«Γονείς με παιδιά που είναι «διαφορετικά» γίνονται καλύτεροι γονείς. Γίνονται ανεκτικότεροι και πιο αλληλέγγυοι. Δεν είναι καλό να επιλέγεις ένα παιδί "a la carte". Σε τελική ανάλυση επιλέγουμε το τέλειο. Και όταν όλοι είναι ίδιοι, τότε είμαστε σε πολλά φτωχότεροι. Ακόμη και τα λουλούδια διαφέρουν, αλλά όλα είναι όμορφα.........»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN
Το 2006 στις 21 Μαρτίου, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down από τον ιατρό Αντωναράκη Στυλιανό, με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος για το συγκεκριμένο σύνδρομο και να ευαισθητοποιηθεί.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να μορφωθούν, να σπουδάσουν και να επιτύχουν στην ζωή τους. Κατά καιρούς παιδιά με σύνδρομο Down, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχουν επιτύχει σε διάφορους τομείς. Ένα παράδειγμα είναι ο Πάμπλο Πινέδα, ο πρώτος κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου στην Ευρώπη με σύνδρομο Down και πρωταγωνιστής της βραβευμένης ταινίας «Εμείς οι δύο».
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι άνθρωποι με συναισθήματα και ενδιαφέροντα. Μπορεί να διαφέρουν στην εμφάνιση ή στη λειτουργικότητα, όμως, δεν υπάρχει ουσία στο να είμαστε όλοι ίδιοι. Η διαφορετικότητά μας είναι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς. Τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN
Το σύνδρομο Down θεωρείται μία μορφή αναπηρίας. Το 1866, ο άγγλος ιατρός John Langdon Down ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το σύνδρομο αυτό, διαπιστώνοντας ομοιότητες στην εξωτερική όψη μωρών με εκείνη των Μογγόλων. Αποτελείται από πολλά χαρακτηριστικά που υπάρχουν με την γέννηση του ατόμου και έχουν σχέση με την σωματική, νοητική και ψυχοκοινωνική του εξέλιξη. Ανάλογα με το άτομο και την σοβαρότητα του συνδρόμου υπάρχουν και αναπτυξιακά προβλήματα που κυμαίνονται από ήπια έως και σοβαρά.
Όσον αφορά τα αίτια, είναι μια χρωμοσωμική ανωμαλία. Πρόκειται για διαταραχή στο 21ο χρωμόσωμα και έχει υποστηριχθεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενεργούν µαζί ώστε να προκαλείται η χρωµοσωμική ανωµαλία.
Στις μέρες μας μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί το σύνδρομο Down στις έγκυες γυναίκες μέσα από προγεννητικό έλεγχο. Από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί με αυτό το σύνδρομο δεν θεραπεύεται, αλλά μπορεί να εκπαιδευτεί, να αναπτύξει δεξιότητες και να αποκτήσει εφόδια για να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές ανάγκες.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ο ερχομός κάθε παιδιού εκτός από χαρά και συγκίνηση, δημιουργεί και νέες συνθήκες ζωής, στις οποίες η οικογένεια πρέπει να προσαρμοστεί. Στην περίπτωση που γεννιέται παιδί με αναπηρία, τα προβλήματα αυξάνονται και οι γονείς, ιδιαίτερα η μητέρα βιώνει θυμό και θλίψη, αλλά και μια σειρά προβλημάτων άγνωστων μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όλοι χρησιµοποιούν τις ίδιες λέξεις για να περιγράψουν την ίδια θλίψη: “σοκ”, “δράµα”, “κατάρρευση”, “ο κόσµος χάνεται” (Γκαλλάν, Γκαλλάν, 1997, σελ. 200). Είναι σημαντικό οι γονείς να αποδέχονται τα συναισθήματά τους και να ακολουθούν τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε το παιδί τους να αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες για να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία.


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν άτοµα µε αναπηρία είναι τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, και οι αντιλήψεις της κοινωνίας για αυτά. Είναι αναγκαίο η κοινωνία να αποδεχτεί το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα διαφορετικά, να τα αναδείξει και να διασφαλίσει ότι μπορούν να απολαµβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώµατα. Μια κοινωνία για να θεωρείται μοντέρνα και εξελιγμένη θα πρέπει να είναι μια κοινωνία ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη.Προσθήκη σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 • 28 Σεπ

  ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

  ΤΡΙΠΟΛΗ | Εθνικής Αντιστάσεως 5

  08:30 - 08:30 (Επόμ.), τηλ.: 2710222528

 • 28 Σεπ

  ΒΑΣΙΛΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ε. - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μ.

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ | Φαρρών 55

  08:00 - 14:00 & 17:30 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2721021736

 • 28 Σεπ

  ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ ΓΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ | Πυλαρινού Σωτήρη 49

  08:00 - 14:00 17:30 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2741022067

 • 28 Σεπ

  ΑΡΦΑΝΗ ΜΑΡΙΑ

  ΣΠΑΡΤΗ | Κλεομβρότου 13

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2731081271

 • 28 Σεπ

  ΖΟΥΖΙΑΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ

  ΝΑΥΠΛΙΟ | Πλατεία Συντάγματος 2

  08:00 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2752027445

Σε αυτή την ιστοσελίδα

autodoc.gr 300x100

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia