Νοεμβρίου 24, 2020

Aνοικτή επιστολή Steve Forbes προς Τσίπρα και Βαρουφάκη

Μαρτίου 12, 2015

Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής, πρώην υποψήφιος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και εκδότης του περιοδικού Forbes, ο Steve Forbes, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του περιοδικού του σαν πένα για να γράψει μια ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ο Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Βαρουφάκη. 

Ο τίτλος της επιστολής είναι :«Η Ελλάδα μπορεί να διδάξει ένα αναγκαίο μάθημα στον κόσμο»:

«Κύριε πρωθυπουργέ Τσίπρα και κύριε υπουργέ Οικονομικών Βαρουφάκη,
Μπορεί να έχετε κερδίσει μια τετράμηνη αναστολή από τους πιστωτές σας, αλλά η κατάστασή σας είναι απελπιστική και αυτό το γνωρίζει ο καθένας και πιο συγκεκριμένα ο ταμίας της Ευρώπης, η Γερμανία. Μάθατε με οδυνηρό τρόπο οτι η ικανότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι μηδαμινή. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι, είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο: την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι πολίτες της Ελλάδας δεν σας έχουν καμία εμπιστοσύνη, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες και την έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα προς δήθεν ασφαλέστερα καταφύγια.
Όντως, έχετε δίκιο στην ένσταση για την αύξηση του ήδη τρομακτικού ΦΠΑ 23%. Και έχετε δίκιο ότι το παρόν πρόγραμμα δεν λειτουργεί. Αλλά οι ιδέες σας για υψηλότερους φόρους στους «πλούσιους», περισσότερους κυβερνητικούς γραφειοκράτες, πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση των κατώτατων μισθών, είναι χειρότερα.
Εάν θέλετε πραγματικά να σώσετε τη χώρα σας και τους ανθρώπους της από αυτή τη φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που θα έπρεπε να κάνετ έτσι ώστε να προωθηθεί άμεσα η οικονομική ανάπτυξη, με την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία που σας δίνει η Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και η ΕΕ, δηλαδή η Γερμανία).
Μετά από όλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επεκταθεί η οικονομία της Ελλάδας. Κοιτάξτε τη γειτονική Βουλγαρία, την Αλβανία και, ναι, τη Μακεδονία (σ.σ.: FYROM). Έχουν άφθονα προβλήματα, αλλά οι επιδόσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές σας. Οι οικονομίες τους έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η δική σας έχει βιώσει μια τρομερή συρρίκνωση. Πρέπει η Ελλάδα να είναι διαρκώς ο πάτος των σκουπιδιών της ΕΕ όταν πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη; Όχι.».

Οι φόροι στην Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ είναι με ενιαίο φορολογικό σύστημα στο 10% για τα προσωπικά εισοδήματα. Υιοθετήστε το δικό σας 10% κατ 'αποκοπή φόρο. Στη συνέχεια, πηγαίνετε ένα καλύτερο και κάθετο συντελεστή εταιρικού φόρου στο επίπεδο 10%. 

Φυσικά, η τρόικα και όλοι οι άλλοι θα ουρλιάζουν ότι δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να το κάνετε αυτό. Η απάντησή σας είναι ότι δεν μπορείτε να την πολυτέλεια να μην. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ενδημική. Το ειδεχθή φορολογικό σας σύστημα είναι ένας λόγος που η Ελλάδα έχει μια μεγάλη άτυπη οικονομία. Για να ενοχλήσει τους Γερμανούς, αναφέρω το παράδειγμα της Ρωσίας. Όταν ο Πούτιν ανέλαβε το 2000, το φορολογικό σύστημα της Ρωσίας ήταν ακόμη πιο περίπλοκο και η διαφθορά μεγαλύτερη απο οτι στην Ελλάδα. Ο Πούτιν τα άλλαξε όλα με τη θέσπιση ενός 13% κατ 'αποκοπή φόρο για τα προσωπικά εισοδήματα και μειώνοντας άλλους φορολογικούς συντελεστές. Τα έσοδα εκτινάχθηκαν στα ύψη αμέσως λόγω της ευκολίας της επιβολής και την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. (Δυστυχώς, αυτό ήταν το αποκορύφωμα της πολιτικής ικανότητας του Ρώσου Προέδρου.)

Οι κυβερνήσεις δεν δημιουργούν πόρους, οι άνθρωποι το κάνουν.

Φόροι και φοροδιαφυγή: Να υπάρξει ένας φόρος της τάξης του 10% για τα προσωπικά εισοδήματα και το συντελεστή εταιρικών φόρων, αλλά και για το φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Η φοροδιαφυγή είναι ενδημική στην Ελλάδα και υπάρχει ένα ειδεχθές φορολογικό σύστημα. Κάντε αυτό που έκανε ο Πούτιν για να εκτιναχθούν τα έσοδα.


Ιδιωτικοποιήσεις: Είναι ένας άμεσος τρόπος για να έρθουν χρήματα και να μειωθεί το βάρος του χρέους. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας ήταν πάρα πολύ διστακτικές και επιπλέον δεν έκαναν μια σχετική απογραφή για το τι ακριβώς κατέχει το κράτος και πόσοι άνθρωποι δουλεύουν σε αυτό. Το 2011 ήμουν στην Αθήνα για μια ημερίδα με θέμα το μέλλον της Ελλάδας. Είχαν έρθει και Πολωνοί επιτετραμένοι που είχαν προχωρήσει σε αρκετές ιδιωτικοποιήσεις και έλεγαν πως ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε καν τους συνάντησε για να μάθει πώς το έκαναν.


Μην διώχνετε τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους: Μην τους κάνετε να νιώθουν παρείσακτοι. Αντίθετα, η κυβέρνηση πρέπει να τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες και δίχως καχυποψία.
Κάντε απλούστερη τη διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης: Πάρτε παράδειγμα το πώς το κάνει η Ν. Ζηλανδία. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα σε αυτόν τον τομέα, αλλά ακόμη χρειάζεται χρόνος για να στήσεις μια επιχείρηση, καθώς παρεμβαίνουν γραφειοκράτες που ζητούν λάδωμα.


Αλλάξτε τους εργατικούς νόμους που σκοτώνουν την δημιουργία νέων θέσεων: Η επιτήρηση στο χώρο της εργασίας από την μεριά του κράτους οδηγεί τους επιχειρηματίες σε απολύσεις, ενώ τους κάνει διστακτικούς στο να προσλάβουν άλλους. Μπορεί τα σωματεία να φωνάξουν, αλλά αν καταρρεύσει η οικονομία η αύξηση της ανεργίας θα είναι ραγδαία.
Ούτε να σκεφτείτε να εγκαταλείψετε το ευρώ: Δεν θα έχει καμία αξία η δραχμή ως νόμισμα. Μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία θα διαλυθεί καθιστώντας τις πρόσφατες δύσκολες στιγμές να μοιάζουν με παράδεισο. Επίσης, μην σκεφτείτε να κάνετε αυτό που έκαναν οι Κύπριοι με τις καταθέσεις, όσο για τους ελέγχους κεφαλαίων, αν κάνετε τα προαναφερθέντα, τότε το κεφάλαιο θα επιστρέψει και θα βοηθήσει την οικονομία να αναπνεύσει.

Ούτε εσείς ούτε οι πιστωτές σας φαίνεται να κατανοούν αυτό που επιτρέπει στην οικονομία να ευημερήσει. Δεν είστε οι μόνοι, η σύγχυση είναι παγκόσμια. Όταν οι ΗΠΑ εκλέξουν νέο πρόεδρο μέσα σε δύο χρόνια, αυτό θα αλλάξει, αλλά θα είναι πολύ αργά για να διαθέσουν την Ελλάδα περισσότερη περιττή ταλαιπωρία.»

 

http://www.forbes.com/sites/steveforbes/2015/03/03/greece-can-teach-the-world-a-needed-lesson/

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 19:44

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia