Τα «άκουσαν» Χριστοδουλοπούλου και Δρίτσας από τους δημάρχους για το μεταναστευτικό

Ένταση επικράτησε στη σημερινή (26/8) συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για το μεταναστευτικό ζήτημα παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα και όλων των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την αυξημένη ροή μεταναστών.

Η κα Χριστοδουλοπούλου, μετά την τοποθέτηση όλων των δημάρχων και έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπό της ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ενημερώνοντας ως προς τον σχεδιασμό και τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ρωτήσουμε τον κύριο Κυρίτση εάν θα κάνουμε κέντρα υποδοχής, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

.

«Αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα», συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Είστε μια απίστευτη ψεύτρα», απάντησε ο κ. Κυρίτσης, ενώ ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός του τεταμένου κλίματος της συνεδρίασης:

– Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Κάντε μου μήνυση, γίνεστε περίγελος»

– Γ. Κυρίτσης: «Ελάτε στην Κω, δεν τολμάτε»

– Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Δεν θέλω διάλογο μαζί σας. Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ξέρει τον ρόλο σας»

– Γ. Κυρίτσης: «Το δικό σας ρόλο έχουν καταλάβει. Μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ότι έχετε απέλθει»

Κάπου εκεί ωστόσο παρενέβη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατευνάζοντας τα πνεύματα.

Λαμβάνοντας ξανά το λόγο, η κα Χριστοδουλοπούλου «απολογήθηκε» εξαπολύοντας πυρά προς όλους τους δημάρχους: «Στην ουσία είμαι αναπληρώτρια υπουργός εσωτερικών. Βάλαμε το “μεταναστευτικής πολιτικής” αλλά ο ρόλος μου είναι συγκεκριμένος. Δεν είπα ότι θα φτιάξω κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά αλλά μόνο σε εκείνα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Δεν είπα ότι θα κάνω και στη Μύκονο».

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Δρίτσας απαντώντας στις κατηγορίες των δημάρχων ότι δεν υπήρχε επικοινωνία και ενημέρωση. Υπερασπιζόμενος μάλιστα την κα Χριστοδουλοπούλου, σημείωσε: «Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Όταν λέω μέχρι εκεί μπορούμε, δεν είναι γιατί ο υπουργός κάνει διακοπές στη Μύκονο. Εγώ σας συμπονάω».

Από τα πυρά της κας Χριστοδουλοπούλου δεν ξέφυγε ούτε ο δήμαρχος Παιονίας, ο οποίος την κατηγόρησε λέγοντας τα εξής: «Θέλουμε να σας πάρουμε τηλέφωνο και δεν το σηκώνετε».

Πατούλης: Να υπάρξουν άμεσα κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος

«Η ΚΕΔΕ αναδεικνύει το προσφυγικό πρόβλημα που απειλεί τις τοπικές κοινωνίες και τους παραμεθόριους δήμους της χώρας».

Η σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Παρακολούθησης των μεταναστευτικών ροών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και των εμπλεκόμενων υπουργείων, αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ένωσης.

Ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας κινδυνεύει, αντί να πάρει χρήματα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα, καθώς δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες και υποδομές.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. με θέμα το προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε με τη παρουσία των αναπληρωτών Υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, του αρμόδιου γενικού γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτου Φιλιππάκου, καθώς και δημάρχων ακριτικών και παραμεθόριων Δήμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις μεταναστευτικές ροές.

Η ανυπαρξία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και η ανάγκη συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ των δημάρχων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

– Πότε και με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστούν άμεσα χρήματα από την Ε.Ε.
– Πώς θα δημιουργηθούν τα απαραίτητα κέντρα υποδοχής
– Πώς θα γίνει η μετακίνηση των μεταναστών – προσφύγων ταχύτερα κι αποτελεσματικότερα
– Πώς αντίστοιχα θα γίνει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η ταυτοποίηση και υγειονομική εξέταση και περίθαλψη όπου χρειάζεται των προσφύγων μεταναστών

Οι δήμαρχοι κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων τους, μεταξύ άλλων, διατύπωσαν την θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος, κάτι το οποίο φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Κυβέρνησης στη συνάντηση.

Επίσης προτάθηκε από κάποιους παριστάμενους Δημάρχους η ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των μεταναστευτικών ροών στους δήμους όλης της χώρας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης εγκαταστάσεων και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, προτάθηκε να υπάρξει συνάντηση και με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύοντας την κρισιμότητα του ζητήματος για όλη την Ευρώπη, προκειμένου να επιδιωχθεί να εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Οι αιρετοί καταγγέλλουν την ύπαρξη κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και προτείνουν, από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση υποδοχής προσφύγων από άλλες χώρες της Ε.Ε., η μετακίνηση τους σ’ αυτές να γίνεται απευθείας.

Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας σε διάστημα ενός έτους οι ροές προσφύγων από τη Συρία έχουν αυξηθεί κατά 284%. Μάλιστα από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τώρα έχουν εισέλθει στη χώρα 100.000 μετανάστες.
Από την πλευρά της η αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργός Τ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι το πλοίο που έχει ναυλωθεί δεν επαρκεί για τη μεταφορά των μεταναστών, ενώ παραδέχθηκε ότι οι χώροι υποδοχής δεν επαρκούν για τη φιλοξενία των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα.

Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί οι δήμαρχοι: Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Εμμανουήλ Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Οινουσσών Στέφανος Βογιατζής, Καλυμνίων Ιωάννης Γαλούζης, Λέρου Μιχάλης Κόλιας, Αγαθονησίου Ευάγγελος Κοττορός, Κω Γεώργιος Κυρίτσης, Ρόδου Φώτιος Χατζηδιάκος, Χάλκης Μιχάλης Πατρός, Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας και Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε το σύνολο των δημάρχων που προσκλήθηκαν με εξαίρεση τους δήμους Οινουσσών, Αγαθονησίου, Χάλκης και Σύμης οι οποίοι έστειλαν επιστολές.

«Σας παρακαλώ, ούτε σας ξέρω ούτε το τηλέφωνό σας έχω», απάντησε η κα Χριστοδουλοπούλου.

Η ένταση συνεχίστηκε στη συνεδρίαση με πολλούς δημάρχους να αντιδρούν και τον κ. Δρίτσα να τους λέει: «Μιλάτε καλύτερα δεν σας προσέβαλα».

Προς το τέλος της ομιλίας της, απευθυνόμενη σε δήμαρχο που κριτίκαρε τη δουλειά της η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε: «Αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα».


.newsbomb.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο