Νωρίτερα το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πρώτες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αρχίσουν να βγαίνουν από το σύστημα την άνοιξη του 2020 και θα είναι οι δύο του Αμυνταίου (600 MW) και η Μεγαλόπολη ΙΙΙ (300 MW).

Σε έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο απολιγνιτοποίησης από αυτόν που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ, προσανατολίζεται το υπουργείο Ενέργειας. Με βασικό γνώμονα να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της ΔΕΗ από τον λιγνίτη, το υπουργείο Ενέργειας φέρνει τον ήδη φιλόδοξο στόχο πλήρους απολιγνιτοποίησης της εταιρείας από το 2028 στο 2023. «Οταν η ΔΕΗ έχασε πέρυσι από τις λιγνιτικές μονάδες 200 εκατ. ευρώ και φέτος προβλέπεται να χάσει πολύ περισσότερα, δεν μπορούμε παρά να βάλουμε τέλος σε αυτή την πληγή το ταχύτερο δυνατό», δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Με βάση το νέο αυτό ορόσημο, το υπουργείο Ενέργειας «τρέχει» τα μοντέλα για το μείγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και η ΔΕΗ από την πλευρά της καταρτίζει το νέο business plan με τη συνδρομή της McKinsey.Σε έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο απολιγνιτοποίησης από αυτόν που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ, προσανατολίζεται το υπουργείο Ενέργειας. Με βασικό γνώμονα να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της ΔΕΗ από τον λιγνίτη, το υπουργείο Ενέργειας φέρνει τον ήδη φιλόδοξο στόχο πλήρους απολιγνιτοποίησης της εταιρείας από το 2028 στο 2023. «Οταν η ΔΕΗ έχασε πέρυσι από τις λιγνιτικές μονάδες 200 εκατ. ευρώ και φέτος προβλέπεται να χάσει πολύ περισσότερα, δεν μπορούμε παρά να βάλουμε τέλος σε αυτή την πληγή το ταχύτερο δυνατό», δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Με βάση το νέο αυτό ορόσημο, το υπουργείο Ενέργειας «τρέχει» τα μοντέλα για το μείγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και η ΔΕΗ από την πλευρά της καταρτίζει το νέο business plan με τη συνδρομή της McKinsey.

Οι πρώτες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αρχίσουν να βγαίνουν από το σύστημα την άνοιξη του 2020 και θα είναι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (600 MW) και η Μεγαλόπολη ΙΙΙ (300 MW). Σταδιακά και μέχρι το 2023 θα αρχίσουν να αποσύρονται και οι υπόλοιπες μονάδες της ΔΕΗ, με τελευταίες τη μονάδα V του Αγ. Δημητρίου (375 MW) και τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας (660 ΜW). H Πτολεμαΐδα, για την οποία κυβέρνηση και ΔΕΗ αναζητούν ένα βιώσιμο σχέδιο λειτουργίας όπως και ο Αγ. Δημήτριος V, είναι πολύ πιθανόν να παραμείνουν στο σύστημα και μετά το 2023, προκειμένου ο λιγνίτης να συνεχίσει να συμμετέχει στο εθνικό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με ένα μικρό ποσοστό.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο kathimerini.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ολοκλήρωσης της πρωτοβουλίας EUTeens4Green, που διοργανώθηκε, στις Βρυξέλλες, το διήμερο 18-19 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας. Δεκάδες νέοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό τομέα, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συνοδευόμενοι από συντονιστές και υποστηρικτές, βρέθηκαν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, όπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο