Κουρουμπλής: Οι δήμαρχοι να συμβάλουν στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα

Μαρτίου 30, 2016
Με συνέντευξη του στο Α’ πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΑ, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής προϊδέασε για το τι θα ζητήσει σήμερα από τους Δημάρχους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «Η Μακεδονία σηκώνει όλο αυτό το βάρος. Και δεν είναι ηδίκαιο. Κάλεσα τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και αύριο στις 15:30 θα επισκεφθώ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και θα τους πω ότι το ζήτημα αυτό αποκτά διαστάσεις εθνικές. Με βάση αυτό, θα πρέπει η κατανομή του βάρους να απλωθεί σε όλους. Όταν η κατανομή αυτού του βάρους απλωθεί σε όλους, αναλόγως με την δυνατότητα που έχει ο καθένας, δεν θα γίνουν μεγάλα κέντρα με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που να είναι δύσκολα διαχειρίσιμος. Φανταστείτε σε ένα δήμο να έχει 100, 150, 200 ανθρώπους, για τέτοια νούμερα μιλάμε. Εμείς ζητάμε από όλους να δείξουν διάθεση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Στην Κρήτη που πήγα και μίλησα στην ΠΕΔ, πρέπει να σας πω ότι έδειξαν μεγάλη κατανόηση και η Περιφέρεια και όλοι. Μου είπαν ότι, εφόσον θα γίνει, εμάς μας ενδιαφέρει να μην αιφνιδιαστούμε να υπάρξει μια συνεννόηση και να δούμε πώς θα το διευθετήσουμε το θέμα για να μην έχει επίπτωση στον τουρισμό. Και έτσι πρέπει να γίνει».

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του:

Για την καταγραφή των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για τους πρόσφυγες

Είναι ένα ζήτημα που είχε τεθεί εδώ και καιρό και πλέον είμαστε κοντά στην πραγματοποίησή του. Στην Ειδομένη, για παράδειγμα, όπου υπήρχε μια κατάσταση κάπως συγκεχυμένη, έχουν καταγραφεί, έχουν υποχρεωθεί να έχουν καρτελάκια όσοι εκπροσωπούν αυτές τις οργανώσεις. Ταξινομείται η όλη διαδικασία για να έχουμε μια ακριβή εικόνα του ρόλου και του τρόπου με τον οποίο παρεμβαίνουν όλες αυτές οι οργανώσεις. Νομίζω ότι μέρα με τη μέρα αποκαθίστανται τα πράγματα. Σιγά-σιγά επιχειρούμε να διευθετήσουμε ζητήματα, όπως είναι η κατάσταση των ανθρώπων στην Ειδομένη και στο λιμάνι. Αυτά τα δύο ζητήματα πρέπει να εκτονωθούν με κάποιο τρόπο, χωρίς άλλου είδους παρέμβαση. Πρέπει να πεισθούν αυτοί οι άνθρωποι να αποχωρήσουν. Είναι άλλο πράγμα η κανονιστική λογική, εκ μέρους του κράτους που σχεδιάζει και άλλο πράγμα η ελπίδα που αποτελεί ελκτική δύναμη και οι άνθρωποι αυτοί να νομίζουν κάθε στιγμή ότι θα ανοίξει ο φράχτης και θα μπορέσουν να περάσουν.

Για την Ειδομένη

Η κατάσταση στην Ειδομένη, είναι πολυσύνθετη. Υπάρχουν διαφορετικές εθνότητες με διαφορετικές νοοτροπίες. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ζήσει μια Οδύσσεια κάτω από τις γνωστές συνθήκες για να βρεθούν απέναντι από ένα φράχτη που τους κλείνει το δρόμο και τους σκοτώνει την προσδοκία. Πρέπει να δούμε την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Γιατί ακούω ορισμένες φορές ανέξοδη κριτική. Τι μας προτείνουν; Να το κάνουμε Καλαί; Να τους πάρουμε με τη βία; Είναι ορθόδοξο; Είναι επιθυμητό; Είναι ωραίο; Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι ο σύννομος δρόμος είναι ο πιο σύντομος δρόμος.

Για τα κυκλώματα που εξαπατούν τους πρόσφυγες

Σε όλη αυτή την κατάσταση όχι τώρα, πάντοτε, δυστυχώς, παράλληλα με την φροντίδα, την αλληλεγγύη και την αγάπη, υπήρχαν και τα κυκλώματα. Τώρα προσπαθούν να τους πείσουν ότι θα τους βρουν άλλους δρόμους. Αυτό υπάρχει κι εμείς είμαστε σε πόλεμο και μ’ αυτά τα κυκλώματα.

localit.gr

Προσθήκη σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 • 28 Σεπ

  ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

  ΤΡΙΠΟΛΗ | Εθνικής Αντιστάσεως 5

  08:30 - 08:30 (Επόμ.), τηλ.: 2710222528

 • 28 Σεπ

  ΒΑΣΙΛΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ε. - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μ.

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ | Φαρρών 55

  08:00 - 14:00 & 17:30 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2721021736

 • 28 Σεπ

  ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ ΓΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ | Πυλαρινού Σωτήρη 49

  08:00 - 14:00 17:30 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2741022067

 • 28 Σεπ

  ΑΡΦΑΝΗ ΜΑΡΙΑ

  ΣΠΑΡΤΗ | Κλεομβρότου 13

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2731081271

 • 28 Σεπ

  ΖΟΥΖΙΑΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ

  ΝΑΥΠΛΙΟ | Πλατεία Συντάγματος 2

  08:00 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2752027445

Σε αυτή την ιστοσελίδα

autodoc.gr 300x100

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia