Σε έξαρση η διαδικτυακή παρενόχληση – Πώς να προστατευτείτε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα τρομακτικό 70% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν σε έρευνα απάντησαν ότι δέχτηκαν κάποιο είδους παρενόχλησης μέσω διαδικτύου το 2017.

Το διαδίκτυο μας κάνει όλους πιο επιθετικούς, επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά μας να συναναστρεφόμαστε και οι γυναίκες και οι μειονότητες ήδη νιώθουν τον αρνητικό αντίκτυπο.

Και δεν πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μόνο κάποια συγκεκριμένη γενιά. Μεγαλύτεροι πολίτες αναφέρουν περισσότερη διαδικτυακή παρενόχληση από ποτέ άλλοτε σύμφωνα με νέα έρευνα στην που διεξήχθη στην Αυστραλία.

Υπάρχει μάλιστα ένα σημαντικό άλμα στον αριθμό των πολιτών που δηλώνουν ότι παρενοχλήθηκαν μέσω του διαδικτύου, με ένα αστρονομικό  70% αυτών που απάντησαν, να δηλώνουν κάποιου είδους διαδικτυακή παρενόχληση ή κακοποίηση.

Η μελέτη, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία διαδικτυακής προστασίας Norton της Symantec, και δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει αύξηση των ανθρώπων που έπεσαν θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης σε όλο το ηλικιακό φάσμα, με τις ηλικίες άνω των 40 ετών να δείχνουν τη σημαντικότερη αύξηση από το 37% το 2016 στο 61% το 2017.

Η δεύτερη έρευνα διαδικτυακής παρενόχλησης της Norton αποκάλυψε:

Μία γενική αύξηση στους ανθρώπους σε όλο το φάσμα των ηλικιών που δέχθηκαν διαδικτυακή παρενόχληση.

Η κακοποίηση, οι προσβολές, το κακόβουλο κουτσομπολιό και το να υπόκειται κάποιος σε αρνητικές φήμες έχουν γίνει κοινότυπα,

Οι μειονότητες υποφέρουν ως αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας LGBTIQ, τους συνανθρώπους μας με νοητικά προβλήματα και με θέματα με το σωματικό βάρος τους;

Οι άνδρες δεν μοιράζονται τα προβλήματά τους με τους άλλους, αλλά αντίθετα αποκόβονται ακόμα περισσότερο από την κοινωνία, και

Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν ανεπιθύμητο, σεξουαλικό – πορνογραφικό υλικό.

Οι ηλικίες κάτω των 30 είναι οι πιο στοχοποιημένες, με το 85% να αναφέρει διαδικτυακή παρενόχληση, αλλά και το να έχει πέσει θύμα πιο σοβαρών μορφών διαδικτυακής κακοποίησης όπως το διαδικτυακό bullying, η διαδικτυακή παρακολούθησή (cyberstalking) και η σεξουαλική παρενόχληση.

Όταν κάποιος προσπαθήσει να εντοπίσει ποιοι διαπράττουν το διαδικτυακό bullying, οι άνδρες πιο συχνά δήλωσαν ότι αυτοί που τους παρενόχλησαν τους ήταν εντελώς άγνωστοι.
 
Οι γυναίκες ανέφεραν πιο αρνητικές συναισθηματικές επιπτώσεις από τους άντρες, με το 33% να εκφράζει θυμό, 32% άγχος και 29% κατάθλιψη.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που έφτασαν στην κατάθλιψη, ως αποτέλεσμα των εμπειριών τους, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, που οι συντάκτες της μελέτης δήλωσαν ότι επιβεβαιώνει τoν επιβλαβή ρόλο της διαδικτυακής παρενόχλησης στην ψυχική υγεία, όπως και την ανάγκη εκπαίδευσης όλων των χρηστών του διαδικτύου σε σχέση με την διαδικτυακή ασφάλεια.

Τι όμως είναι το διαδικτυακό bullying;

Το να σου αποστέλλονται προσβλητικά ή επίβουλα μηνύματα από κάποιον που τον γνωρίζεις ή που δεν ξέρεις την ταυτότητά του,

Το να λαμβάνεις αναιδή, απειλητικά ή μειωτικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter ή μέσω ιστοσελίδων και διαδικτυακών φόρουμ,

Το να στέλνει κάποιος φωτογραφίες ή βίντεό σου σε άλλους με σκοπό να σε εκθέσει,

Το να διαδίδονται φήμες για εσένα μέσω emails ή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή μηνυμάτων SMS;

To να προσπαθεί να σε εμποδίσει κάποιος από το να επικοινωνήσεις με άλλους;

Το να κλέβει κάποιος τα passwords σου ή να μπαίνει χωρίς άδεια στους λογαριασμούς σου και να αλλάζει πληροφορίες εκεί,

Το να στήνει κάποιος ψεύτικα προφίλ και να παριστάνει ότι είναι κάποιος τρίτος, ανεβάζοντας μηνύματα ή αλλάζοντας το status.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από τη διαδικτυακή παρενόχληση:

Ελέγξτε τη διαδικτυακή παρουσία σας σε όλες τις συσκευές σας:

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ασφάλειας και ιδιωτικό ήττας που έχετε,

Αλλάζετε τακτικά τα passwords σας.

Αναγνωρίστε το πρόβλημα όταν προκύψει και κινηθείτε γρήγορα:

Μην απαντήσετε σε αυτόν που σας παρενοχλεί,

Κρατήστε αποδεικτικά στοιχεία  της παρενόχλησης κάνοντας ένα αντίγραφο ή φωτογραφίζοντας το μήνυμα, τη φωτογραφία ή το βίντεο,

Αν είστε μάρτυς διαδικτυακής παρενόχλησης, βοηθήστε παρέχοντας υποστήριξη στο πρόσωπο που τη δέχεται, και ανάλογα με την περίσταση, ενημερώστε αυτούς που τη διαπράττουν ότι η συμπεριφορά τους είναι μη αποδεκτή.

Καταγγείλτε:

Αν κάποιος πει ή κάνει κάτι που είναι απρεπές ή το εκλάβετε ως παρενόχληση, καταγγείλτε το στις αρμόδιες αρχές άμεσα.

Αν η επιβλαβής συμπεριφορά πραγματοποιηθεί σε κάποιο ιστότοπο, επικοινωνήστε με τους διαχειριστές του χώρου αυτού και απαιτήστε να αφαιρεθεί το υλικό που σας αφορά και να ληφθούν περιοριστικά μέτρα εναντίον των δραστών (αν αυτό είναι δυνατόν).

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-647 64 64, 210-647 69 59

Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr 
  
Μέσω twitter στο @CyberAlertGR

Μέσω Facebookhttps://el-gr.facebook.com/CyberAlertGR/

huffingtonpost.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο