28η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Η 28η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.) ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία».

 Η κατοχύρωση ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα τελευταία δύο έτη διενεργήθηκαν συνολικά 49.005 έλεγχοι για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, επιβλήθηκαν 3.561 ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν 1.885 πρόστιμα που αντιστοιχούν συνολικού ποσού 7.469.942 ευρώ και σε 444 περιπτώσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, έγινε διακοπή των εργασιών.  

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας μέσω διαρκών παρεμβάσεων προχωρά στην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.

Το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο πρόκειται να:

α) θεσμοθετήσει την Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας,

β) λάβει μέτρα ενίσχυσης του πλαισίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και τους ΟΤΑ,

γ) θεσμοθετήσει την υποχρεωτική εισαγωγή στην εκπαίδευση θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, με ιδιαίτερη έμφαση στις σχολές των οποίων οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης ως Τεχνικοί Ασφαλείας.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Πιάνα Αρκαδίας

Το Σάββατο 30/03/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του δικτύου του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 28 Μαρτίου

Του Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος επισκόπου Πατρών και του...

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από 1η Απριλίου

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση της αύξησης απολαβών που θα...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Γορτυνία

Την Παρασκευή 29/03/2024 λόγω εργασιών συντήρησης του Δικτύου του...
Μετάβαση στο περιεχόμενο