ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΔυτική Ελλάδα: Χάρτινοι Ήρωες - Η δική σου εκδοχή

Δυτική Ελλάδα: Χάρτινοι Ήρωες – Η δική σου εκδοχή

Οι «Χάρτινοι Ήρωες», είναι ένα διαδραστικό εικαστικό φεστιβάλ, το οποίο αποσκοπεί στο να αναδείξει την διαδικασία της εικονογράφησης των παραμυθιών και των κόμικ.

Πρόκειται για μια σύμπραξη από την Αέναον ΚοινΣΕπ, Το Εργαστήρι και το πολιτιστικό σωματείο Collectiva Artenativa και αφορά σε ένα πλούσιο εικαστικό διήμερο, στο κέντρο της πόλης του Πύργου. Οι «Χάρτινοι Ήρωες» απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, στο Πάρκο ΣΠΚ, από τις 18:00, με ελεύθερη είσοδο και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Βασικός άξονας το διήμερο εργαστήριο σχεδιασμού χαρακτήρα παραμυθιού με τον Νίκο Τουμαζάτο, όπου οι συμμετέχοντες δημιουργούν τη δική τους εκδοχή του ήρωα. Την πραγματοποίηση του εργαστηρίου ενισχύει ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου.

Το φεστιβάλ εμπλουτίζεται με παράλληλες δράσεις, όπως ομιλία της ψυχολόγου Ειρήνης Μεσσήνη, έκθεση εικονογράφησης από διάφορους καλλιτέχνες, έκθεση βιβλίων παραμυθιού και κόμικ, έκθεση χειροποίητων δημιουργιών, προβολή ταινιών animation και live μουσικών σχημάτων (Kolibri Sessions, κά) και dj sets.
Εργαστήριο σχεδιασμού χαρακτήρα παραμυθιού.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ο illustrator-ζωγράφος Νίκος Τουμαζάτος θα κάνει μια εισαγωγή – ιστορική αναδρομή πάνω στην εξέλιξη της εικονογράφησης και η ψυχολόγος Ειρήνη Μεσσήνη θα αναφερθεί στις ευεργετικές ιδιότητες του παραμυθιού, αλλά και στην ενδοσκόπηση και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις του κεντρικού ήρωα.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες, μέσα από ομαδικές δράσεις και συζητήσεις και υπό την καθοδήγησή του κ. Τουμαζάτου, θα ολοκληρώσουν το δικό τους χαρακτήρα ενός συγκεκριμένου παραμυθιού, θα τον εμψυχώσουν, θα τον σχεδιάσουν και θα τον εμπλουτίσουν ανάλογα με τη δραματική του ανάγκη.

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τη διαδικασία της έρευνας για το σχεδιασμό ενός χαρακτήρα προτού καταλήξει στο τελικό του αποτέλεσμα, την ανάπτυξη της φόρμας του χαρακτήρα, καθώς και η απόκτηση εξοικείωσης γύρω από τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Θα επικεντρωθούμε στη μελέτη των εκφράσεων, ανθρωπομορφικών και ζωομορφικών, στις μεθόδους και τεχνικές για τη δημιουργία χαρακτήρων, τη γλώσσα του σώματος και την απόδοση συναισθημάτων.

Σε ποιους απευθύνεται:
Το εργαστήριο απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Σε απόφοιτους ή σπουδαστές εικαστικών σχολών, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε λάτρεις της εικονογράφησης που θέλουν να μάθουν να εικονογραφούν με το δικό τους τρόπο.

Για την παρακολούθησή του δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση πάνω σε κάποιο από τα αντικείμενα. Η παροχή υλικών θα γίνει από τη διοργάνωση, αλλά οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μαζί τους υλικά της αρεσκείας τους. Επίσης, θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όποιον λάβει μέρος.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
• Έκθεση εικονογράφησης καλλιτεχνών (Νίκος Τουμαζάτος, Δημήτρης Κορδαλής, κά)
• Έκθεση παραμυθιού & κόμικ
• Έκθεση – bazaar χειροποίητων δημιουργιών
• Προβολή ταινιών animation (σε συνεργασία και με την Camera Zizanio, κά)
• Μουσικές εκδηλώσεις
Live: Kolibri Sessions, κά / Dj sets: Iro, Paris, Kallahan, κά

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Αέναον ΚοινΣΕπ – Το Εργαστήρι – Collectiva Artenativa

  • Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Το εργαστήρι σχεδιασμού χαρακτήρα ενισχύεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου
Μετάβαση στο περιεχόμενο