Έφη Αχτσιόγλου: H 21η Αυγούστου σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για την αποκατάσταση των κοινωνικών δικαιωμάτων

Στο Συμβούλιο Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε. (EPSCO) μίλησε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

«Το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα εξήλθε επιτυχώς και χωρίς όρους από τα δημοσιονομικά προγράμματα, υλοποιώντας τη δέσμευση που αναλάβαμε όταν γίναμε κυβέρνηση, και χάρη σε αυτή την εξέλιξη είναι η πρώτη φορά που η χώρα  λαμβάνει μέρος στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στο Συμβούλιο Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε. (EPSCO).

«Η 21η Αυγούστου σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για την αποκατάσταση των κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα, τα οποία επλήγησαν σοβαρά στη διάρκεια των οκτώ ετών των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και της λιτότητας», επισήμανε η Υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «στόχος μας τώρα είναι να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και να αυξήσουμε τους μισθούς, διατηρώντας, παράλληλα, την πτωτική τάση της ανεργίας, που έχει μειωθεί κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 3,5 χρόνια».

Γι’ αυτό το σκοπό, υπογράμμισε, «αποκαταστήσαμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που ήδη έχει οδηγήσει σε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, καθώς μέχρι στιγμής έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες καλύπτουν περίπου 200.000 εργαζόμενους».

Η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους ομολόγους της ότι «αυτή την περίοδο εργαζόμαστε για την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2019 και την ταυτόχρονη κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης του υποκατώτατου μισθού για τους νέους».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στον στόχο που έχει τεθεί από την Ε.Ε. για την εξάλειψη της φτώχειας, επισημαίνοντας ότι «ο στόχος αυτός, όσο πλησιάζουμε προς το 2020, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν θα επιτευχθεί».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «όπως υπογραμμίζει η Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης (Annual Growth Survey) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εισοδηματικές ανισότητες παραμένουν και το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων εξακολουθεί να είναι υψηλό. Συμφωνούμε με τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν ωφελεί εξίσου όλους τους εργαζόμενους. Με αυτό το δεδομένο, είναι απαραίτητη μία πιο ξεκάθαρη στόχευση για την αντιμετώπιση των μισθολογικών ανισοτήτων μέσα από την προς τα πάνω σύγκλιση των μισθών στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τη θέση συγκεκριμένων μετρήσιμων στόχων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς».

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καλαμάτα: Έκρηξη από γκαζάκι σε διαμέρισμα

Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 27/3...

ΕΟΣ Τρίπολης: Πεζοπορική διαδρομή από τη Νυμφασία έως τα Μαγούλιανα

Ο ΕΟΣ Τρίπολης προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους...

Δημοτική Αστυνομία: Έκλεισαν οι αιτήσεις για 1.213 προσλήψεις

Ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη, 27 Μαρτίου οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ...
Μετάβαση στο περιεχόμενο