Κυπριακή ΑΟΖ: Για δέκατη μέρα η Άγκυρα παρεμποδίζει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμετακίνητη στις θέσεις της παραμένει η Άγκυρα, με την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ να παραμένει τεταμένη. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία συνεχίζουν να απαγορεύουν στο πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, «Saipem 12000» να προχωρήσει σε γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά». 

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, της Κύπρου, της Ιταλίας αλλά και η ΕΕ περιμένουν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία λήξης της παράνομης τουρκικής  «Navtex». Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει αν η Άγκυρα θα εκδώσει καινούρια. 

Η ιταλική ΕΝΙ που πραγματοποιεί τη γεώτρηση έχει χαρακτηρίσει το θέμα διπλωματικό. Το γεωτρύπανο θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο. 
Navtex εξέδωσε και η Κύπρος 

Τη Δευτέρα, τίθενται σε ισχύ δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.

Τι γράφουν οι κυπριακές εφημερίδες

Στο ζήτημα αναφέρονται και οι εφημερίδες της Κύπρου. Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Τελεσίγραφο από Ερντογάν- Θέλει συνδιαχείριση – διαχωρισμό αερίου και μοντέλο δύο κρατών στο Κυπριακό», αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να τραβήξει το ζήτημα στα άκρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία «περνά μέσα από τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε ένα μοντέλο, που θα παραπέμπει σε δυο κράτη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν διάφορα σενάρια, τα οποία όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβει η ‘Αγκυρα. 

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα 

Το πρώτο σενάριο, αναφέρει η εφημερίδα, είναι να μην ανανεώσει η Τουρκία τη Navtex, στις 22 Φεβρουαρίου και το γεωτρύπανο να προχωρήσει στο τεμάχιο 3 και να αρχίσει στις προγραμματισμένες έρευνες, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται εκτός των ορίων που «διεκδικεί» η Τουρκία. 

Το δεύτερο σενάριο είναι η ανανέωση της Navtex και ως εκ τούτου, η αποχώρηση του γεωτρύπανου, γεγονός που δημιουργεί δυσχερή δεδομένα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, αφού ματαιώνονται οι σχεδιασμοί. 

Τρίτο σενάριο είναι να εκτονωθεί η κρίση, μετά και τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρασκήνιο. Όμως, ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνει αυτό, δεδομένου του ότι η Τουρκία είναι αστάθμητος παράγοντας.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα, το καλύτερο σενάριο είναι εντός της εβδομάδος να υπάρξει αποχώρηση των τουρκικών πολεμικών και εκτόνωση της κρίσης, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε το πρόγραμμα τίθεται στο έλεος των προθέσεων της Τουρκίας. Το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να παγώσει, μετά που πέτυχε τον πρώτο στόχο με τεμάχιο 3 και ΕΝΙ, μέρος του προγράμματος καθορίζοντας πού θα δραστηριοποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς, και δεν μπορεί να επιβάλει απαγόρευση σε ΤΟΤΑΛ και ΜΟΜΠΙΛ, καθώς Γαλλία και ΗΠΑ δεν είναι Ιταλία.

«Νέα δεδομένα επί της θαλάσσης»

Η εφημερίδα «Πολίτης» με τίτλο «Νέα δεδομένα επί της θαλάσσης» αναφέρει ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ’ όσο φαίνονται. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέραν των διαχρονικών γεωπολιτικών βλέψεων των μεγάλων (ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ) και των μεσαίων (Αίγυπτος -Τουρκία- Ισραήλ -Ελλάδα), άρχισαν να προστίθενται, να ξεδιπλώνονται εδώ και μια δεκαετία διάφορες προσεγγίσεις, έχοντας όλες εντάξει στη βασική τους ανάλυση τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου. 

Ο διευθυντής του «Πολίτη», Διονύσης Διονυσίου, υποστηρίζει ότι «όλα ξεκίνησαν με τα πρώτα κοιτάσματα της Αιγύπτου, ακολούθησαν τα μεγάλα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ, για να φτάσουμε στα κοιτάσματα Αφροδίτη και Καλυψώ της Κύπρου». Γράφτηκε, θυμίζει, επανειλημμένα ότι το φυσικό αέριο της Λεβαντίνης «μπορεί να αποτελέσει ευλογία ή και κατάρα».

Σε αυτό το σκηνικό, σημειώνεται, η Κύπρος και ο λαός της, ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία της, σε συνδυασμό με την παρουσία της ως πλήρες μέλος της ΕΕ, βρίσκονται μπροστά σε μια υπαρκτή γεωπολιτική αναβάθμιση.

 «Σε μια χώρα βεβαίως, όπου υπερισχύει ο φόβος και βασιλεύει η μιζέρια δεν είναι εύκολο να δει κάποιος τις προοπτικές. Δεν βοηθά καθόλου και ο περιβάλλων γεωπολιτικός χώρος, ο οποίος διέπεται από πολιτική ρευστότητα, οικονομική δυσπραγία και τεράστια δημοκρατικά ελλείμματα. Κι όμως, η ζοφερή σημερινή εικόνα θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική» , καταλήγει η ανάλυση.

protothema.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η...

Επιτρεπόμενο Ωράριο Λειτουργίας Καταστημάτων

  Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας: 1ον.  ΩΡΑΡΙΟ:  Από τις 6:00  έως  τις  21:00,         ΗΜΕΡΕΣ:  Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, εκτός από τις εξής ημέρες:         α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),         β) την ημέρα της εορτής των

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα εξορμήσει στο όρος Ζάβιτσα της Κυνουρίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων...
00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο