.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε ακόμη το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας πρωτοποριακό και πιλοτικό μοντέλο και ενημέρωσε τον κ. Υπουργό ότι η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα χρηματοδοτηθεί κανένα έργο αμιγούς δημόσιου χαρακτήρα.

Αναφορικά με το θέμα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια ανέλαβε την ευθύνη μετά την αδυναμία των Δήμων και ότι υπάρχει πλέον ανάδοχος, αλλά και ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 γιατί «σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα που θα έχουν δαπανηθεί, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο».

«Βγήκαμε μπροστά και στηρίξαμε την Κυβέρνηση σε δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης» τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, «δεν θα ανεχθούμε ωστόσο σε καμία περίπτωση την παραβίαση της θεσμικής μας αυτονομίας και του συντάγματος, απ’ όσους επιχειρήσουν να ισοπεδώσουν τη θεσμική ταυτότητα της Περιφέρειας».

«Αν επιχειρήσουν να σταματήσουν το έργο μας θα δημιουργηθούν τεράστια πολιτικά ζητήματα και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στη συνεργασία μας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και κατέθεσε τη σύσσωμη αντίθεση της περιφερειακής αρχής σε τέτοιες πρακτικές.

Ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε : «Δεν μιλάμε για χώρους, μιλάμε για καινούρια μέθοδο. Και ξεκινάμε από τον Δήμο, επειδή τα σκουπίδια πρώτα απ’ όλα ξεκινάνε από τον πολίτη. Άρα, το βασικό κύτταρο είναι ο Δήμος. Μπορεί να κάνει προγραμματικές συμβάσεις. Αν το κάνει με δημόσιο έργο, ας το κάνει με δημόσιο έργο. Αλλά δεν είμαστε εμείς ως υπουργείο που θα υποδείξουμε στους Δήμους αν θα το κάνει με τον άλφα ή με τον βήτα τρόπο».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να ακυρώσει το έργο της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και για το από πού θα βρει τα χρήματα ώστε να κάνει τον δικό της σχεδιασμό, απάντησε:

«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να καταργούμε έργα. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε την κριτική μου πάνω στον περιφερειακό σχεδιασμό, είναι ότι η ποσότητα απορριμμάτων που θα παραλαμβάνεται από αυτά τα τρία σημεία είναι υπερβολικά μεγάλη. Για 27 χρόνια, θα δίνουν 150.000 τόνους απορρίμματα οι πολίτες; Κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα, εμείς θέλουμε τα απορρίμματα αυτά να είναι πολύ-πολύ λιγότερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και όχι μέσα στα επόμενα 27. Θέλουμε τις δομές σε επίπεδο πολίτη, θέλουμε δομές χαμηλού κόστους. Το υπόλειμμα που καταλήγει στον πράσινο κάδο, είναι προφανές ότι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να έρθει ο ΦΟΔΣΑ, να κάνει συνεργασία με την Περιφέρεια και να φτιάξουν τα τρία σημεία όπου κρίνουν. Ο σχεδιασμός δεν απαιτεί πολλά έργα ή πολλά χρήματα. Για αυτά τα έργα έχουμε την τεχνογνωσία. Το θέμα είναι οι στόχοι. Εάν τα 400 κιλά γίνουν 50 θα λυθεί το πρόβλημα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωση του κ. Βούτση στην εκπομπή της Έλλης Στάη την Τετάρτη 27 Μαΐου, ότι θα ακυρώσει τον σχεδιασμό της Περιφέρειας. ο δημοσιογράφος ρώτησε αν ο κ. Τσιρώνης συμφωνεί με τον κ. Βούτση, για να λάβει την απάντηση , «το δικό μου υπουργείο δεν είναι υπερκείμενος οργανισμός των Δήμων και της Περιφέρειας, ενώ του κ. Βούτση είναι», είπε ο κ. Τσιρώνης.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση

Σχετ.: α) Η υπ΄ αρίθμ. πρωτ. Οικ. 5400/07.11.2013 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, όπως ισχύει, β) Ο Ν. 4177/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, γ) Το υπ΄ αρίθμ. πρωτ. 6557/18.04.2024 έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας, αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην

Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4),...

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο