Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Όχι με αυτοκίνητο, μόνο πεζοί ή με ποδήλατο

Μαρτίου 21, 2021
Αλλάζει η μετακίνηση από δήμο σε δήμο από Δευτέρα, καθώς ανοίγουν ορισμένα καταστήματα. Τι επιτρέπεται και πότε απαγορεύεται η χρήση οχήματος. Το SMS 13033 για μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Να μην απελευθερωθεί η δυνατότητα για μετακίνηση από δήμο σε δήμο, πλην εξαιρέσεων, αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, καθώς το lockdown παρατείνεται εκ νέου.

Μεταξύ των ανακοινώσεων της Παρασκευής υπήρξαν μέτρα σε κατεύθυνση χαλάρωσης, όπως η μείωση του χρόνου απαγόρευσης της κυκλοφορίας - ισχύει ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, από σήμερα - η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων, από τη Δευτέρα το πρωί, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, η λειτουργία των δημοσίων πάρκων κ.α., όμως οι πρόσφατες αυστηροποιήσεις του πλαισίου μετακινήσεων δεν αίρονται.

Αυτό σημαίνει πως οι μετακινήσεις σε super market και καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης - με το sms 2 στο 13033 - και σε ΑΤΜ τραπεζών - με sms 3 - επιτρέπονται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Αντίστοιχα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο - κωδικός 6 - επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, αν και εν προκειμένω δεν τίθεται θέμα διαδημοτικού περιορισμού.

Σε ισχύ παραμένει και η πρόβλεψη βάσει της οποίας οι αστυνομικοί μπορούν να ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις που αφορούν σε παροχή βοήθειας (κωδικός 4).

Επισημαίνεται πως στις δραστηριότητες που γίνονται με τον κωδικό 6 εντάσσονται, πλέον, και οι εξής:

Υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι: Επιτρέπονται οι επισκέψεις έως τριών ατόμων, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.
Δημόσια πάρκα: Ίδιοι οι κανόνες και εδώ, επιτρέπονται οι επισκέψεις έως τριών ατόμων, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με εφαρμογή των λοιπών μέτρων.
Ερασιτεχνική αλιεία: Επιτρέπεται το ψάρεμα, είτε με πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία, για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο Δήμους, και πάλι με τη χρήση του κωδικού 6.
Τονίζεται πως για τις παραπάνω τρεις μετακινήσεις, όπως και για κάθε άλλη χρήση του SMS με κωδικό 6, δεν επιτρέπεται η χρήση οχήματος, σύμφωνα με την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι, οι πολίτες που έχουν μεταβεί σε χώρο πρασίνου εκτός του Δήμου κατοικίας τους με ποδήλατο ή με τα πόδια δεν κινδυνεύουν με πρόστιμο - δεν ισχύει το ίδιο αν κάνουν χρήση αυτοκινήτου για κάποια από τις μετακινήσεις αυτές.

Αναφορικά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων - κέντρων αισθητικής, η μετακίνηση σε αυτά επίσης γίνεται με το SMS 6, δίχως, ωστόσο, να υπάρχει περιορισμός ως προς τη μετακίνηση εκτός Δήμου.

Εξυπακούεται πως εφόσον ακόμη «απέχουμε» από την περαιτέρω χαλάρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, κατά τα παραπάνω, οι αρμόδιοι δεν παρείχαν πληροφορίες για το πότε επίκειται η άρση του «απαγορευτικού» για λοιπές υπερτοπικές μετακινήσεις. Η εκτός νομού μετακίνηση, δηλαδή, εξακολουθεί να μην επιτρέπεται πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται (για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία κλπ.).

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένεται η απελευθέρωση των μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε προχθες, κατά την ενημέρωση στο Υπ. Υγείας: «Αποφασίστηκε να μην επιτραπεί αυτή η μετακίνηση καθώς θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο έχει αποδώσει. Και επίσης, θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικό Δήμο, που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο. Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα, μπορεί να επανεξεταστεί».

Όλοι οι κωδικοί

Θυμίζουμε πως μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Για τις μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), θα πρέπει να έχετε μαζί σας το κινητό με το SMS (ή εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης) καθώς και ταυτότητα, όπως και κάθε άλλο έγγραφο σχετικό με τους λόγους της μετακίνησης σας, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο.

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia