Απριλίου 07, 2020

Ανοιχτές οι εκκλησίες αλλά κεκλεισμένων των θυρών οι Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζονται οι νέοι όροι λειτουργίας των χώρων λατρείας για το διάστημα από 12 Απριλίου έως και 20 Απριλίου 2020.

Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς για την περίοδο του Πάσχα αποφάσισαν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα την Μεγάλη Εβδομάδα, από τις 12 έως τις 20 Απριλίου, όλοι οι ναοί θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών.

Η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση επέτρεπε τη λειτουργία ναών μόνο εάν υπήρχε και τηλεοπτική μετάδοση.

Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα, σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

tovima.gr

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia