Τα Media αντιμετωπίζουν τον νόμο της ζούγκλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την πίεση από τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Amazon, η Apple και το Netflix να αυξάνεται συνεχώς αλλά και τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς «παίχτες» να γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι μέσω εξαγορών, οι εταιρείες media ανακαλύπτουν ότι αυτό που υπερισχύει στην αγορά είναι ο «νόμος της ζούγκλας».  

Και σε ένα επιχειρηματικό τοπίο όπου το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» το μέγεθος μετράει. Αυτό είναι το σήμα που στέλνει στην αγορά συμφωνίες –μαμούθ που βρίσκονται στα σκαριά, όπως αυτή της εξαγοράς της 21st Century Fox από την Walt Disney και της εξαγοράς της Time Warner από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T.  

Δεν είναι όμως μόνο το μέγεθος που οδηγεί σε έναν μεγάλο κύκλο συμφωνιών στον τομέα των media. Η άνοδος του video streaming από πρωτοπόρους του κλάδου όπως η Netflix και ηAmazon έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην τηλεοπτική αγορά. Το νέο τοπίο που δημιουργεί το streaming αφήνει τα μεσαίου μεγέθους κανάλια σε μια πολύ δύσκολη θέση. «Εταιρίες μεσαίου μεγέθους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να ποδοπατηθούν από τους μεγάλους παίχτες εκτός και αν καταφέρουν να βρουν το δικό τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», σημειώνει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος της Νέας Υόρκης.

Η τεκτονική αλλαγή στη βιομηχανία του θεάματος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό: Η AT&T γνωστή ως εταιρεία τηλεπικοινωνιών έδειξε τις φιλοδοξίες της για επέκταση στα media όταν αγόρασε έναντι 48,5 δισ. την εταιρεία δορυφόρων DirecTV το 2014. Δύο χρόνια αργότερα έβαλε ένα ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα επιχειρώντας να εξαγοράσει έναντι 85,4 δισ. δολαρίων την Time Warner, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων τα κανάλια HBO, CNN καθώς και το στούντιο ταινιών Warner Bros. Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να σταματήσει την συμφωνία λόγω ζητημάτων ανταγωνισμού και πλέον η υπόθεση έχει φθάσει στα δικαστήρια.

Σε συμφωνίες προχωρούν και μικρότεροι παίχτες όπως η Discovery Communications που αγόρασε την Scripps Networks στην οποία ανήκει το Food Network για 14,6 δισ. δολάρια ή ηLionsgate πού ξόδεψε 4,4 δισ. για να αγοράσει το συνδρομητικό κανάλι Starz. Παράλληλα κυκλοφορούν φήμες και για πιθανή εξαγορά της AMC Networks, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από δημοφιλείς σειρές όπως το The Walking Dead και το Mad Men.

Στο πλαίσιο αυτό ανανεώνονται και οι προσπάθειες για τον «επανένωση» του CBS και τηςViacom. Οι δρόμοι των δύο εταιρειών χώρισαν το 2006 και μια δεκαετία αργότερα, το 2016, η οικογένεια Ρεντστόουν που κατέχει πλειοψηφικά ποσοστά και στις δύο εταιρείες είχε προσπαθήσει να τις ενώσει και πάλι συναντώντας αντίσταση από τους υπόλοιπους μετόχους. Τώρα, όμως, οι καταστάσεις έχουν αλλάξει. Τα καλωδιακά κανάλια της Viacom όπως το MTV και το Nickolodeon έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ενώ από την άλλη το CBS έχει το κανάλι με την μεγαλύτερη τηλεθέαση και αναζητεί νέες πηγές εσόδων μέσω της διαδικτυακής του πλατφόρμας.

Η ανακοίνωση των δύο εταιρειών περί πιθανής συμφωνίας δείχνει εμμέσως ότι ο κύκλος των πιθανών συνεταίρων μειώνεται και ότι οι δύο εταιρείες δεν θέλουν να μείνουν μόνες τους όταν ολοκληρωθεί ο χορός των συγχωνεύσεων.

Όμως καθώς οι παραδοσιακές εταιρείες ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους δεν μπορούν να συνεχίσουν να αγνοούν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Τόσο η Amazon όσο και η Netflix ξοδεύουν τεράστια ποσά για την δημιουργία περισσότερου περιεχομένου με στόχο να τραβήξουν τα βλέμματα των τηλεθεατών μακριά από την παραδοσιακή τηλεόραση. Στο μεταξύ η Google Και ηApple έχουν την οικονομική δυνατότητα και την τεχνολογική δύναμη να καταστρέψουν ακόμη και τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς τιτάνες των media.

Μέχρι πρόσφατα ο Ρούπερτ Μέρντοχ ήταν γνωστός από την δυνατότητα του να χτίζει αυτοκρατορίας. Μπορεί τελικά να μείνει γνωστός από την μεγάλη ανακατάταξη που ξεκίνησε από την έξοδο του από την βιομηχανία. 

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο