Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης: Σημαντικά προβλήματα χρίζουν άμεση αντιμετώπιση

Παρακάτω δημοσιοποιούμε επιστολή η οποία στάλθηκε από το Σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, στην οποία έχουν καταγραφεί σημαντικά προβλήματα της πόλης, η αντιμετώπιση των οποίων έχει επείγοντα χαρακτήρα. Τις επόμενες μέρες η επιστολή θα σταλεί και στους τοπικούς εκπροσώπους, τους βουλευτές της Μεσσηνίας, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.

Αξιότιμοι κύριοι,

Κατ’ αρχάς σας ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις απόψεις του συλλόγου μας για σημαντικά προβλήματα της Μεθώνης, να ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις και να διαπιστώσουμε με ικανοποίηση την πρόθεση όλων των δημοτικών παρατάξεων να συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους.

Όπως γνωρίζετε αυτά τα σημαντικά προβλήματα της πόλης – όπως η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού του Δήμου (ΣΧΟΟΑΠ), η αποκατάσταση & ανάπλαση της ακτής και η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του κάστρου – δεν έχουν μόνο τοπικό χαρακτήρα αλλά τα περισσότερα αφορούν συνολικά το Δήμο.

Θα θέλαμε, επιθυμώντας να συμβάλουμε στη βέλτιστη αντιμετώπισή τους, να θέσουμε υπόψη σας μερικά πρόσθετα στοιχεία για κάθε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ).

Το σχέδιο είναι βαλτωμένο εδώ και πολλά χρόνια και επείγει η έγκρισή του διότι, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στα έργα υποδομής που τυχόν αποφασιστούν.

Ειδικότερα για τη Μεθώνη η ανάπλαση της παραλίας, η μελέτη η οποία έχει προκηρυχτεί από το Δήμο, δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί.

Μελέτη αντιμετώπισης του φαινομένου της διάβρωσης του κάστρου και της παράκτιας ζώνης του οικισμού της Μεθώνης.

Πρόκειται για την τελευταία ίσως ευκαιρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι επιπτώσεις του οποίου ήταν ιδιαίτερα ορατές το φετινό καλοκαίρι και έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους πολίτες και θλίψη και προβληματισμό στους επισκέπτες.

Ο σύλλογός μας ασχολείται με το πρόβλημα από την ίδρυσή του (2008) και έχει δημοσιοποιήσει τις άστοχες και διαχρονικές βλαπτικές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο οι οποίες επιδείνωσαν το πρόβλημα.

Το 2014 διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Δήμο ανοιχτή συνέλευση κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι αν εφαρμοζόταν η μελέτη – αξίας 200.000 ΕΥΡΩ – η παραλία της Μεθώνης θα υφίστατο ανεπανόρθωτη καταστροφή. Η μελέτη πετάχτηκε μετά από έξι χρόνια στον «κάλαθο των αχρήστων» και τα 200.000 ΕΥΡΩ σπαταλήθηκαν άσκοπα.

Είναι προφανές ότι η επιλογή των μελετητών θα πρέπει να γίνει με αυστηρά κριτήρια εμπειρίας σε παρόμοια έργα, να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων έργων και η σύμβαση η οποία θα υπογραφεί να προβλέπει δημόσιες διαβουλεύσεις σε κάθε στάδιο. Ο ΣΦΚΜ έχει ήδη συγκροτήσει υποστηρικτική ομάδα ειδικών και προτίθεται να συμμετέχει ενεργά στις δημόσιες διαβουλεύσεις.

Η μελέτη που έχει προκηρυχθεί – αξίας 400.000 ΕΥΡΩ περίπου – μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης του προβλήματος των διαβρώσεων του κάστρου και της παραλίας και τα χρήματα να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο.

Σας ενημερώνουμε τέλος ότι υπάρχει μια σημαντική ερευνητική εργασία δύο αμερικανικών πανεπιστημίων (University of Delaware & University of Minnesota, 1977) η οποία αφορά στη διάβρωση της ακτογραμμής της Μεθώνης και περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία, κατά τη γνώμη μας, είναι σκόπιμο να τεθούν υπόψη των μελετητών που θα επιλεγούν (επισυνάπτεται το σχετικό κείμενο και ανεπίσημη μετάφρασή του). 

Έργα αναστήλωσης του κάστρου

Επισυνάπτεται φυλλάδιο του συλλόγου μας στο οποίο παρουσιάζονται οι εκτεταμένες καταρρεύσεις του κάστρου με σημαντικότερη εκείνη του δυτικού τείχους. Είναι συνεπώς ότι αναγκαίος ένας σχεδιασμός σε βάθος χρόνου και η εφαρμογή άμεσων επεμβάσεων τουλάχιστον στο δυτικό τείχος για να διασωθεί το εμβληματικό κάστρο. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για το κάστρο της Μεθώνης η διαδικασία που εφαρμόστηκε με σύμπραξη του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας και του Δήμου για το κάστρο της Κορώνης ώστε να προωθηθούν άμεσα η μελέτη και τα σχετικά έργα. 

Αποκατάσταση του φωτισμού του κάστρου

Ο σύλλογος προσπαθεί να συμβάλει στην αποκατάσταση του φωτισμού από το 2012. Έχει στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες περισσότερες από 45 επιστολές και υπομνήματα, έχει συντάξει τεχνική έκθεση, έχει αντικαταστήσει μέσω χορηγού το κεντρικό υπόγειο καλώδιο παροχής αξίας 6.500 ΕΥΡΩ το οποίο, όπως διαπιστώθηκε το 2015, είχε κλαπεί. Τον περασμένο Αύγουστο προσκάλεσε έμπειρο μελετητή φωτισμού πολιτιστικών μνημείων ο οποίος συνέταξε τεχνική έκθεση με προτάσεις για την αποκατάσταση του φωτισμού. Η τεχνική έκθεση έχει διαβιβαστεί στο Δήμο και την ΕΦΑΜΕΣ. Εκκρεμεί η εκπόνηση της σχετικής μελέτης την οποία έχει προσφερθεί να χρηματοδοτήσει ο Δήμος.

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα για να υποστηριχτεί η αναγκαιότητα της αποκατάστασης του φωτισμού, το μόνο που χρειάζεται είναι πράξεις.

Επισυνάπτουμε το σχετικό Δελτίο Τύπου των συλλόγων της Μεθώνης και τονίζουμε ότι θα είναι ντροπή το κάστρο να μη φωτίζεται το 2021 που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Ένταξη του κάστρου στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Το κάστρο έχει συμπεριληφθεί μαζί με άλλα κάστρα στον κατάλογο των “υπό ένταξη μνημείων” της UNESCO από το 2016. Τα άλλα κάστρα είναι: (α) Κέρκυρα, (β) Ζάκυνθος, (γ) Ναύπλιο (Μπούρτζι, Παλαμήδι, Ακροναυπλία), (δ) Κορώνη, (ε) Ηράκλειο, (ζ) Χανιά, (η) Ρόδος και (θ) Μυτιλήνη.

Ο Δήμος μας – με δύο κάστρα στην περιοχή του – είναι σκόπιμο να αναλάβει πρωτοβουλία για να προχωρήσει η διαδικασία της ένταξης. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού κράτους και εκτιμούμε ότι οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι θα μπορούσαν με κοινή ενέργεια να ζητήσουν από την πολιτεία να κινήσει άμεσα την προβλεπόμενη διαδικασία. 

Αξιοποίηση του κάστρου για την τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής

Ολοκληρώνουμε την επιστολή μας με την δυνατότητα που προσφέρει το κάστρο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επισυνάπτουμε διάγραμμα στο οποίο έχει καταγραφεί η πρότασή μας και περιλαμβάνεται κατάλογος εκδηλώσεων στην πλατεία των όπλων του κάστρου οι οποίες μπορούν να αποφέρουν και έσοδα στο κράτος. Δεν πρόκειται για «ιδέες» αλλά για κάτι που εφαρμόζεται τόσο σε άλλες χώρες – όπου αποτελεί κοινή πρακτική η αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων για εκδηλώσεις – αλλά και στην Ελλάδα (αναφέρουμε σαν παράδειγμα το Φεστιβάλ στο κάστρο Μολύβου στη Λέσβο). Υπάρχει όμως και το παράδειγμα τέλεσης γάμου στην εκκλησία του κάστρου το καλοκαίρι του 2019 το οποίο απέφερε στην ευρύτερη τοπική οικονομία 40.000 ΕΥΡΩ (τα αναλυτικά στοιχεία είναι στη διάθεσή σας).

Η αξιοποίηση του σημαντικότατου πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού κάλλους της Μεθώνης – αλλά και του Δήμου μας στο σύνολό του – είναι ευκαιρία για ήπια ανάπτυξη, εναλλακτικές μορφές τουρισμού και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτά που χρειάζονται – εκτός από το όραμα – είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση δράσεων και η επιμονή στους στόχους.

Ο ΣΦΚΜ θα είναι αρωγός σε κάθε σχετική προσπάθεια της δημοτικής αρχής.

sullogoskastroumethwnis

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περί Πρωτοκόλλου και Εθιμοτυπίας στο Λεβίδι στον Παναρκαδικό και στην Expo

Παρατηρώντας τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον τόπο...

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, την Δευτέρα 15 Απριλίου. Η προετοιμασία για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο ήταν το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναλύει

Ο Αποστόλης Στρέμπας πρώτος σκόρερ στην Α’ κατηγορία Αρκαδίας

Ο Αποστόλης Στρέμπας είναι ο πρώτος σκόρερ με 27...

Κώστας Τζιούμης: «Απρέπεια και απρεπείς»

Σε δήλωση του Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αναφέρεται...
Μετάβαση στο περιεχόμενο