Η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού διεκδικεί 10% από το πακέτο Γιούνκερ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, μετά από τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου της Επιτροπής Περιφερειών, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ για την επικείμενη χρηματοδότηση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του αναπτυξιακού «Πακέτου Γιούνκερ». Η χρηματοδότηση αυτή αφορά και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το «Πακέτο Γιούνκερ» αποτελεί μία σημαντική χρηματοδοτική ευκαιρία για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων σε όλη την Ελλάδα, η οποία έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Το συνολικό του ύψος του αναπτυξιακού «Πακέτου Γιούνκερ» μάλιστα ξεπερνά κατά 50% το ΕΣΠΑ 20014-2020, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο πρόγραμμα αυτό δεν απαιτείται εθνική συμμετοχή.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Δήμαρχο Πηνειού Α. Καστρινό, πρότειναν στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., το οποίο απεδέχθη ομόφωνα, την εξής πρόταση:

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το CEMR να διεκδικήσει τη θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου ποσοστού 10% από το «Πακέτο Γιούνκερ», το οποίο θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά τοπικές επενδύσεις και δαπάνες. Οι εθνικές αρχές να μη μπορούν να θεσπίσουν μικρότερο ποσοστό, παρά μόνο μεγαλύτερο και δικαιούχοι να είναι οι δήμοι.
Διεκδικούμε ανάλογο ποσοστό και για τους ελληνικούς δήμους. Υπολογίζοντας ότι για την Ελλάδα αναλογούν συνολικά 35-36 δις ευρώ, η ποσόστωση για τους δήμους, θα μπορούσε, κατ΄ ελάχιστο, να χρηματοδοτήσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την κακοκαιρία που...

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών η 18η Απριλίου – Ελεύθερη είσοδος

Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μεγάλο τμήμα του Ναυπλίου λόγω έργων

Λόγω ασφαλτοστρώσεων θα υπάρξει σήμερα 18/4/2024 ως τις 5...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο