40.000 λιγότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς

Συρρίκνωση στο μισό, με 40.000 παιδιά λιγότερα στους παιδικούς σταθμούς και 10.000 απολύσεις εργαζομένων σε αυτούς, προοιωνίζονται οι προβλέψεις της κυβέρνησης που γίνονται από τώρα για τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος στην επόμενη σχολική περίοδο 2015-2016.

Όπως ενημέρωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, οι επιτελείς των αρμοδίων υπουργείων ενημερώνουν ότι τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα είναι περίπου 60-70 εκατομμύρια ευρώ και μετά βίας μπορεί να προσεγγίσουν τα 90-100 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος για την Οικογενειακή Εναρμόνιση φιλοξενούνται στην τρέχουσα σχολική χρονιά 85.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (δημοτικούς, ιδιωτικούς, ΚΔΑΠ) στους οποίους εργάζονται 19.500 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες άπορες, με ανέργους και με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Πέρυσι, κατατέθηκαν πάνω από 120.000 αιτήσεις και έγιναν δεκτές οι 85.000 με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

«Για να επιτευχθεί ο αριθμός-ρεκόρ των 85.000 παιδιών μετά από αγώνες πετύχαμε πέρυσι συνολική χρηματοδότηση 188 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχεται κατά ένα μέρος από ευρωπαϊκά προγράμματα (125 εκατ.) και κατά το υπόλοιπο (63 εκατ.) από εθνικούς πόρους», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε να ληφθούν δράσεις γιατί οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές εάν οι ευρωπαϊκοί πόροι μειωθούν στο μισό ή και ακόμη χαμηλότερα, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες να εξασφαλισθούν εθνικοί πόροι για να συμπληρώσουν το κενό.

Η κατάσταση είναι ήδη από φέτος απελπιστική με τη μη καταβολή των κονδυλίων από τους εθνικούς πόρους, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών. Όπως είπε, από τα 63 εκατομμύρια ευρώ που είχε συμφωνηθεί να διατεθούν από εθνικούς πόρους, θα έπρεπε ήδη να έχουν εκταμιευθεί (Δεκέμβριο-Μάρτιο) δύο δόσεις συνολικού ύψους 33 εκατομμυρίων. «Όμως έχουν εκταμιευθεί μόλις 5 εκατομμύρια», ανέφερε, με συνέπεια να δημιουργούνται χρέη απέναντι σε δήμους αλλά και ιδιώτες.

Η καθυστέρηση στην εκταμίευση εθνικών πόρων εντάσσεται, προφανώς, στην εσωτερική στάση πληρωμών που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και τις δόσεις στο ΔΝΤ, ενώ εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η εσωτερική στάση πληρωμών δημιουργεί ήδη μεγάλα προβλήματα και στην εκτέλεση έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, όπως ανέφεραν στην ίδια συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης και ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου.

Ο κ. Κοιμήσης είπε ότι με προφορική εντολή «μπλοκαρίστηκαν χρήματα του ΕΣΠΑ που είχαν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος επειδή δεν αφορούσαν μισθούς και συντάξεις». Το πρόβλημα είναι οξύτατο διότι δεν γίνονται πληρωμές στους εργολάβους, οι εργασίες διακόπτονται και αυτό θα οδηγήσει στο να ενεργοποιηθούν ρήτρες είτε γιατί δεν τηρούνται οι συμβατικοί χρόνοι είτε διότι λήγει στις 31/12/2015 η δυνατότητα πληρωμής έργων του ΕΣΠΑ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο