Κορωνοϊός: Η ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα (vid)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εμβολιαστείτε και για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη», ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά τη σημερινή (22/11) ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

[iframe width=”790″ height=”444″ src=”https://www.youtube.com/embed/3H5TXYjnCxw” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στους αριθμούς του εμβολιασμού στην Ελλάδα, μίλησε για το ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν αναμνηστική δόση, ενώ επισήμανε πως αύριο, Τρίτη 23 Νοεμβρίου, θα ανακοινωθούν οι οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον νέο ημερήσιο απολογισμό του κορωνοϊού στην Ελλάδα: 105 νεκροί και 7.287 κρούσματα σε 24 ώρες, ενώ 608 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Θεοδωρίδου: «Εμβολιασμός για τον COVID-19, εμβολιασμός και για τη γρίπη, θα έχουμε δύσκολο χειμώνα»

Στο μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου της Αμερικής αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. O εμβολιασμός κατά του covid-19 προστατεύει και από τη λοίμωξη και από τη σοβαρή νόσο, η οποία είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές.

Αναφέρθηκε επίσης, στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Η ενίσχυση της ανοσίας με τη χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, είπε, προσθέτοντας ότι σε δυο, τρεις μέρες τα αντισώματα αυξάνονται με την αναμνηστική δόση. Τόνισε επίσης, ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως οι χώρες στην Ευρώπη είναι αναμενόμενο να αγωνιούν, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός προστατεύει, με τη χορήγηση της 3ης δόσης να έχει αρχίσει στη χώρα μας και αναφέροντας πως ο FDA ενέκρινε την 3η δόση σε ενήλικες. Επίσης, δήλωσε πως από το CDC υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 50.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα από μελέτη, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης, εξηγώντας πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις ενώ στόχος των εμβολίων, στις κλινικές μελέτες, είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό αλλά αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και για πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, τόνισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, τάχιστα παράγονται τα αντισώματα μετά την 3η δόση, «εντός 1-3 ημέρες», ενώ σημείωσε η υβριδική ανοσία, δηλαδή η νόσος και ο εμβολιασμός, παρέχει την καλύτερη προστασία,

Υπενθύμισε ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι «ήδη, έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες, καταλήγοντας στο εξής: «Εμβολιασμός για τον COVID-19, εμβολιασμός και για τη γρίπη, θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Είναι διαφορετική η φετινή χρονιά».

Θεμιστοκλέους: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν αναμνηστική δόση -Αύριο οι οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε πως «ξεπεράσαμε τους 13.860.000 εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. Πάνω από 6.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί με 65,8% του γενικού πληθυσμού και 75,3% του ενήλικου».

«Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση με άτομα που έχουν λάβει έστω μια δόση του εμβολίου, ανέρχεται σε 70% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σημείωσε πως «πάνω από 6.550.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου».

«Οσον αφορά τον μέσο όρο στην ΕΕ, τα ποσοστά για εμβολιασμό με τουλάχιστον μια δόση ανέρχονται σε 66,6% του γενικού και 76,5% του ενήλικου πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών εμβολιασμών, στη 17η θέση των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και στη 18η θέση για όσους έχουν εμβολιαστεί με μία δόση. «Καθημερινά κλείνονται περίπου 20.000 ραντεβού για την πρώτη δόση», ανέφερε.

Για την αναμνηστική δόση, σημείωσε πως για «τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA ή AstraZeneca, θα γίνεται έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, με μία δόση Pfizer/BioNTech ή μισή Moderna. Για όσους έχουν κάνει εμβόλιο Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με μία δόση εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech), ή μισή της Moderna. Για όσα άτομα έχουν κάνει την πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και τη δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται εμβολιασμός. Οσοι έχουν νοσήσει, οι οδηγίες της Επιτροπής θα ανέβουν μέχρι αύριο στις 12 το μεσημέρι στο emvolio.gov.gr».

Για τους εμβολιασμούς στα νησιά με την αναμνηστική δόση, είπε ότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα και σε αρκετά μικρά νησιά ήδη έχει ολοκληρωθεί η αναμνηστική δόση. «Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000 τα ραντεβού», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως μέχρι στιγμής δικαιούχοι είναι 2.827.574 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί, 32,6% των δικαιούχων και περίπου 700.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Στο πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού, σημείωσε πως «έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 20.154 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 17.609 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας».

Τέλος, σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, επισήμανε ότι 286 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυϊατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί εκ των οποίων 3.400 στα ιατρεία και 4.650 εμβολιασμοί κατ’ οίκον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο