«Μαύρα πρόβατα» της Ευρώπης οι Έλληνες οδηγοί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έλληνες οδηγοί καταγράφουν στην Ευρώπη μία σειρά από…πρωτιές, για τις οποίες δεν πρέπει να νιώθουν καθόλου υπερήφανοι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση είμαστε αρνητικοί πρωταθλητές σε ορισμένες παραβάσεις, που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνες,  όσον αφορά στην Οδική Ασφάλεια.

Συγκεκριμένα κατέχουμε τις πρωτιές στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με ποσοστό 28% έναντι 11% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στην οδήγηση χωρίς χρήση της ζώνης ασφαλείας. Σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες οδηγούς (για την ακρίβεια το 47%) παραδέχεται ότι κάθεται στο τιμόνι χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας, όταν στην Ευρώπη ανέρχεται το ποσοστό των παραβατών στο 21%. «Κορυφαίοι» είμαστε επίσης και στη χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς hands free κατά την οδήγηση, όπου καταγράφουμε ποσοστό – ρεκόρ 54% έναντι 32% στη Γηραιά Ήπειρο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία  IPSOS μεταξύ 12.429 Ευρωπαίων οδηγών από 11 διαφορετικές χώρες. Οι συμμετέχοντες απεφάνθησαν, ότι οι χειρότεροι οδηγοί της ηπείρου μας είναι οι Ιταλοί με ποσοστό 27%, όμως τους ακολουθούν οι Ελληνες με 18%, οι Πολωνοί με 16%, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί με 8%.

Πιο υπεύθυνοι Ευρωπαίοι οδηγοί θεωρούνται οι Σουηδοί, τους οποίους ψήφισε το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Στη δεύτερη θέση πλασαρίστηκαν οι Γερμανοί, στην τρίτη οι Ολλανδοί και στην τέταρτη οι Βρετανοί.

 Πάντως και εμείς οι ίδιοι συμμεριζόμαστε την άποψη, ότι συμπεριφερόμαστε αντικοινωνικά, όταν πιάνουμε το τιμόνι στα χέρια μας. Απόδειξη, ότι το 60% των Ελλήνων ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ανεύθυνους  οδηγούς τους συμπατριώτες του, το 35% τους θεωρεί επιθετικούς και το 35% επικίνδυνους.  Κάνοντας την αυτοκριτική μας, παραδεχόμαστε σε ποσοστό 73% , ότι βρίζουμε στο βολάν και σε ποσοστό 58%, ότι κορνάρουμε συχνά χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ενας στους  πέντε ερωτηθέντες στην Ελλάδα αποκάλυψε επίσης, ότι έχει βγει τουλάχιστον μία φορά από το όχημά του, για να τσακωθεί με κάποιον άλλον οδηγό.

Στο κεφάλαιο της τήρησης του ορίου ταχύτητας παρατηρείται το οξύμωρο σχήμα, να παραδέχεται το 92% των Ελλήνων οδηγών ότι…συνηθίζει να το παραβιάζει, αν και το 42% θεωρεί την υπερβολική ταχύτητα ως μία από τις βασικές αιτίες θανάτου από τροχαία δυστυχήματα. Στη χρήση των φλας, μάλλον ντραπήκαμε και δεν είπαμε την αλήθεια, καθώς μόνον το 51% των συμπατριωτών μας ανέφερε, ότι ξεχνά να τα ανάψει, όταν αλλάζει κατεύθυνση ή προσπερνά!

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση

Σχετ.: α) Η υπ΄ αρίθμ. πρωτ. Οικ. 5400/07.11.2013 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, όπως ισχύει, β) Ο Ν. 4177/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, γ) Το υπ΄ αρίθμ. πρωτ. 6557/18.04.2024 έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας, αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην

Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4),...

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο