Μαρτίου 20, 2018

Μείωση αφορολογήτου από το 2019 προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Στο πλευρο του ΔΝΤ τάσσεται ο ΟΟΣΑ στη νέα του έκθεση για την Ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βελτίωσε τη φορολογική συμμόρφωση και μείωσε το αφορολόγητο όριο κατά το ένα τρίτο στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με εφαρμογή από το 2019»

Να υπενθυμίσουμε ότι η διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προβλέπει ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί από την 1/1/2020. Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί η μείωση αυτή να έρθει ένα έτος νωρίτερα, δηλαδή το 2019, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Επίσης, το ΔΝΤ θέλει να καθυστερήσει η εφαρμογή των λεγόμενων αντίμετρων (μείωση φορολογικών συντελεστών, αύξηση κοινωνικών δαπανών κ.ά.) της λιτότητας, δηλαδή να αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2021 ή και αργότερα. 

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ τονίζει πως βασική πρόκληση παραμένει η «μαύρη» εργασία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε χώρες - όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία, αλλά και η Ιταλία και η Ελλάδα - η μαύρη εργασία παραμένει βασική πρόκληση για την προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης. «Η αντιμετώπισή του απαιτεί μεταρρυθμίσεις των επιβαρυντικών ρυθμίσεων για τα προϊόντα και την εργασία, μαζί με την μείωση της φορολογίας της εργασίας των χαμηλά αμειβόμενων εργαζόμενων, όπου αυτή παραμένει υψηλή» αναφέρει.

Ωστόσο διευκρινίζει πως τόσο η χώρα μας όσο και η γειτονική Ιταλία εφάρμοσαν μεγάλα προγράμματα για να ενισχύσουν την κοινωνική προστασία. Η έκθεση (Economic Policy Reforms 2018: Going for Growth) σημειώνει ότι η Ελλάδα υλοποίησε σε εθνικό επίπεδο το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενισχύοντας την υποδομή για τον εντοπισμό των δικαιούχων νοικοκυριών και τη μεταβίβαση πόρων.

Παράλληλα επισημαίνει πως υπήρξε και πρόοδος στη μεταρρύθμιση για τη «δημόσια διοίκηση»  που ψηφίστηκε το 2016 και αποσκοπεί στη μείωση των πολιτικών παρεμβάσεων καθώς και στην αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αναφορικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η Ελλάδα καθιέρωσε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ 15 χώρες έχουν μεταρρυθμίσει πρόσφατα το πτωχευτικό τους σύστημα σε αυτές ωστόσο με τις μεγαλύτερες σχετικές μεταρρυθμίσεις συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων και η χώρα μας. «Οι χώρες με τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό είναι η Χιλή, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία» αναφέρει η έκθεση. Όσο για τα εμπόδια στην αναδιάρθρωση (χρεών) μειώθηκαν επίσης σε 10 χώρες, ενώ οι μεταρρυθμίσεις σχετικά με το προσωπικό κόστος των χρεοκοπημένων επιχειρηματιών ήταν λιγότερο φιλόδοξες, «με μόνο τη Χιλή, την Ελλάδα και την Ισπανία να προωθούν μεταρρυθμίσεις από το 2010».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στις χώρες - μέλη του συνολικά, ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για συνέχιση της επιβράδυνσης που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη διετία. «Με βάση την επισκόπηση των δράσεων που υλοποιήθηκαν αναφορικά με τις προτεραιότητες διαρθρωτικών πολιτικών σε αυτή την έκθεση Going for Growth, υπάρχουν λίγες ενδείξεις μίας επικείμενης ενίσχυσης του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων. Αν δείχνει κάτι η έκθεση, αυτό είναι μία περαιτέρω επιβράδυνση το 2017 σε σχέση με τον ήδη περιορισμένο ρυθμό που σημειώθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια». «Η επάνοδος υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προσφέρει έναν παράθυρο ευκαιρίας για να γίνει νέα πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με υψηλότερες πιθανότητες να καρποφορήσουν πιο γρήγορα», προσθέτει η έκθεση.

insider.gr

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia