Οι φθηνές μπαταρίες «ροκανίζουν» τα κέρδη της Apple

Σε «απειλή» για τις πωλήσεις των νέων iPhone εξελίσσεται η δέσμευση της Apple να διαθέσει μπαταρίες αντικατάστασης για τα παλαιότερα μοντέλα σε προνομιακή τιμή.

Ο αναλυτής της Barclays, Μαρκ Μόσκοβιτς, προειδοποιεί ότι οι φθηνότερες μπαταρίες θα περικόψουν τις πωλήσεις του 2018 κατά εκατομμύρια. Η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την ανακοίνωση μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι προκαλεί στοχευμένα επιβράδυνση των παλαιότερων μοντέλων μέσω της αναβάθμισης λογισμικού. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν να αποτρέψει τον αιφνίδιο τερματισμό της λειτουργίας των παλαιότερων συσκευών και όχι για να αναγκάσει τους χρήστες να αγοράσουν νέες συσκευές.

Μετά την αποκάλυψη της είδησης, ωστόσο, η Apple ζήτησε δημοσίως συγνώμη και δεσμεύτηκε ότι θα διαθέτει τις μπαταρίες αντικατάστασης στην τιμή των 29 δολαρίων, έναντι 79 που κόστιζαν μέχρι πρότινος στις ΗΠΑ οι μπαταρίες των προηγούμενων iPhone.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η άμεση αντίδραση της Apple ήταν θετική για τη δημόσια εικόνα της, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχία ότι με την ενέργεια αυτή υπονομεύονται οι μελλοντικές πωλήσεις των νέων iPhone –οι οποίες αναλογούν στα 2/3 των εσόδων της Apple.

«Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό των πελατών να προτιμήσει την αντικατάσταση της μπαταρίας, από την αγορά νέου μοντέλου, η επίπτωση στις πωλήσεις των iPhone θα είναι σημαντική», υπογραμμίζει ο Μόσκοβιτς σε σημείωμά του προς τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν 519 εκατ. χρήστες που μπορούν να επωφεληθούν της προσφοράς των 29 δολαρίων και ο Μόσκοβιτς εκτιμά ότι το 10% θα αδράξει την ευκαιρία αναβάλλοντας την αγορά νέου μοντέλου φέτος. Αυτό σημαίνει ότι η Apple θα δει τις πωλήσεις της να «ροκανίζονται» κατά 16 εκατομμύρια μοντέλα το 2018.

Το πρόγραμμα προνομιακής αντικατάστασης μπαταρίας θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το περασμένο χρόνο, η μετοχή της Apple σημείωσε άλμα 50% κυρίως λόγω των προσδοκιών για «υπερκέρδη» από τα δύο νέα μοντέλα iPhone, Χ και 8, τα οποία κυκλοφόρησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2017. 

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο