Φεβρουαρίου 22, 2018

Δικές της γεωτρήσεις ετοιμάζει η Τουρκία

Μετά τον «πόλεμο των Navtex», τον οποίο διεξάγει η Τουρκία κατά των γεωτρήσεων της Κύπρου στην ΑΟΖ, προετοιμάζει τις δικές της γεωτρήσεις τον Μάρτιο. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χουριέτ, το γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία από τη Νότια Κορέα, αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Μάρτιο.

 Μετά τις απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες αναμένεται να μεταφερθεί στην περιοχή, την οποία χαρτογραφεί η τουρκική εφημερίδα, στο σχετικό δημοσίευμα. 

Η εφημερίδα Μιλλιέτ με τίτλο «Ελληνοκυπριακές ιστοσελίδες το ανακοίνωσαν. Άρχισε το ξήλωμα (της πλατφόρμας)» αναφέρει ότι η κρίση συνεχίζεται εδώ και 12 μέρες.

Η Ακσάμ με τίτλο ο «Ελληνικός και κυπριακός τύπος: 48 κρίσιμες ώρες στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με την εφημερίδα ο ελληνικός και κυπριακός Τύπος παραδέχεται ότι οι Ελληνοκύπριοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση και ότι η Τουρκία εμπόδισε τη γεώτρηση και για πρώτη φορά δεν τα κατάφεραν.

Το CNNTurk αναφέρει ότι η ένταση στην Μεσόγειο κλιμακώνεται, ενώ επικαλείται σχόλιο ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου στο πρακτορείο Ντογάν ότι «η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της ενέργειας είναι απαράδεκτη» και ότι «οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συνέλθουν» καθώς «το φυσικό αέριο είναι κοινή περιουσία Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων».

Ενημέρωση από Ακιντζί

Για το φυσικό αέριο και για το Κυπριακό ενημέρωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

Σε δηλώσεις, μετά τις συναντήσεις, ο κ. Ακιντζί εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς για το φυσικό αέριο. «Οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα της απροθυμίας της στο να διαμοιραστεί τον φυσικό πλούτο της νήσου», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «είναι έτοιμη να συνεργαστεί, αλλά δυστυχώς οι εκκλήσεις μας δεν εισακούστηκαν».

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι θα γίνει βολιδοσκόπηση από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκοκυπριακής πλευράς ο κ. Ακιντζί δεν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, αρνητικός να συμμετάσχει σε δείπνο με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

insider.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 10:27

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia