Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας διευθύντρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τάκης Κούρος / pna.gr

Η κ. Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας μεταβαίνει από τη διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας- το οποίο το 2016 βραβεύθηκε από το European Museum Forum- στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η Αννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου, που θα συνεχίσει να είναι για κάποια διάστημα και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, έχει επίσης πείρα σε μουσεία. Μάλιστα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, που αναδιοργανώθηκε υπό την καθοδήγησή της απέσπασε το 2016 το Βραβείο «Μουσείο της Ευρώπης». Ανέλαβε τα καθήκοντά της στη ναυαρχίδα των μουσείων μας από χθες με πρώτο βήμα μια μακρά ενημέρωση από την προκάτοχό της. Όπως είπε στο Liberal.gr γνωρίζει καλά το Μουσείο, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας της έχει υπηρετήσει σε αυτό επί αρκετό διάστημα.

Έχει σπουδάσει Ιστορία Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό πτυχίο στην Κλασική Αρχαιολογία και διδακτορικό από το ΕΠΚΑ, (το 2002 με θέμα «Η εικόνα της γυναίκας στην Αθήνα των ύστερων ελληνιστικών και αυτοκρατορικών χρόνων. Η μαρτυρία των επιτύμβιων αναγλύφων».)
Εκτός από την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας ανέλαβε στην Αρκαδία την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μαντινείας, την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ορχομενού, την προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου ανακτόρου Νέστορος στην Μεσσηνία και τις αρχαιολογικές έρευνες και τεκμηρίωση για την ανέγερση νέου στεγάστρου προστασίας του ανακτόρου, όπως και την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πύλου.

Είναι συγγραφέας του Οδηγού του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας (2017), του Αρχαιολογικού Οδηγού της Μαντίνειας (2015) και της μονογραφίας «Γυναίκα και κοινωνική προβολή στην Αθήνα των ύστερων ελληνιστικών και αυτοκρατορικών χρόνων», Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, το 2013, ενώ έχει γράψει περισσότερα από 50 άρθρα και συνεισφορές στην αρχαιολογία και την ιστορία της Αρκαδίας, για τον αρχαίο ελληνικό πολεοδομικό σχεδιασμό, για τα γλυπτά των αυτοκρατορικών χρόνων Ελλάδα, για τα αρχαία ελληνικά θέατρα, την μουσειολογία και την πολιτιστική εκπαιδευτική πολιτική.

Στο πλούσιο βιογραφικό της περιλαμβάνεται επίσης η διδασκαλία ως επισκέπτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η κυρία Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου μιλάει αγγλικά, γαλλικά και πολύ καλά γερμανικά.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο