Τα κόλπα με το εισαγόμενο γάλα που βαφτίζουν ντόπιο – Ανεξέλεγκτες προμήθειες από το εξωτερικό

Με άγνωστης προέλευσης προϊόντα, που βαφτίζονται ελληνικά, έχουν γεμίσει τα ράφια, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος ελέγχου

Όπως αναφέρει το «Έθνος», οι γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν μαζικά και ανεξέλεγκτα φθηνό γάλα, το οποίο βαφτίζεται ελληνικό, καθώς το σύστημα που ελέγχει τις εισκομίσεις γάλακτος στις βιομηχανίες είναι «τυφλό», όντας μη συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας.

AdTech Ad

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόνο τον περασμένο Ιανουάριο εισήχθησαν περίπου 4.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος από το εξωτερικό, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού διοχετεύθηκαν, αφού δεν υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντα με ξένες ετικέτες.

Στη χώρα εισρέουν «λίμνες» γάλακτος κυρίως από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τη Ρουμανία εισήχθησαν το 2015 πάνω από 30.000 τόνοι γάλακτος.

Το σύστημα ελέγχου μέσω του οποίου ελέγχονται οι παραδόσεις γάλακτος στις γαλακτοβιομηχανίες και τις μεταποιητικές τυροκομικές μονάδες είναι στην ουσία τυφλό», αφού δεν είναι συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας. Τα στοιχεία που δίνουν οι βιομηχανίες και μονάδες μεταποίησης στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος δεν ανταποκρίνεται κατ΄ανάγκη στην πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι ο δρόμος για τις αθρόες εισαγωγές άνοιξε το 2014 με την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 μέρες και την κατάργηση της υποχρέωσης καταγραφής της χώρας προσέλευσης.

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί καταγγέλλουν  πως τελούν υπό καθεστώς εκβιασμού από τις γαλακτοβιομηχανίες  και τους αναγκάζουν να πουλήσουν κάτω από τα όρια του κόστους παραγωγής, αν δεν θέλουν να μείνει αδιάθετη η παραγωγή τους.

newpost.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο