Έρχονται οι νέες ταυτότητες: Μέχρι πότε πρέπει να τις αλλάξετε – Δείτε πόσο θα σας κοστίσουν

Αλλαγές και στις αστυνομικές ταυτότητες!

Πείτε «αντίο» στις μπλε αστυνομικές ταυτότητες. Από το 2017 έρχονται οι νέες τύπου ταυτότητες. Οι νέες ταυτότητες θα περιέχουν μικροτσίπ στο οποίο σε πρώτη φάση θα αποθηκεύονται βιομετρικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δεύτερη φάση ίσως περιλαμβάνουν και τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ κ.λπ. έτσι ώστε η χρήση της να επεκταθεί και στις υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και στην εφορία, ίσως και στις τράπεζες.

AdTech Ad

Η διαδικασία για τις νέες ταυτότητες προβλέπει ότι οι επιτροπές που έχουν αναλάβει το έργο θα πρέπει να έχουν παραδώσει τους φακέλους με τις προτάσεις τους ως τα μέσα Ιουνίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο σχετικός διαγωνισμός για τον ανάδοχο και ύστερα ως την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017 θα ξεκινήσει η κυκλοφορία των νέων ταυτοτήτων. Ουσιαστικά σε ένα χρόνο από τώρα όλες οι ταυτότητες θα αρχίσουν να αντικαθίστανται.

Το κόστος της αλλαγής για τους πολίτες εκτιμάται ότι θα είναι 10 ευρώ για την πληρωμή του αντίστοιχου παραβόλου. Στο κράτος υπολογίζεται ότι οι ταυτότητες αυτές θα κοστίσουν περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στις ταυτότητες θα πραγματοποιηθούν έπειτα από τις σφοδρές πιέσεις κυρίως από τις ΗΠΑ και ύστερα από έκθεση του State Department για την τρομοκρατία στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες οι οποίες είναι ευάλωτες σε παραχάραξη καθώς δεν διαθέτουν κανένα νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας όπως είναι οι ψηφιακές φωτογραφίες και τα βιομετρικά στοιχεία.

«Η επιτροπή του ΥΠΕΣ και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ολοκληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο για τη νέα ταυτότητα. Έντεκα εκατομμύρια έγγραφα και πιστοποιητικά του Δημοσίου θα αποτελούν παρελθόν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, καθώς «από τον Οκτώβριο θα υπάρχει το μητρώο πολιτών και η χώρα θα έχει απαλλαγεί από όλο αυτό το μπέρδεμα. Έτσι, θα μπορούν να διασυνδεθούν όλες οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου».

 
- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΑΣ: Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες

Ενημέρωση πολιτών για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους που...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Πιάνα Αρκαδίας

Το Σάββατο 30/03/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του δικτύου του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 28 Μαρτίου

Του Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος επισκόπου Πατρών και του...

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από 1η Απριλίου

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση της αύξησης απολαβών που θα...
Μετάβαση στο περιεχόμενο