Ιανουαρίου 14, 2018

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κρυπτονόμισμα Bitcoin

Τώρα τελευταία, όλοι μιλάνε για το Bitcoin και την ξέφρενη ανοδική πορεία στην αξία του, η οποία κάποια στιγμή έφτασε τα 19.193,72 δολάρια. Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα 10πλασίασε την τιμή του από τον περασμένα Ιανουάριο, ενώ αξίζει 100.000 φορές περισσότερο από την αξία του το 2010.

Πολλοί, ειδικά οι κεντρικές τράπεζες των χωρών, το βλέπουν με καχυποψία, καθώς θεωρούν ότι χρησιμοποιείται από τρομοκράτες, εμπόρους ναρκωτικών, εγκληματίες και από όσους ξεπλένουν μαύρο χρήμα. Άλλοι, πάλι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανέβουν στο “τρένο” του Bitcoin που θα τους οδηγήσει σε ξέφρενα κέρδη.

Τι είναι το Bitcoin

Το Bitcoin είναι το πρώτο από μια σειρά νομισμάτων που ονομάζονται κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για ψηφιακά χρήματα σε άυλη μορφή που δεν αντιστοιχούν σε χειροπιαστά νομίσματα. Τα bitcoin, χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένο κώδικα για να εξασφαλίζουν τις συναλλαγές και να ελέγχουν την παραγωγή νέων νομισμάτων.

Η ιδέα πίσω από τα κρυπτονομίσματα, είναι να υπάρχει ένα νόμισμα που να μην ελέγχεται από τις κεντρικές τράπεζες, να προσφέρει παγκόσμιες συναλλαγές χωρίς προμήθειες και κόστη και να εξασφαλίζει απόλυτη ανωνυμία στην ταυτότητα του χρήστη.

Ο χρήστης έχει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στο οποίο φυλάει τα Bitcoin του και το οποίο μπορεί να είναι online σε κάποιο cloud ή σε κάποια συσκευή π.χ το κινητό του. Αν χαθεί, όμως, η συσκευή χάνονται για πάντα και τα Bitcoin.

Η μεγάλη αποδοχή του Bitcoin, δημιούργησε μια σειρά από κρυπτονομίσματα-αντίγραφα, τα οποία ονομάζονται “Altcoins” (Alternative coins – Εναλλακτικά νομίσματα), όπως τα Litecoin, Peercoin, Feathercoin, Ethereum και άλλα.

Ποιος το δημιούργησε

To Bitcoin δημιουργήθηκε το 2009 από το Satoshi Nakamoto, ο οποίος όμως δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο και κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μια ολόκληρη ομάδα προγραμματιστών. Ο Nakamoto έχει να δώσει σημάδια ζωής από το 2012 και λέγεται ότι έχει στην κατοχή του 1.000.000 Bitcoins.

Πώς λειτουργεί το Bitcoin

Το Bitcoin χρησιμοποιεί μια σειρά από κρυπτογραφημένα block-κώδικες τα οποία επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των συναλλαγών. Η καταγραφή και η επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών των block γίνεται από τους εθελοντές χρήστες, οι οποίοι συμμετέχουν στο σύστημα, προσφέροντας την υπολογιστική δύναμη των κομπιούτερ τους και το ρεύμα που καταναλώνουν. Αυτοί οι χρήστες, ανταμείβονται για τις υπηρεσίες τους με νέα Bitcoin και αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως Bitcoin Mining (εξόρυξη).

Όταν πρωτοεμφανίστηκε το Bitcoin, το mining ήταν σχετικά εύκολο και η ανταμοιβή ήταν μεγάλη. Ο σχεδιασμός όμως του Bitcoin είναι τέτοιος, ώστε να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να λύσει κανείς το κρυπτογραφημένο block. Και επιπλέον, οι ανταμοιβές μειώνονται περίπου στο μισό κάθε 4 χρόνια. Το 2013, ήταν 50 Bitcoins για κάθε block, ενώ σήμερα είναι 12,5 και το 2021 θα είναι 6,25 κτλ.

Με βάση αυτό το σύστημα, το τελευταίο Bitcoin προβλέπεται να δημιουργηθεί το 2140 και ο τελικός τους αριθμός θα ανέρχεται σε 21.000.000 Bitcoins. Σήμερα, κυκλοφορούν περίπου 16 εκατομμύρια Bitcoins.

Από πού αγοράζει κανείς Bitcoin

Από τα ειδικά ανταλλακτήρια, όπως είναι το Coinbase.

Ποιο είναι το μέλλον του Bitcoin

Σίγουρα, το Bitcoin ήρθε να ταράξει τα νερά του παγκόσμιου νομισματικού χάρτη. Πολλές κυβερνήσεις, όμως, το αντιμετωπίζουν με καχυποψία και προσπαθούν να ελέγξουν τις συναλλαγές του. Επιπλέον, οι διακυμάνσεις στην αξία του είναι τόσο μεγάλες, που η όλη επένδυση έχει πολύ ρίσκο. Οπότε, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια θα είναι η τύχη του. Το μέλλον θα δείξει.

tsemperlidou.gr

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia